Nagły spadek prędkości łącza - w czym jest problem


(asziatko) #1

Witam,

Od kilku dni (dokładnie do 14.03 br) mam problem z prędkością łącza. Zgłaszałem problem dwukrotnie Dostawcy, Dostawca kontaktował się ze mną i stwierdził że po jego stronie jest wszystko dobrze i nie widzi tu nic co by mogło być przyczyną spadnięcia prędkości łącza u mnie.

Zawsze (zazwyczaj) miałem prędkość łącza około 1.5 do 2 Mbit. Testowałem to na stronach http://www.twojeip.wp.pl i http://www.speedtest.pl . Od piątku 14.03 br ma do dzisiaj (19.03 br) dużo mniej niż 1.5 a nie wspomne o 2 Mbit. Aktualnie mam od 443 do 756 kb/s - zarówno na http://www.twojeip.wp.pl jak i na http://www.speedtest.pl .

Osoba będąca w tej samej sieci u tego samego Dostawcy, mieszkająca dosłownie osiedle dalej ma prędkość łącza na poziomie 1.5 Mbit a ja w tym czasie mam dokładnie 680 kb/s. Co mnie zastanawia?. Że przy wykonywaniu testu przez stronę http://www.speedtest.pl (screen w załączniku) ja mam Latency: 199 - 210 ms, osoba będąca w tej samej sieci u tego samego Dostawcy, mieszkająca dosłownie osiedle dalej ma już Latency: 50 - 75. W czym jest problem?. Co to jest Latency?.

Co może być powodem tego że niby u Dostawcy jest wszystko dobrze, u innych odbiorców także a u mnie tak nagle spadła prędkość łącza?. Proszę o jakieś sugestie, podpowiedzi. Dostawcą Internetu jest firma z którą nigdy nie było żadnych problemów, zawsze wszystko było wykonywane na czas i solidnie. Internet jest łączem stałym o przepustowości 2 Mbit.

post-24589-13856533895477_thumb.jpg


(Olek96) #2

Latency:

źródło: Wikipedia.

sprawdzałeś komputer na obecność wirusów i oporgramowania spyware? Daj log z hijackthis i combofix. Próbowałeś programu Cfoss Speed?


(asziatko) #3

Oto log z ComboFix


(Cyba91) #4

daj logi z HijackThis jakbyś mógł :slight_smile:


(asziatko) #5

Proszę bardzolog z HijackThis


(Olek96) #6

hmm to wydaje się podejrzane.Znasz te wpisy:

?? aczkolwiek nie kasuj ich dopóki nikt ci nie powie. Pokaż jeszcze swój plik hosts. Otwierasz hijackthis- następnie open the misc tools section ii dajesz open hosts file manager.Dajesz open in notepad i powinen otworzyć się notatnik i wartość wklej tutaj całą na forum. Standartowy plik hosts powinien wyglądać w ten sposób:


(Cyba91) #7

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip…{5D7EC6B0-5720-45C1-850F-D6C7C65C9D17}: NameServer = 80.–.—.2,80.–.2–.50 O17 - HKLM\System\CS1\Services\Tcpip…{5D7EC6B0-5720-45C1-850F-D6C7C65C9D17}: NameServer = 80.–.—.2,80.–.2–.50

O17 - HKLM\System\CS2\Services\Tcpip…{5D7EC6B0-5720-45C1-850F-D6C7C65C9D17}: NameServer = 80.–.—.2,80.–.2–.50

OD jakiego dostawcy masz internet?możliwe że było napisane a nie doczytałem,jeśli te wpisy nie są związane z Twoim dostawcą to możnaby je było usunąc


(Cyba91) #8

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip…{5D7EC6B0-5720-45C1-850F-D6C7C65C9D17}: NameServer = 80.–.—.2,80.–.2–.50

O17 - HKLM\System\CS1\Services\Tcpip…{5D7EC6B0-5720-45C1-850F-D6C7C65C9D17}: NameServer = 80.–.—.2,80.–.2–.50

O17 - HKLM\System\CS2\Services\Tcpip…{5D7EC6B0-5720-45C1-850F-D6C7C65C9D17}: NameServer = 80.–.—.2,80.–.2–.50

sorki tak powinny wyglądac wpisy do usunięcia,bo coś z edytorem nie tak :slight_smile:


(asziatko) #9

Te wpisy są poprawne są to adresy DNS mojego Dostawcy. Wyedytowane przeze mnie znakami “-”

Sprawdzałem teraz na http://www.speedtest.pl i Latency mam 54 ms. A rano miałem jeszcze 99 ms.

Coś mi się to widzi wszystko nie tak, albo ktoś coś “grzebie” u mnie.


(asziatko) #10

Dokładnie teraz jak pisze tego posta to wszystko jest jak było - czyli strasznie wolne. Latency mam już 209 ms i szybkość od 400 do 600 kb/s na http://www.speedtest.pl . Przyznam się że denerwuje mnie to już.