Mysz wyłącza się podczas ładowania systemu


(Razi3lek) #1

Witam serdecznie. Mam taki oto problem.

Podczas ładowania plików systemu Windows XP moja mysz (Razer Copperhead, oczywiście połączenie USB) traci zasilanie (wnioskuje to po tym, że przestaje się świecić). Nie mam jak zalogować się na żadnego z trzech użytkowników. Niestety myszy na PS/2 nie posiadam. Co robić? Czy winny może być za słaby zasilacz (chociaż wierzyć mi się nie chce, bo wtedy mysz w ogóle by się nie świeciła, odłączałem także klawiature, równiez na USB, aby sprawdzić czy to coś pomoże, niestety nie).

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam, Kacper.


(Mireczek) #2

A czy po starcie Windows'a mysz działa na nowo? Do logowanie nie jest wcale potrzebna. Pola można zmieniać klawiszem Tab.


(Razi3lek) #3

Problem w tym, ze komputer nie jest mój - zmieniałem znajomym kartę graficzną oraz pamięć RAM na nowe i szczerze nie wiem po co im oddzielne konta. No, ale nic, wracam do tematu. Mysz działa tylko do momentu pierwszego ładowania się systemu Windows XP (gdy przez pasek przechodzą te zielone kreseczki :smiley: ), w pewnym momencie przestaje się świecić i nie można nic zrobić (nie wiem, jak jest z klawiaturą). Czy po zalogowaniu działa? Niestety nie mam pojęcia, bo nie mogę się zalogować przez ową niedziałającą mysz : (


(Mireczek) #4

To wybierz klawiszem Tab odpowiedniego użytkownika, wpisz hasło jeśli trzeba i naciśnij Enter. Cały Windows potrafi działać bez myszy, ale trzeba się trochę pomęczyć. Może po zalogowaniu włączy zasilanie myszy. Jeśli wtedy też nie będzie działała, to już będzie większy problem.


(Razi3lek) #5

Niestety klawiatura też nie działa. Tak jakby w momencie ładowania system pomijał sterownik usb..


(Mireczek) #6

A masz w BIOSie włączone wykrywanie myszy / klawiatury na USB? Jest tam gdzieś taka opcja. Nie wiem jednak, czy to pomoże. Żeby wejść do BIOSu, będziesz musiał na chwilę podłączyć klawiaturę PS2. Jeśli to nic nie da, to pozostanie tylko stała wymiana klawiatury / myszy na PS2. :frowning:


(Razi3lek) #7

Zrobiłem to już na samym początku, bo tak jak mowiłem, do momentu ładowania systemu mycha działa. Niestety, nic nie pomogło : (


(Mireczek) #8

Ostatnia możliwość, to postawić na drugiej partycji na chwilę czysty system i sprawdzić czy są takie same objawy. Jeśli sprzęt będzie działać, to w ten sposób wykluczysz konflikty sprzętowe i będziesz wiedział, że trzeba główny system instalować na nowo. Jeśli nie będzie działać, to raczej tylko inny dobór sprzętu pozostanie.


(bartek_m0) #9

albo uruchom Linuxa z Live-CD.

Może da się w jakiś sposób w konsoli odzyskiwania odinstalować sterowniki od myszy i klawiatury?


(mysz 1) #10

Sprawdz:

Przełącz w biosie wykrywanie myszy przez system [OS]


(Razi3lek) #11

Dzięki serdecznie wszystkim za pomoc. Przy starej myszy wszystko śmiga bez problemu tak więc pewnie problem tkwił w tym przełączeniu na automatyczne wykrywanie myszy, jak napisał mysz 1.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam!