Nagłe wyświetlanie bsodów, też podczas reinstalacji systemu


(Ojacek Kielar) #1

Witam! Wesołych Świąt i mokrego dyngusa! :slight_smile: Oto mój problem: komputer chodzi sobie już 4 lata, ale ostatnio nagle zaczął wyświetlać bsody w dużej ilości. Jednak po 2 dniach takich nagłych restartów wszystko się uspokoiło dlatego zbagatelizowałem problem. Natomiast wczoraj nagle wywalił bsoda i nie dało się uruchomić systemu, bo sytuacja się ciągle powtarzała. Jak dzisiaj rano go uruchomiłem to znowu wszystko było w porządku, ale dla świętego spokoju postanowiłem przeinstalować system. No i się zaczęło... Podczas instalacji wywalił bsoda i zrestartował się. Następnie ciągle je wywalał jak tylko skończyły się kopiować pliki z płyty windowsa (ten pierwszy pasek podczas uruchamiania płyty). Raz udało mi się przebrnąć przez instalację systemu, to podczas finalizacji wywalił, że jest problem z atapi.sys . Przełączyłem w biosie na ACPI i odłączyłem wszystkie dyski poza SSD na którym instaluje system i znowu zrobiłem reinstalkę. Niby się udało, ale teraz podczas startu komputera też czasem wywali bsoda. Niestety, ale program do ich odczytywania nie znalazł żadnego zrzutu, jedyne informacje które mam to numer błędu podczas instalacji: stop 0x0000007E. Pamięci RAM raz testowałem Memtest86 i nie wykazał błędów. Co może być przyczyną tych błędów? Moja konfiguracja:

Aktualna konfiguracja komputera:

Płyta główna: Asus P5K

Procesor: Intel C2D E6550 @2,6 GHz

Ram: 4x 1GB DDR2 Kingston 667

Karta dźwiękowa: Asus DX/XD PCI-Ex

Dysk: 500GB HDD Seagate SATA, 60GB Corsair SSD

Nagrywarka DVD Lite-on


(rgabrysiak) #2

Pamięci testowałeś wszystkie razem czy każdą osobno? Jeśli masz inne dyski niż SSD to spróbuj go odłączyć a na innym zainstaluj system.


(adam9870) #3

Zobacz:

vista-nie-laduje-sie-t484584.html#p3053183

windows-zawiesza-sie-ekranie-zapraszamy-t483583.html#p3047732

W razie spraw instalacji: zmiana-bity-bity-t483865.html#p3048977


(Ojacek Kielar) #4

Pamięci RAM testowałem wszystkie razem. Mam jeszcze dysk 500GB, to zaraz spróbuję na nim zainstalować system.


(adam9870) #5

Pamięć należy sprawdzać w ten sposób, że zostawiasz w komputerze jedną kość pamięci i uruchamiasz test. Potem wyjmujesz pierwszą kość pamięci i wkładasz drugą kość pamięci i uruchamiasz test. Czyli każdą kość pamięci sprawdzasz osobno.

vista-nie-laduje-sie-t484584.html#p3053183


(rgabrysiak) #6

Przetestuj jeszcze raz pamięci, tym razem każdą osobno. Zajmie to sporo czasu ale upewnimy się że żadna z nich nie jest uszkodzona.


(Ojacek Kielar) #7

Dziękuję bardzo za poradę dotyczącą pamięci, bo po przetestowaniu ich osobno okazało się, że 2 kości kupione w 2008 r. już zawodzą, na jednej było 304 błędów, na drugiej 346. Zaraz będę instalować ponownie system, ale myślę, że i tak czeka mnie wymiana RAMu.


(rgabrysiak) #8

Zanim ponownie zainstalujesz system, wymontuj te dwie pamięci i zobacz jak będzie się zachowywać komputer. Jeżeli będzie działać bezproblemowo to nie ma sensu wgrywać ponownie systemu. Pozostanie tylko wymiana wadliwych/ uszkodzonych pamięci.


(Ojacek Kielar) #9

Niestety, ale już wcześniej sformatowałem dyski, więc i tak system musiałem wgrać od nowa. Po instalacji systemu wszystko chodzi pięknie, nie ma żadnych bsodów, także myślę, że na pewno to była wina tego starego kompletu pamięci RAM.

-- Dodane 21.04.2012 (So) 8:27 --

Witam ponownie! Przepraszam, że odkopuję temat, ale po paru miesiącach bezproblemowej pracy i wymianie RAM-u znowu pojawiają się BSOD-y. Ale tym razem podczas uruchamiania systemu.

Jaka jest przyczyna tych błędów?