scorpio …oc jest na 800mhz … tzn ze nic nie wzrosła wydajność procka ??
Witka dla WSZtm i McDracullo
Ja tutaj również trochę nie zaglądałem. Ahh ten brak czasu. Będę się musiał jeszcze wziąść za tego mojego procka i wynik podciągnąć.
Jak na razie bawiłem się z kartą.
GF 8800 GT 600/900/1500 @ 750/1120/1920 | Accelero S1 Rev2 + Scythe S-Flex 120MM. Oczywiście zmiana napięcia zworką była potrzebna.
Poooszła :shock:
A co do procka, nowe mobo dla Phenomka, kusi
Najlepiej do Pi postawić osobny system i zacząć go optymalizować.
E4400 do OC rewelacyjny nie jest.
Witam wszystkich :E
brakuje dwóch jąder.
Specjalnie się je wyłącza. Na intelach robi się tak samo.
Mamy więc nowy rekord ;D Intel i Core 2 Duo pobity. Ciekawe czy ktoś pobije nimi zegary Pentium 4…
Ciekaw jestem przy jakich zegarach liczył pi i z jakim wynikiem
czy temat jest jeszcze odświeżany czy już nie żyje? bo nie wiem czy jest sens słać.
Odświeżany jest temat, ale mało ludzi wysyła wyniki.
Bo ostatnio overclocking w Polsce zamarł. Wyników mniej również na świecie - może to przez kryzys (i sponsorów)…
Jak to możliwe że E5200 @ 3,2GHz ma lepszy wynik niż ja na moim E8500@4.1GHz?
Źle podkręcam?
Na osobnym dysku postawiłem xpeka i go zoptymalizowałem. Superpi przełączyłem na 1 rdzeń oraz dałem wysoki priorytet…
oto wynik:
Co jest przyczynom? ( na win7 mam troszkę słabszy wynik)
Dla przykładu dam jeszcze wynik z 1M:
BTW: Napięcie w CPU-z jest źle podane… naprawdę to było 1.31v
A to zrobiłeś ??
wydajniejszy-windows-optymalne-wykorzystanie-cache-t154353.html
wylaczanie-centrum-zabezpieczen-t92603.html
I CopyWaze
A czemu tylko 4.1GHz na E8500? Jakiś słaby egzemplarz czy boimy sie napięcia?
Masz fatalne pamięci (naprawde zajmij się timingami), ustaw maxmema na ~~600MB dla 16Mega.
Do tego CopyWaza.
Co znaczy według Ciebie zoptymalizowałem Windowsa? Ja mam nieraz po “optymalizacjach” czas znacznie gorszy niż na czystym Windowsie
Pozatym - masz 22 procesy - trochę dużo
to jest optymalizacja: http://pccentre.pl/article/show/Optymal … P/id=14289
Na PCLabie powiedzieli że nie są takie złe. wcześniej na jakiejś 1 adacie 2gb miałem o 00.00.100 wynik gorszy.
jak ustawić te timingi? mam dokładnie Te pamięci.
co to maxmem 600mb na 16mega?
co to copywaza?
Ta optymalizacja jest cienka. Lepiej sam pokombinuj.
Co do timingów polecam google’a
www.google.pl -> maxmem. 16 mega to rodzaj próbki (1M, 2M… 16M, 32M).
j/w
To wyduś z nich to co potrafią. Timingi rzędu 6 bardzo obniżają wyniki. Zresztą ich prędkość nie jest rewelacyjna.
hmmm, wszystko mam na auto w biosie, z cpu-z wynika że wskoczyły na 6 czyli nie tak jak powinno…
jutro walnę fotę biosa.
znalazłem coś o tym copywaza ale… jakie pliki mam utworzyć, co ma w nich być i jakie one mają znaczenie?
I to jest problem słbego wyniku. Nigdy nic nie zostawia się na auto
Ustaw timngi na jak najostrzejsze możesz, popraw prędkość etc.
Zdjęcie BIOSa? Tylko po co. Sam pokombinuj, masz instrukcję, jesli coś zepsujesz to w instrukcji też jest napisane jak skasować BIOS.
Do CopyWazy tworzysz jeden pusty plik, o wielkości ustalonej eksperymentalnie. Znaczenie - podczas kopiowania powiększasz bufor (albo czyścisz, już nie pamietam).
Do CDT tworzysz wiele plików ale to już inna historia (daje lepsze efekty, ale jej porpawne wykonanie jest troche trudniejsze).
ale na stronie pisze że one są 5-5-5-18, a to dla mnie nic nie mówi… a w biosie jest trochę więcej do ustawiania.
Jak by mi ktoś mógł podać jak to poustawiać, na razie na domyślne ustawienia, bo widzę że na auto źle wskoczyło.
BTW: Moje pamięci mają domyślne napięcie 1.8v… w biosie kiedy chcę ustawić na sztywno mam opcje auto, następnie 1.920 i wyżej, a 1.8 nie ma
Co robić?
Napięcie Auto to 1.8V.
Nie ustawiaj ich na 1.8V bo to nie ma sensu. Bo 2.2-2.3V nic nie powinno się im stać.
Nikt Ci nie powie na ile masz ustawić, bo każde pamięci kręcą się inaczej. Ktoś Ci powie że masz ustawić 4-4-4-12 bo jemu tak chodzą a Twoje zrobią jedyni 4-5-5-15. Musisz kombinować sam. Zobacz jak poustawiane są niektóre pamięci w tym temacie: http://forum.purepc.pl/Pamieci-RAM-f29/ … 56336.html.
ale mi chodzi o domyślne ustawienie…
–
O, udało mi się ustawić domyślnie, pierwsze od góry to 5-5-5-18. Ale co to jest to “CMD” ?
Oraz jak poustawiać te “Advantages memory setting”
Dodano:
Po ustawieniu timignów na sztywno nie mogę podkręcić procka.
Ustawiam na 4.1GHz i uruchamia się ze standardowymi traktami, ale ustawienia napięć pamięta w biosie, gubi jedynie te fsb etc.
próbuje już uruchomić na 4.0GHz ale też nie działa (1.3v to napięcie na jakim działa proc stabilnie przy 4.0ghz)
Oto foto:
Po tych ustawieniach…
Na proca daj 1.38
Na memki 2.0
Podnieś V na NB