Network-manager: auto-reconnect w Ubuntu 9.10

Witam,

Czy istnieje jakaś możliwość AUTOMATYCZNEGO ponownego połączenia (inaczej mówiąć auto-reconnect) po rozłączeniu sieci Wi-Fi w network-manager pod Ubuntu 9.10?

z góry dziękuję za pomoc

W przypadku zerwania połączenia z powodu utraty sygnału i ponownym połączeniu Network Manager ponownie się połączy z siecią, przynajmniej u mnie tak jest zarówno na Wifi jak i na kablu, więc taka opcja dostępna jest domyślnie. Jeśli chodzi Ci o brak dostępu do neta z innego powodu, np. brak połaczenia routera z internetem lub limit pobierania w sekundach to taka opcja jest niedostępna, ponieważ pakiety sieciowe wciąż są przesyłane po LANie i Network Manager nie jest poinformowany o tym, że połączenie uległo rozłączeniu, dla niego połączenie cały czas jest ustanowione.

Pozdrawiam!

Sprawa wygląda tak, że co jakiś czas Internet przez Wi-Fi się rozłącza… ale np. na innym komputerze (z Windowsem) podłączonym kablem do routera Internet chodzi w dalszym ciągu… pomaga wyłączenie i włączenie Wi-Fi skrótem klawiszowym na laptopie z Ubuntu… jednak jest to dosyć uciążliwe… tak samo po wyjściu ze stanu uśpienia… Internet przez Wi-Fi “nie wstaje”.

mi także zdarzały się takie sytuacje, aktualnie jest w porządku z Network Managerem,

wtedy w zastępstwie używałem Wicd - też bardzo przyjemny menadżer obsługi połączeń.

na taki stan rzeczy może mieć też wpływ karta wifi którą posiadasz, być może są problemy z jej obsługą w linuksie.

Dzięki, zainstalowałem sobie Wicd… z uśpienia sieć “wstaje” bez problemu :smiley: Nawet pokazuje lepszy sygnał :slight_smile: jeszcze się okaże jak będzie z ponownym łączeniem… ale jak na razie jest OK :slight_smile:

Network manager ma problemy z wifi, a zaś wicd ma jedną wadę nie ma możliwości łączenia przez modemy USB.

Więc problem mogą mieć posiadacze modemu Wi-Fi pod Ubuntu… ale chyba większość ma albo taki modem kablowy albo router-modem… a ten jeśli już to na szczęście nie jest podłączany przez USB a przez kartę sieciową lub Wi-Fi :slight_smile: