Napęd DVD nie czyta płyt CD

Witam

Kupiłem niedawno nagrywarkę DVD (fakt że była używana i wciąż obowiązuje gwarancja “rozruchowa”) ale mianowicie problemem jest że napęd ten wszystkie płyty CD odczytuje jako płyty czyste. Z DVD jest normalnie, ale Cd nie czyta. W czym leży przyczyna? Instalowałem firmware ze strony producenta, aktualizowałem ASPI (czy jakoś tak), zmieniałem w BIOS-ie ustawienia ale mimo to nie jest ok.

Dodam jeszcze że zawsze gdy podłączam ten napęd, po starcie pojawia się komunikat “sterowniki do sprzętu CD-ROM nie przeszły pomyślnie testów i nie mogą uzyskać certyfikatu oraz loga Microsoft…” Dalej mam do wyboru “mimo to kontynuuj” albo “nie instaluj sterowników”. Biorę tę pierwszą opcję ale mimo to “część CD” nie działa w tym napędzie. Nie wiem, może to w tym leży przyczyna?

Model nagrywarki to LG DVDRAM GSA-H44N

Jeśli tutaj nikt nic nie poradzi to oczywiście póki na gwarancji oddam do przeglądu tam gdzie kupiłem. Ale może jednak da się coś samemu zaradzić?

Spróbuj zaaktualizować firmware. instrukcja.

przeciez cd-rom podlaczasz i powinien go system wykryc.Zadnych sterowników nie ma . a jestes pewien ze nikt wczesniej nie aktualizowal firmware… ?

Firmware miałem już zaktualizowane jak pisałem, to jednak nie przyniosło żadnych efektów.

@Luzik67

Skąd, pierwszy raz podłączyłem napę DVD do tego komputera. A gdy podłączam ten napęd to po uruchomieniu komputera wyskakują te dymki przy przyborniku i jeden dymek głosi że “znaleziono nowy sprzęt CD-ROM”. Pojawia sie jednak okienko o certyfikacie sterowników, że system Windows nie dopuszcza tych sterowników. Biorę “mimo to kontynuuj” ale mimo to płyt CD nie czyta, za to z DVD nie ma żadnych problemów.

Czytałem gdzieś o tym problemie i okazało się że niektóre nagrywarki mają 2 soczewki (od Cd i od DVD) i gościowi poszła od CD. Chyba głównie to się stosuje w lapkach, ale dla pewności zrbierz napęd i go oczyść.

To czyta Ci w ogóle Cd, czy nie, bo napisałeś że nie czyta płyt cd kilku tanich firm, a lepszych firm czyta??

Mi nie czyta mi wcale. Przykładowo wkładam płytę Komputer Świata (byle czego raczej nie używają) to nie czyta. Z oryginalnymi płytami jest tak samo. Wkładam płytkę, a napęd zachowuje sie jakby to była czysta płyta

@Mike91 ,

A ASPI instalowałeś wg tej instrukcji: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php

czy tylko uruchomiłeś plik install.bat?

@julek94 ,

Sprawdź kable i czy jest widoczny w biosie.

Jeeli wszystko jest dobrze:

W Menu start->Uruchom, wpisz regedit:

Znajdź klucz

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Klucz {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} nie rozwijaj tylko zaznacz .Po prawej stronie

będą wpisy, w których zlokalizuj klucze UpperFilters oraz LowerFilters i je usuń. Przed usunięciem, sprawdź, czy jesteś w dobrym miejscu. Włącz komputer na nowo

Możesz jeszcze w Menadżerze Urządzeń w kontrolerach IDE odinstalować kanał, do którego podłączony jest napęd. Resetujesz kompa i czekasz, aż Windows zainstaluje je na nowo.

Przeinstaluj ASPI: http://www.instalki.pl/programy/downloa … Driver.php

Instrukcja

Wgraj nowy firmware :arrow: Klik

Ja go rozbierać nie będę bo póki co jest na 30-dniowej gwarancji (zostało 28 :slight_smile: )

@Cosik_Ktosik

ASPI instalowałem i plik install.bat też uruchamiałem (ale możliwe że zrobiłem to źle więc zrobię to jeszcze raz). W biosie jest widoczny. A to co podałeś by usunąć klucze z rejestru to widziałem to już w innym topicu i nie podziałało. ASPI zainstaluję ale czy jest później sens instalować jeszcze raz firmware? A i powiedz mi jeszcze jak odinstalować ten kanał do którego podłączony jest napęd? Wiem gdzie wejść i w ogóle ale jak go usunąć?

Możliwe że Kriz ma rację i napęd jest zepsuty

Dla Ciebie tylko ASPI, a klucze i cała reszta dla julek94.

Co do usuwania kanałów:

w menu start->uruchom, wpisujesz compmgmt.msc

Tam Menedżer urządzeń->rozwijasz kontrolery ide ATA/ATAPI i wywal wszystkie kanały (prawym przyciskiem myszy->odinstaluj), Potem restart.

A sorka, mam takie pytanie

Mianowicie jak wprowadzić ten parametr XP32?

Możesz uruchomić to z linii komend lub przez start->uruchom

lub robiąc plik wsadowy.

Utwórz w katalogu plik tekstowy. Wklej do niego polecenie:

install.bat XP32

zapisz, wyjddź i zmień rozszerzenie z txt na bat

Uruchom ten plik.

Zainstalowałem to wg. instrukcji. Sprawdziłem czy wszystkie pliki są tam gdzie być powinny. I fakt, wszystko zainstalowało się tak jak podane było w artykule ale płyt CD dalej nie czyta :frowning:

A teraz spróbuj usunąć napęd lub kanał IDE i zobacz, czy nadal ten komunikat będzie się pojawiał o złych sterownikach.

Tak, nadal sie pojawia ten komunikat

212cp7.png

Mi się wydaje że przyczyna leży tutaj. Wciskam “mimo to kontynuuj” ale jednak dalej nie działa. W ogóle nie wiem dlaczego ten komunikat się pojawia. Wcześniej nie miałem nigdy z tym do czynienia

Przeinstaluj jeszcze sterowniki do płyty głównej (chipsetu). Jak nic to nie daje, to skorzystaj z gwarancji.

mi nie czyta tylko płyt kilku t :? tanich firm a reszta działa ładnie a kable są podpięte bo napęd działa a bios go widzi. Z tymi płytami to tak od pewnego momentu