Na 7 jest dźwięk a na XP nie?


(marcin6660) #1

Mam podłączony TV LCD do kompa przez kabel DVI - HDMI i na XP nie ma dźwięku a na Windows 7 jest. Śmiga Winamp i wszystko inne. Od czego to zależy ???


(Mireczek) #2

Od sterowników karty graficznej.

Muszą w sobie zawierać sterowniki do układu dźwiękowego na karcie graficznej, który jest połączony z wyjściem DVI / HDMI.


(marcin6660) #3

Tylko że mam oba te systemy zainstalowane razem (wybieram jak startuje komp który system ma się uruchomić) i te same sterowniki ???


(Cedar) #4

One nie są razem zainstalowane, każdy system wczytuje swoje sterowniki. nie ważne czy systemy są na jednym dysku czy nawet na jednej partycji - to są dwa niezależne systemy, które sobie wszystko same wczytują i każdy z systemów musisz konfigurować oddzielnie (np sterowniki)

Sterowniki od XP w większości przypadków nie będą działały prawidłowo lub nie dadzą się wgrać do Win 7 (i odwrotnie też będzie źle)


(Rmk) #5

Hmm skąd się biorą takie osoby jak marcin6660 ? :shock:

Wyraźnie widać że nie zainstalowałeś w ogóle driverów bo Vista i 7 mają od razu uniwersalny driver dla HDMI dlatego masz dźwięk a XP niema sterowników więc dźwięku brak.

Podaj jaki masz sprzęt to ci powiemy jakie drivery masz załadować.

Systemowych driverów nie powinno się używać.


(marcin6660) #6

Płyta głowna Gigabyte M61PME-S2. Pewnie z Marsa się biorą !!

P.S. Pobrałem sterowniki Audio z tej strony: http://www.gigabyte.pl/products/mb/driv ... s2_2x.html i podczas instalacji wyskakuje błąd !!


(Cedar) #7

Jaki błąd? Możesz go zacytować? Próbowałeś instalować oba sterowniki dotyczące Audio dla XP z tej strony Gigabyte?

Odpal menadżer urządzeń i sprawdź czy przy którejś pozycji pojawia się znak zapytania.


(marcin6660) #8

Taki błąd: " Nie powiodła sie instalacja sterownika Realtek HD Audio !!

[Error code : 0xE0000227]

Czy trzeba coś innego zainstalować ???


(Cedar) #9

Instalowałeś drugi sterownik pod XP związany z Audio z tej strony, którą podałeś?


(marcin6660) #10

Tak i zainstalował się bez problemu. Co mam zrobić ???


(Cedar) #11

Twój problem jest dość znany: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic979467.html

Czyli musisz odinstalować śmieci (sterowniki od audio), które obecnie są zainstalowane w postaci szczątkowej i zainstalować od nowa.

Szczegóły pod wyżej podanym linkiem.

A jak będziesz chciał więcej takich linków to wpisz w google kod błędu, który Ci wyskoczył (ten który musiałem od Ciebie siłą wyciągać :wink: )