Nie działa podłaczenie 2 kompów


(Polko P L) #1

Witam!

Mam problem, chciałem sobie zrobić taką mini sieć domową [podłaczyć komputer stacjonarny i laptopa tak jak to było na demonstracji vortalowej], skonfigurowałem wszsytko tak jak trzeba, podłączyłem, ale sieć mi nie działa.

W 'moich miejscach sieciowych' nic nie ma... Udostępniam też internet z PC'ta [radiowy], ale to też nie działa.

Czym to mozę być spowodowane?

Mam jeszcze jedno małe pytanko:

Czy jest możęliwe stworzenie takiej sieci, tyko z komputerami: Windows XP | Linux ?? Proszę o jakieś poradniki :slight_smile:


(Rkizeweter) #2

Z miejscami sieciowymi to tak jest - zapewne blokuje firewall. A internet jest??


(Polko P L) #3

Systemowe Firewalle mam wyłączone, a stacjonarnym mam kerio, ale on nie blokuje. Internetu na laptopie nie ma.

Złączono Posta : 13.08.2006 (Nie) 20:44

I na tym laptopie musze sam wpisać ip 192.168.0.2, bo jak dam żeby sam ustalił to ustala jakiś kosmiczny typu 192.256......

A Pingi są ze stacjonarnego do laptopa, a odwrotnie nie ma [100% strat]


(Ferdek31) #4

ale napisz konkretnie jak to skonfigurowałeś ip, dnsy maska itp.


(Polko P L) #5

1 komp:

nazwa: pecet

grupa: DOM

Bezprzewodowe podłaczenie z internetem, adresy IP, DNS uzyskuje automatycznie sam, właczone udostępnianie połaczenia.

Połaczenie lokalne:

IP: 192.168.0.1

Maska: 255.255.255.0

reszte puste

systemowy firewall wyłaczony, zainstlwany kerio, ale to co trzeba jest dopuszczone

2 komp:

nazwa: laptop

grupa DOM

IP: 192.168.0.2

Maska: 255.255.255.0

Brama: 192.168.0.1

[musze ustalić sam bo jak dam na autoatycznie to ustal dziwny adres IP i pisze że brak łączności]

brak firewalla, sytemowy wyłaczony.


(Rkizeweter) #6

No to jeszcze te DNS-y z pierwszego wpisz na drugim i net powinien być. A jeszcze musisz ustawić nazwę sieci bezprzewodowej (chyba ze już ustawiłes).


(Ferdek31) #7

witam, a wybrałeś w udostępnieniu połączenia internetowego nazwę połaczenia sieci domowej tzn. połączenia sieciowego związanego z kartą, za pomocą której komputer będzie udostępniał łącze internetowe?


(Polko P L) #8

Coś tam pokombinowałem i teraz mam tak:

Kompy się widzą, można pobierać udostępniane pliki itp, ale tylko wtedy, gdny nie jest włączone udostęnianie internetu. Jak tylko włączam udostępnianie to wszsytko przestaje działać.

o jaką nazwę chodzi?

a gdzie jest taka opcja? w tej zakąłce zaawansowane mam tylko opcje 'zezwala inym użytkownikom sieci na łączenie się.....'


(Ferdek31) #9

to powinno być w tej samej zakładce pod tym "zezwalaj innym..." oczywiście na ikonce połączenia z internetem / w Twoim przypadku chyba bezprzewodowy /

Złączono Posta : 15.08.2006 (Wto) 21:40

jeżeli nie ma tzn. że coś jest źle skonfigurowane


(Polko P L) #10

no u mnie nic tam nie ma :expressionless:


(Ferdek31) #11

a spróbuj wyrzucić bramę z drugiego kompa, pole zostaw puste, zostaw tylko ip i maskę,wyłącz także kerio, on czasem potrafi w sieci namieszać, możesz spróbować wpisać dnsy na sztywno na obu / odczytaj jakie masz z połączenia bezprzewodowego/ lub ustaw na obu aby uzyskał automatycznie, oczywiście zrestartuj po każdej czynności i sprawdź pingi na oba kompy, acha zobacz jeszcze przede wszystkim czy na karcie połączenia lokalnego na kompie / nie bezprzewodowego /, na którym masz internet nie ma tej opcji nazwy połączenia w zaawansowanych /, o której Ci pisałem poprzednim pościen nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy


(Polko P L) #12

Ok, dzięki. Mam teraz tylko taki problem, że nie działa mi na 2 kompie Gadu-Gadu [i oryginalny program i inne] i nie działa mi poczta w operze [nie można połączyć z serwerem pop3].


(Ferdek31) #13

napisz, które ustawienie rozwiązało problem, a ztymi aplikacjami musisz się już pobawić.


(Polko P L) #14

pomogło wpisanie dns'ów