Nie działa BCI w Mandriva 2007.0

Witam,

Usiłuję zrobić tak, żeby czcionki w Linuksie wyglądały tak jak trzeba, czyli zainstalowałem msttcorefonts, webcorefonts i bibliotekę libfreetype6.2.2.1-8plf2007.0. Kombinowałem na rózne sposoby z włączaniem i wyłączaniem AA oraz pozostałych opcji w czcionkach Centrum Sterowania. Czcionki są dalej takie jak domyślnie w linuksie (albo rozmazane przez AA albo poszarpane), jest po prostu taki efekt jakby zawarte w tej bibliotece BCI nie było uaktywnione. Sprawdzałem, że biblioteka ma BCI, w

/usr/include/freetype2/freetype/config/ftoption.h

jest:

#define TT_CONFIG_OPTION_BYTECODE_INTERPRETER

Co jest nie tak?

Czy wie ktoś jak rozwiazać ten problem?

Czytałeś to ?

Po co używać czcionki windowsowe jak są ładne czcionki na linux.

Ja praktycznie używam tylko DejaVuSans

Co do HOWTO podanego przez asteriska (jeszcze nigdy nie widziałem tak dokładnego opisu! żałuję że go nie miałem wtedy, gdy pierwszy raz walczyłem z BCI ):

• w punkcie 1) polecam metodę “dla leniwych” :smiley: , czyli pomijamy punkty od a) do f) i robimy punkt g). Zakładając, że masz procesor 32-bitowy, to bezpośredni link do pliku z PLF będzie taki

http://mandriva.cointech.net/pub/plf/ma … 0.i586.rpm

[uPDATE]

Z tego co przeczytałem, wydaje mi się, że freetype z BCI masz już zainstalowane. Więc może faktycznie pozostaje poustawiać czcionki w systemie? (patrz punkt 5 HOWTO).

• Punkty 2) i 3) bym sobie na początek podarował. Co najwyżej możesz mieć dziwnie wielkie lub dziwnie małe fonty w całym systemie. Jak zaobserwujesz taką anomalię, to możesz wrócić do tego punktu. Na początek bym tylko zrestartował X-y, żeby wskoczyło nowe freetype z BCI (punkt 2c)

• Z tego co piszesz, punkt 4) już zrobiłeś.

• Punkt 5 - WAŻNE! !!

Należy pamiętać, żeby poustawiać w systemie nowo zainstalowane czcionki. Bez tego KDE nadal będzie brało stare szpetne czcionki, którym żadne BCI nie pomoże. Z moich doświadczeń wynika, że jedyne czcionki, które naprawdę ładnie wyglądają, to te od Microsoftu (mttcorefonts). Te które ostatnio udostępnił Red Hat z lekka ssą.

Żeby uprościć sobie sprawę z renderingiem stron WWW, po prostu wywaliłem z systemu wszystkie czcionki, które szpetnie wyglądają, zostawiając msttcorefonts i parę innych nieodrażających. System jest na tyle inteligentny, że w braku domyślnych szpetnych czcionek, zaczyna używać tych ładnych, jako zamienników. I o to właśnie chodzi. Musiałem tylko zostawić Nimbusa, bo mi Open Office drukował puste kartki, gdy używałem Times New Roman od MS.

P.S.

Jak to dobrze, że w moim Mepisie domyślnie freetype ma włączone BCI :smiley:

Dzięki za porady, fajne to HOWTO od asterisk’a, tyle że ja te wszystkie manewry już robiłem.

jpv2: w KDE czcionki poustawiałem, głównie jest to Tahoma. I jest (tak jak inne fonty) wyświetlana nie tak jak trzeba.

Tak, jak pisałem:

1. Zainstalowałem fonty windowsowe

2. Zainstalowałem bibliotekę freetype’a z BCI (to że ma BCI było nawet w opisie)

3. Pozmieniałem fonty w KDE, tak, żeby korzystał z fontów MS (głownie Tahomy)

4. Wyłączyłem AA

5. Zrestartowalem system

I lipa, jest tak jak było. Wogóle to mi chodzi o uzyskanie takiego efektu:

http://www.ufotki.info/uploads/31a291ab6e.png

Czytałem tez to:

http://forum.ocm.pl/archive/index.php/t-59533.html

i widzę, że nie tylko ja mam taki problem. Niestety w powyższym linku rozwiązania tego nie ma. Czytałem też masę innych opisów i niby robię wszystko jak trzeba, a efekt żaden. Może ktoś miał ten problem i udało się go rozwiązać.

Hmm… A jesteś pewny, że ten pakiet masz naprawdę zainstalowany? Pamiętam, jak ja na początku walczyłem z freetype. Potem się okazało, że moje instalowanie rpmów trochę mi nie wyszło. Ta paczka ma problemy z zależnościami i trzeba wymusić instalację.

Ja instalowalem przez urpmi dając za każdym razem jak były komunikaty w stylu “czy kontynuować instalację…”.

Tu screen z urpmi, ja jestem przekonany, że ta biblioteka jest zainstalowana, chyba, że można to inaczej sprawdzić.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/0fe698c5d9b5c3da.html

Naczytałem się jak nie wiem o włączaniu BCI w Linuksie, niby robię wszystko jak trzeba, a tu żadnych zmian.