Nie mogę podłączyć internetu do laptopa


(kulka123) #1

Witam. Mój problem jest prosty. W streszczeniu. Rok temu posiadałem internet z Dialogu, (modem) podłączony do komputera. Dostep do sieci miałem poprzez login i hasło. Teraz mam internet z Vectry i mam taki problem. Na komputerze internet działa, wszystko jest w porządku. Podłączyłem kabel do laptopa i nic się nie dzieje. Nic nie wyskakuje, że coś znalazło. Weszłem w panel sterowania w laptopie i próbowałem się połączyć. Miałem ikonkę: ,, Połączenie szerokopasmowe... Połączenie PPPoE.'' lecz wyskakiwało okienko takie same jak miałem z Dialogu, czyli chcieli hasło, lecz ja nie mam żadnego hasła na komputerze stacjonarnym. Nie było mnie przy podłączeniu modemu do komputera ale od rodziny wiem, że informatyk coś kombinował na komputerze. Mam również przed sobą kartkę, jakieś numery seryjne kij wie do czego są. Macie jakieś pomysły co mogę zrobić?

P.S jak podłaczyłem kabel do laptopa to właczyła się jakaś ikonka modemu nazwana: Internet gateway device. Lecz nie mogę się podłączyć ani nic z tym zrobić.

Jeszcze dodam, że jak podłaczyłem to odziwo było coś takiego jakby narysowane:

PC--- Sieć niezydentyfikowana ----Internet.

Chodzi o to, że się połączył lecz internetu dalej nie ma.

Jak nie mam podłaczonego internetu w laptopie to "Sieć niezydentyfikowana" takiego czegoś w ogóle nie było


(Cedar) #2

Internet z Vectry (kablówka) nie wymaga loginu i hasła - wystarczy "wetknięcie" kabla sieciowego (wtyk RJ45) do gniazdka w komputerze i nie trzeba konfigurować połączenia tak jak to robione było w przypadku Dialogu.

Ewentualnie w ustawieniach połączenia sieciowego musisz wprowadzić odpowiedni DNS i/lub ustawić odpowiednie IP.

Wszystkie dane wymagane do konfiguracji połączenia na 100% są dostępne na stronie internetowej operatora.


(pysiu) #3

Z tego co mi wiadomo to po podłączeniu modemu do komputera wystarczyło na jakiś czas wyłączyc modem i włączyć ponownie aby nowy mac adres poszedł do vectry .


(Cedar) #4

Poszukałem za Ciebie: http://www.vectra.pl/internet/flashnet/moja_vectra/


(kulka123) #5

Zainstalowałem oba oprogramaowania przy czym 2 pytał się o podmianie plików. Restartowałem laptopa, również nic nie pomogło cały czas to samo.