No ale to źle dotkniesz i przestaje kontaktować. Trzeba by było usztywnić, spiąć jakąś trytytką z napędem żeby kabelek się nie ruszał. Raz też w takim czymś sfajczył mi się zasilacz z przegrzania (dysk hdd)
Ja mam coś takiego do napędu (Podłączam pod laptopa czasami) Po taniemu jak wiadomo napęd potrzebuje zasilania +12 V mi się trafiła sztuka z wtyczką na zasilacz akurat taki miałem podłączyłem i działa . Nie napisałeś co chcesz zgrywać ile GB i na jak długo to każdy uznał ze chcesz po prostu mieć kopię komputera na płytach .
A masz jakieś płyty Blu-ray czy chcesz kupić na odtwarzacz na zapas?
Jeśli musisz mieć Blu-ray no to trzeba dopłacić, ale jeśli nie to może warto zaoszczędzić.
Ja kupiłem jakiś LG na USB koło 7 lat temu z obsługą CD, DVD, M-Disc, ale bez Blu-Ray za około 100 zł. Do tej pory nagrał jakieś 150 płyt (z czego w tym roku może już 4-5 tylko i w następnym pewnie będzie jeszcze mniej), ile odtworzyłem to nie wiem, ale nie było żadnych problemów, tzn. każdą płytę odczytał (nawet porysowane) i nagrał (ale bez M-Disc, bo nie miałem okazji) bez problemu.
Dodam jeszcze, aby nie brać tych napędów z aliexpress koło 50 zł nawet z pozytywnymi opiniami. Ja takich nie posiadam, ale miałem z nimi styczność i szybko stają się wrażliwe nawet na niewielkie rysy.
7 lat temu mógł być jeszcze ze starszej produkcji, kiedy napędy były solidniejsze. Teraz sprzedają głównie chińszczyznę w złym tego słowa znaczeniu. Napisz jaki to LG, może komuś się przyda a będzie jeszcze do kupienia, bo to dobra informacja że tyle wytrzymał