Nagły brak optymalnej rozdzielczości


(Rafalkml) #1

Mam monitor 19 calowy panoramiczny, zawsze pracowałem na rozdzielczości 1440x900. Dziś załączając komputer została ona zmieniona, a w opcjach nie ma jej. Odinstalowałem i zainstalowałem jeszcze raz sterowniki karty graficznej i nic... Posiadam kartę graficzną ATI Radeon 9250 i monitor ASUS VW192S. Jeżeli mógłby ktoś pomóc to z góry dziękuję.


(Przemekbaranowski) #2

Poszukaj czy w opcjach sterowników do grafiki jest wybór między trybem pełnoekranowym a 4/3. Ewentualnie w panel sterowania>ekran


(Rafalkml) #3

Takowej opcji nie mogę znaleźć, a z tego co widzę, niektóre rozdzielczości panoramiczne pozostały (jednak najlepszy obraz jest przy 1440x900).


(Przemekbaranowski) #4

a zobacz jeszcze to (nie wiem czy coś da, ale spróboawć zawsze warto):

ppm na pulpicie>>>właściwości>>>ustawienia>>>zaawansowane>>>monitor.

Tam jest opcja 'ukryj tryby których ten monitor nie może wyświetlić' Pomanipuluj tą opcją.


(Rafalkml) #5

Niestety takiej opcji nie ma.

Przywracanie systemu do momentu kiedy działało normalnie też nic nie pomaga.

Jeżeli coś to pomoże to przed problemem robiłem takie operacje viewtopic.php?f=16&t=222076 , choć przez pewien czas po tym działało dobrze.


(Przemekbaranowski) #6

jak to nie ma takiej opcji? a to co?


(Rafalkml) #7

Mój błąd, nie zauważyłem, ale u mnie to pole jest nieaktywne.

Zauważyłem jeszcze jedną różnice w tym co było dawniej a jest obecnie, kiedyś miałem również napisane w typie monitora Plug and Play, a teraz mam monitor domyślny.


(Przemekbaranowski) #8

A nie wiesz czy do twojego monitora jest jakiś soft (na cd) albo sterowniki w necie?

Bo jeżeli to nie jest monitor plug-and-play (czyli bez potrzeby instalowania sterów) to może jakieś dodatkowe stery do twojego modelu monitora pomogą??


(Rafalkml) #9

Płyty CD nie było, sterowników nie ma w sieci, a Ci z ASUSA mówili, że nie są potrzebne dodatkowe sterowniki niż te co Windows instaluje do poprawnego działania monitora (pytałem się przy zakupie monitora).

Może być to spowodowane uszkodzeniem karty graficznej? W sumie nie wiem czy to możliwe, bo karta jest nowa, kupiona miesiąc temu.


(Supinski Aleksander) #10

Zainstaluj ponownie sterowniki do grafiki. Bo widać że to tego wina.


(Rafalkml) #11

Zrobiłem tak na początku( zresztą wspomniałem o tym w pierwszym poście :wink: ), ale niestety nie zadziałało.


(Supinski Aleksander) #12

Na pewno wina stoi u karty graf.


(Rafalkml) #13

W taki razie spytam się w serwisie czy coś mogą poradzić na ten problem. Choć sądzę, że może mieć coś z tym wspólnego zmiana nazwy monitora plug-and-play na monitor domyślny.


(Supinski Aleksander) #14

Tak się właśnie dzieje gdy nie są zainstalowane sterowniki do karty. (najczęścicej)


(Rafalkml) #15

Możliwe, ale to się stało tak samo z siebie (chyba, że przy operacjach wspomnianych w jednym z powyższych postów usunąłem coś niewłaściwego) wcześniej działało.


(Lobor88) #16

Na pulpicie PPM->Właściwości->Ustawienia->Ekran, tu powinieneś mieć dwie opcje do wyboru, w jednej będziesz miał monitor domyślny, a w drugiej plug-and-play w której to opcji masz większy wybór ustawień rozdzielczości.


(Przemekbaranowski) #17

Na wszelki wypadek przeskanuj kompa jeszcze antyspwarem jakimś (AD-Aware jest spoko) i jakimś antyvirem. Spyware może sporo w kompie namieszać. Ostatnio prędkość netu mi spadła prawie 10krotnie i po wsunięciu spyware z kompa wszystko wróciło do normy. Skan nie zaszkodzi.


(Rafalkml) #18

Niestety u mnie nie można tego zmienić, z domyślnego na plug and play.

Co do Spyware, nic nie dało.


(system) #19

Mam identyczny problem z tym samym monitorem i wiem, że nie tylko my go mamy. Czy może mi ktoś pomóc ??