Nie ładuja sie strony internetowe..gg działa


(system) #1

Mam internet radiowy...który jest rozdzialony na kompa przewodowo i laptopa bezprzewodowo...od kilku dni na obu nie laduja sie strony internetowe...natomiast gg działa? co moze byc powodem takiego zachowania?..jak to naprawić?


(Alojzy77) #2

Prawdopodobnie jest coś nie tak z adresem DNS w ustawieniach IP (znajdziesz we właściwościach połączenia sieciowego). Sprawdź czy wprowadzone są właściwe numery oraz czy dostawca Internetu nie zmienił ustawień (żeby się dowiedzieć trzeba by pewnie do nich zadzwonić)


(Fatman) #3

ustaw automatyczne pobieranie adresu DNS we wlasciwosciach polaczenia sieciowego w protokole TCP/IP


(Bolo92) #4

Dostawca raczej by nie zmieniał, Tobie konfiguracja mogła się przestawić.

Jak otrzymujesz adresy IP wewnętrzne od AP/routera ? DHCP czy sztywno je wpisujesz ?

Start>panel sterowania>połączenia sieciowe>wybierz swoje połączenie do internetu>PPM>stan>obsługa>właściwości i zobacz czy masz DNS i czy Pobierane przez DHCP pisze czy Ustawienia ręczne.

dla TP.SA przeważnie są DNS

194.204.159.1

194.204.152.34

Bądź OpenDNS(chyba każdemu zadziałają).

208.67.222.222

208.67.220.220

ISP(dostawca internetu) kupował, montował, konfigurował ten sprzęt do odbierania i rozsyłania sygnału w domu ? Czy sam?


(system) #5

dziekuje za odpowiedzi...kilka pytan jeszcze od amatora..czy adresy DNS mogły się same przestawic?..i czy to o czym piszecie mam robic na kompie i laptopie?..Zeby rozdzielic sygnal mam dwa urzadzenia w domu...i jeszczed pytanie czy moze sie tak dziac przez wirusy?

W dniu 01.06.2008 , o godzinie 13:52 został dopisany post przez pmsady

mam ustawienia reczne


(Bolo92) #6

Same nie-wirusy mogą :slight_smile:

To w ustawieniach ręcznych zmień te DNS na openDNS adresy i zobacz czy działa, jeżeli nie to pasuje na urządzeniach zmienić jeszcze na TP lub OpenDNS i takie same w komputerach i powinno ładnie śmigać.

Możesz jeszcze zrobić logi HTJ i ComboFix i wrzucić do działu Bezpieczeństwo i logi HTJ i tam Ci sprawdzą i ew. napiszą jak usunąć.


(system) #7

dzięki...działa...zmieniłem na open DNSy :wink: