Nie mogę połączyć się z internetem przez kabel


(Szymon3654) #1

Witam 

 

Od jakiegoś czasu problem polega na tym iż nie mogę podłączyć się kablem do internetu. Jedyny sposób podłączenia do sieci przez wifi. 

Kiedy podłączam kabel pali się zielona lampka a pomarańczowa pojawia się i znika, czyli tak jak powinno być. Jednak kiedy patrzę na połączenie z siecią pisze " No internet access " A pewien jestem, że z kablem jest wszystko dobrze.

 

Ważna wskazówka jest taka, że jakiś czas temu brałem laptopa i podłączałem go do sieci w nie swoim domu. I sęk w tym, że tam nie dało podłączyć się do sieci od tak tylko trzeba było coś ustawić czego samodzielnie nie robiłem dlatego nie wiem jak teraz ustawić jak było.

Mogę dodać jeszcze to, że tam nie było czegoś takiego jak ruter tylko od razu sam kabel.

 

Z góry dzięki za pomoc :) 


(Osimaru) #2

Wejdź we właściwości swojej karty sieciowej -> Zaznacz “Protokół internetowy w wersji 4” i kliknij właściwości, a następnie zmień na automatyczne pobieranie IP oraz DNS zaznaczając odpowiednie pola.


(Szymon3654) #3

Czy chodzi o to okno ? 

Proszę o bardziej szczegółowy opis.


(Osimaru) #4

Tak jak masz to okno z pierwszego screenshota to jeszcze klikasz właściwości i ustawiasz automatyczne pobieranie IP oraz niżej DNS.

 

A gdy masz rozłączone Wi-Fi to jest to samo? Jaki masz router?


(Szymon3654) #5

Jak wyłączone wi fi jest t samo 

Co do rutera tylko tyle wiem że nazywa się że zte i jest z neostrady 


(Osimaru) #6

A inne urządzenie przy podłączeniu kablem działa w porządku?


(Szymon3654) #7

Myszka działa głośniki działają ładowarka działa więc tak 


(Osimaru) #8

Miałem na myśli czy inny komputer ma połączenie z internetem, gdy go podłączysz do routera :slight_smile:


(Szymon3654) #9

Tak ma :D 

Sorry nie ogarnąłem za ostatnim razem :wink:


(Osimaru) #10

Spróbuj odinstalować kartę sieciową w menedżerze urządzeń wraz ze sterownikami, uruchom ponownie komputer i zainstaluj ponownie.


(Szymon3654) #11

Co do menagera nie wiem w jaki sposób tam odinstalować tę kartę. 

I nie wiem co usunąć ponieważ mam 2 karty od wi fi i od internetu więcej w załączniku.


(Osimaru) #12

Wchodzisz w menedżer urządzeń, rozwijasz karty sieciowe i odinstalowujesz tę Broadcom’a. Centrino to karta od Wi-Fi.


(Dimatheus) #13

Hej,

Założę się, że był zmieniany adres MAC karty sieciowej, a u siebie masz włączone filtrowanie adresów. Co możesz zrobić? Albo wyłącz filtrowanie w routerze z poziomu panelu www, albo zmień adres MAC na oryginalny, lub dodaj nowy adres do tablicy filtrowania w routrze.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Szymon3654) #14

Już wiem co przeszkadzało mu 

Przeszkadzał mu wtedy zainstalowany prze zemnie internet bezprzewodowy zapytał się czy może go odinstalować i dalej coś ustawiał. 

I jeśli chodzi o te info wyżej prosił bym o rozpisanie w jaki sposób to zmienić :slight_smile:


(Osimaru) #15

Dawno tam było zmieniane w tych ustawieniach karty? Może spróbuj przywracania systemu, jeżeli uchował się jakiś punkt przywracania z tamtego okresu.


(Szymon3654) #16

Przywracanie systemu raczej nie :confused: To było w zeszłe wakacje 


(Osimaru) #17

To przykre, że wcześniej nie powiedziałem Ci żebyś to sprawdził, mam chyba zbyt duże skłonności do robienia wideł z igły :smiley:


(Abbadzesi123) #18

Ja mam ten sam problem tylko odwrotnie XD