Miesiąc temu kupiłem taniego laptopa gamingowego - specyfikacja pod tym linkiem:
Wszystko chodziło super do dnia wczorajszego kiedy to system zaczął chodzić dużo wolniej, a gry odpalają się około 2 minut + FPSy spadły z około 120-150 do 18-20(CS:GO). Ogólnie każdy program jaki chce otworzyć na tym komputerze odpala się z wielkim opóźnieniem i chodzi wolno.
Postawiłem na wirusy:
Malwarebytes - 3 zagrożenia (do kwarantanny)
adwcleaner - 39 zagrożeń (do kwarantanny)
avast - 0 zagrożeń
Przeczyściłem cclaeanerem
rejestr
czyszczenie
usuwanie niepotrzebnych programów oraz tych instalowanych przez ostatnie kilka dni
Stwierdziłem, że może dysk
crystaldiscinfo - ss w załączniku
HDtune - ss w załączniku ( z tym, że robione na włączonej przeglądarce - jeżeli coś zmienić dajcie znać, bo totalnie nie znam się na tym programie) Martwi mnie zakładka health - bo jest pusta. Badanie sektorów wyszło okej więc dysk chyba też jest okej.
Zrobiłem update systemu do najnowszej wersji (aktualna na dziś)
Zauważyłem, że użycie pamięci nie schodzi poniżej 50% - czy tak powinno być?
(Jako nowy użytkownik mogę wrzucić jedynie 4 zdjęcia - w razie potrzeby mogę wrzucić screen z Crystal Disk Info oraz każdego testu w HDTune, który zrobiłem do tej pory)
Niestety problem nie mija - dalej wszystko chodzi wolno względem tego co było jeszcze w sobotę. Co jeszcze może być potrzebne? Podrzucę wszystko czego potrzebujecie. Czy coś udało się zdiagnozować po tym co już tutaj wrzuciłem?
Proszę o rady, z góry dziękuję!
P.S Na 100% popełniłem błąd z lokalizacją posta. Przepraszam modera, dziękuję mu za pracę jaką wykonał i przyjmuje warna z godnością!
Skoro system był zainfekowany to istnieje szansa, że nie usunąłeś wszystkiego. Przeniosę temat do działu bezpieczeństwo. Wykonaj wymagane raporty według instrukcji
W międzyczasie usunąłem avasta i google chrome oraz instalowane 3 dni temu sterowniki do myszki. Przeskanowałem wszystko narzędziami, które do komputera dołączył HP + jeszcze jeden skan adw w trybie awaryjnym - znalazł 3 kolejne zakażone pliki, które poddałem kwarantannie.
Poprawy nie widać gry dalej otwierają się około 2 minut a FPS wciąż na mizernym poziomie.
Dziękuję za odpowiedzi
P.S Mam też OTL jak ktoś powie jak konkretnie go ustawić to też mogę dorzucić log
Wg HP Support Assistant - tak, wszystkie aktualne.
Tak, przeprowadziłem całą diagnostykę sprzętu w HP PC Hardware Diagnostics i wszystko jest okej, bez błędów i problemów
@Astor444 - a można jakoś pogłębić diagnostykę, tak żeby wskazanie było jednoznaczne?
Mógłbym się dowiedzieć czemu taki wykres stanowi o uszkodzeniu dysku i o jakim uszkodzeniu lub co mogło być jego przyczyną?
Inna sprawa - jeżeli zainstaluje w takim razie grę na dysku zewnętrznym - mógłbym zobaczyć poprawę?
Jednoznacznie w warunkach amatorskich się nie da.
Oto przykładowy wykres przebiegu testu na sprawnym dysku SSD.
Myślę, że da Ci do myślenia?
Nie wiem co mogło być przyczyną takiego uszkodzenia u Ciebie. Może jakość dysku?
Instalowanie czegokolwiek na innym dysku nic nie da, ponieważ dysk systemowy zawsze bierze udział we wszystkim co dzieje się w komputerze.
Taki wynik HD Tune wcale nie oznacza jednoznacznie, że dysk uległ uszkodzeniu, a może oznaczać, że w tle pracuje jakiś program (btw. mocno zajmujący RAM) i zapisujący/odczytujący cyklicznie większe partie z dysku.
Prosiłbym też o nierobienie zamieszania w temacie, dopóki @iJuliusz nie przejrzy logów, bo robi się śmietnik. Jeśli @iJuliusz uzna, że to nie wina infekcji to przerzuci temat do innego działu i zaczniemy dyskutować co dalej.
Przełom - w logach HDtune zauważyłem, że najbardziej obciążającym dysk folderem jest folder battlenetu, a konkretnie COD MW. Postanowiłem usunąć Battlenet. Komputer zaczął szybciej działać - fpsy w CS:GO 120-160. Usunąłem tylko klienta - gra została.
Benchmarki dysku się nie zmieniły. Dalej pracuje skokowo.
Jest lepiej, ale nie jest rewelacyjnie. Poczekam na przegląd logów, może jeszcze coś tam siedzi.
Nie wiem jak wynaleźć logi z MBAM z wczoraj więc zrobiłem ss syfu, który program znalazł.
Do tego Logi z 4 skanowań ADW i logi z nowego skanowania FRST.
Jednak nie usunąłeś Avasta
Avast ma sporo sterowników i usług. Po odinstalowaniu, komputer powinien odżyć.
Zostaw na czas testów aktywny i aktualny tylko Windows Defender
Zakładam, że masz aktualne sterowniki i Bios
W logach nie widać infekcji. Zrobimy niewielkie oczyszczanie
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\wojci\Downloads fixlist.txt (2,9 KB) “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.