Mam laptopa Lenovo G50-30 czyściłam laptopa chusteczką nawilżającą tylko delikatnie przejechałam, od tego momentu nie działa ani płytka ani przyciski w ustawieniach mam włączony touchpad.
Hej,
- Próbowałeś ponownie uruchomić komputer?
- Czy nie masz na klawiaturze jakiś skrótów, służących wyłączeniu touchpada?
- Nie masz podłączonej myszki?
Pozdrawiam,
Dimatheus
uruchamiałam jakieś 3 razy , mam skrót na klawiaturze ale też nie działa, myszka odłączona ale też to nic nie pomaga. Chyba nie mogłam zalać płytki chusteczki nie były aż ta mokre.
Ja też przecieram takimi chusteczkami i mi się coś takiego nie zdarzyło.
Hej,
Dokładnie, przecież elektronika płytki dotykowej znajduje się od spodu. Trzeba by porządnie zalać laptopa, by coś mogło się stać.
@majka420 - Zerknij do menadżera urządzeń, czy w ogóle touchpad jest wykrywany w systemie. Powinien być widoczny w gałęzi Mysz i inne urządzenia wskazujące bądź w Urządzenia interfejsu HID.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Sprawdziłam i wszystko jest poprawnie
Możesz podać czy laptop jest na gwarancji?
Pytałaś kiedyś o dystrybucję linuksa dla początkujących. Masz jakąś płytę albo live USB z linuksem, żeby uruchomić system live i sprawdzić czy działa - żeby wykluczyć problem sprzętowy?
Touchpad powinnien być widoczny - jak jest wykrywany po uruchomieniu w konsoli polecenia:
lsusb
Diagnostyka:
dmesg | grep -iE 'error|warning|failed'
Działam na Windows 10 ale już nie na gwarancji. Nie mam żadnej płyty
A pamiętasz, czy nie było dzisiaj, wczoraj jakiś cudownych aktualizacji, które mogły ewentualnie coś popsuć?
Ostatecznie - na wszelką okoliczność - możesz sprawdzić w BIOS/UEFI czy touchpad jest na [Enabled]. Do wejścia do ustawień UEFI służy bodajże “NOVO key” -> (instrukcja obsługi).
Z drugiej strony - samo nie mogło się przestawić … raczej … prawdopodobnie … chyba, że padła bateria CMOS, ale wtedy powinny być inne błędy przy starcie komputera.
Hej,
Skoro sprzęt jest widoczny w menadżerze urządzeń, to zobacz na jakim sterowniku działa i czy jest aktywna opcja przywrócenia poprzedniego sterownika. Rozumiem, że po włączeniu właściwości urządzenia nie pojawia się w zakładce ogólne żadna informacja o błędzie, tylko informacja, że urządzenie działa poprawnie? Mowa oczywiście o właściwościach w menadżerze urządzeń.
Pozdrawiam,
Dimatheus
sprawdź czy nie masz czasem w którymś z narożników touchpada takiej białej lub innego koloru kropeczki (lub jak nie ma to spróbuj przytrzymać dłużej palec w każdym z narożników), służy ona do aktywacji/deaktywacji poprzez dotknięcie touchpada w niektórych modelach
ewentualnie kombinacja Fn z klawiszem F6
Wszystko już działa wczoraj wszystko wina aktualizacji systemu. Temat do zamknięcia