[mySQL] Zapis danych z pola TEXTAREA do pola "text&quot


(system) #1

Witam ^^

Mam taki dość nietypowy i być może głupi błąd.

Utworzyłem bazę danych, w niej utworzyłem tabele i kilka pól. Jednym z nich jest pole "text". Następnie stworzyłem formularz pobierający dane, po czym zapisujący dane do tych pól. I tutaj nastał problem.. otóż, wszystkie pola poprawnie przekazują i zapisują dane do tabeli, oprócz tego jednego, do które chciałem dodać dane z pola TEXTAREA. Przed dodanie pobieram i przerabiam je za pomocą takich operacji:

CREATE TABLE zamowienia (

  ZamowienieID tinyint(4) NOT NULL AUTO_INCREMENT,

  ZamowienieTyp varchar(10) NOT NULL,

  KlientNazwisko varchar(150) NOT NULL,

  KlientFirma varchar(255),

  KlientTelefon varchar(30),

  KlientMail varchar(150) NOT NULL,

  KlientKomunikator varchar(20),

  KlientKomunikatorNr varchar(20),

  StronaRodzaj TINYINT(3),

  StronaWielkosc TINYINT(3),

  StronaTechnologia TINYINT(3),

  DodatekPanel varchar(5) DEFAULT 'false',

  DodatekBaza varchar(5) DEFAULT 'false',

  DodatekJezyki varchar(5) DEFAULT 'false',

  DodatekDynamika varchar(5) DEFAULT 'false',

  DodatkoweUwagi TEXT, NadawcaIP varchar(30),

  NadawcaHost varchar(100),

  NadawcaBrowser varchar(255),

  NadawcaConnect varchar(100),

  NadawcaLang varchar(3),

  DataWyslania varchar(15),


PRIMARY KEY(ZamowienieID)

)

**_
_**

**_
Tak więc.. jak zapisać tak pobrane i sformatowane dane? Proszę o szybką pomoc. Pozdrawiam (;_**

$allowedTags = '

' . '

**' . '**** _';

$messageAll = $_POST['message'];

$messageAll = str_replace("\r","",$messageAll);

$messageAll = str_replace("\n\n","_**

**_",$messageAll);

$messageAll = str_replace("\n","
",$messageAll);

$messageAll = stripslashes($messageAll);

$messageAll = strip_tags($messageAll, $allowedTags);

$messageAll = url_to_link($messageAll);_**
****** ******** _
_ ******** _
Kod SQL bazy danych:_ ******** _
_ ******** _
_ ******


(Smale) #2

A nie powinieneś używać funkcji addslashes, przed wpisywaniem do bazy, zamiast stripslashes ?


(system) #3

Hehe.. rzeczywiście, głupi błąd.

A ja się tak nad tym głowiłem ^^

Dziękuje za pomoc.