Nie działający autostart


(Pedrossi) #1

Coś dziwnego zrobiło się z autostartem płyt, mianowicie nie działa. Denerwujące to trochę. Jak to naprawić??


(Tomik68) #2

Może tak mój komputer -- właściwości CD -------zakładka autoodtwarzanie


(system) #3

Pobierz i uruchom programik Microsoft Autoplay Repair Wizard

http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en

On naprawi autostart płyt,ma zaledwie 73,6 KB.


(Pedrossi) #4

No niby jest teraz autostart, tylko że uruchamia mi się automatycznie folder z tym co mam na płycie


(Tomik68) #5

a co zrobiłeś by osiągnąć w/w efekt?


(Pedrossi) #6

To co podopwiedziała mi Heru


(Edlib) #7

w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Cdrom

sprawdż wartość Autorun - jeśli jest 0 przestaw na 1

gdyby jej nie było możesz ją utworzyć - prawy klik w prawym panelu, nowy-wartość dword, nazwa AutoRun, dane - 1

gdyby nie podziałało sprawdż klucz

HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Policies\ Explorer

wartość CDRAutoRun - powinna być 1(gdyby nie było też możesz utworzyć)


(Pedrossi) #8

eee... A możesz odrobinę prościej?? :slight_smile:


(Edlib) #9

to nic skomplikowanego - wpisz do uruchom regedit.exe, enter , znajdż

klucz i sprawdż wartości po prawej; jesli chcesz zmienić prawy klik na nazwie wartości(np.AutoRun), modyfikuj, wpisz 1 do dane wartości i ok;

jeśli tworzysz wartość prawy klik w prawym panelu, nowy, wartość dword

i wpisz w nazwa wartości AutoRun, w dane 1 i ok(nazwy wartości muszą być dokładne - AutoRun i CDRAutoRun)


(Pedrossi) #10

No ok, zrobiłem to.

Ale jak wrzucam płytę to nie uruchamia mi się instalacja tylko pokazuje jakie pliki zawarte są na tej płycie. Jak to zmienić??

Oprócz tego co stworzyłem to tam było coś takiego:

NoDriveTypeAutoRun


(Edlib) #11

tę wartość wyłączysz w gpedit.msc(wpisz do uruchom), konfiguracja

komputera i konfiguracja użytkownika,szablony administracyjne,

system - po prawej będzie wyłącz autoodtwarzanie, dwuklik i zaznacz

wyłącz(to znaczy wyłączysz "wyłącz autoodtwarzanie"); uwaga -

może być i w kon. komputera i użyt. - ważniejsza jest w komputera!


(Pedrossi) #12

Nic się nie zmieniło... Pomocy! !!


(Edlib) #13

to prawdopodobnie nie zależy od rejestru itd., tylko od twoich ustawień explorera; kliknij prawym na napędzie, właściwości, powinna tam być zakładka autoodtwarzanie i tam ustawiasz, jak ma się zachować explorer po włożeniu płytki określonego rodzaju itd.(zakładka ma to do siebie, ze bez przyczyny znika, u mnie na przykład była, ale teraz znikła!!)

już wiem, dlaczego znikła!(niezawodny google) - w usługach usługa

wykrywanie sprzętu powłoki musi być włączona i ustawiona na start automatyczny!


(Pedrossi) #14

a gdzie mam znaleźć te "wykrywanie sprzętu powłoki"??

Nie pojawiają mi się również ikonki płyt (np. jak wrzucam płytę z NFS to powinna pokazać się ikonka z samochodem, a się nie pokazuje)


(system) #15

Start>Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Usługi

65fbbfd9b7ee0fc2m.jpg


(Pedrossi) #16

U mnie z tym wszystko ok... Czy może mieć na to jakiś wpływ Vista Transformation Pack??


(Edlib) #17

raczej płytka - może nie mieć pliku autorun potrzebnego do autostartu;

jeśli explorer pokazuje ci pliki to pokaze także plik autorun, trzeba na nim po prostu kliknąć


(Pedrossi) #18

Zawsze było tak, że płytka po wrzuceniu do napędu automatycznie startowała (autorun jest na płytce, sprawdzałem ich wiele)


(Jstruzyna) #19

Mam identyczny problem i nie mogę się z nim poradzić. Mam Windows Media Center ale tam nie wszystko jest przetłumaczone jak po angielsku jest przetłumaczone "wykrywanie sprzętu powłoki". Może to bym spróbował zmienić ale nie potrafię tego znaleźć. Pomocy!