Nie mogę odpalić Tlena - LIBUTIL2.DLL is missing


(Maney691) #1

Witam!

Mam podobny problem jak w tym temacie, też posiadam Tlena i Avirę, problem od wczoraj wieczorem. Reinstalacja Tlena nie pomogła.

Przy próbie odpalenia Tlena wyskakuje okienko

blad.png

Log z HijackThis

http://www.wklejto.pl/43706

Log z OTL

http://www.wklejto.pl/43707

Log z Malwarebytes

http://www.wklejto.pl/43710

Czyżby to wina aktualizacji? Jeszcze nie przywracałem systemu do stanu sprzed instalacji.


(Barthezz) #2

Avira wywalił CI ten plik.

Przy instalacji w chwili gdy avira wyskoczy, że plik jest zainfekowany zignoruj to i tlen powinien zainstalować się normalnie :wink:


(Maney691) #3

Dobra, wyjaśniło się! Po ostatniej aktualizacji Aviry trzeba było dodać ten plik (libutil2.dll) do wyjątków w Avirze :slight_smile: Nie jestem jedyny, który ma ten problem :slight_smile:

Ale mimo to i tak bym prosił fachowców z tego działu o sprawdzenie logów.


(deFco247) #4

Logi czyste.

W OTL kliknij CleanUp.

Pozbądź się zbędnika Bonjour. http://www.searchengines.pl/Jak-usunac- ... 03177.html


(Ikaan) #5

Mam taki sam problem, czy jeśli odinstaluję avirę czy przy ponownym zainstalowaniu tlena problem zniknie?


(Maney691) #6

Po ostatniej aktualizacji Aviry trzeba dodać plik libutil2.dll (c:\Program Files\Tlen\libutil2.dll) do wyjątków w Avirze :slight_smile:

Instrukcja krok po kroku:

Po odpaleniu Aviry należy wejść w konfigurację ('Configuration") , zaznaczyć "Expert mode", rozwinąć "Guard", później "Scan", kliknąć na "Exception", w okienku pod "File objects to be omitted for the Guard" należy wpisać C:\Program Files\Tlen.pl\libutil2.dll , lub wyszukać ten plik ręcznie jeśli macie Tlena zainstalowanego w innej lokalizacji, klikamy na "Add", zatwierdzamy "Apply" i "OK".

Sprawdzone - działa :slight_smile: