Nie mogę się zalogować do systemu?


(Przemek Linh) #1

Mam problem, mianowicie, za każdym razem po włączeniu komputera gdy pojawia się ekran startowy - powitalny (logowanie do systemu) i się loguje, to automatycznie jeszcze przed załadowaniem całego systemu (nie zdążą się pojawić ikony, ani pasek startowy) się wylogowywuje i przekierowywuje mnie spowrotem do ekranu powitalnego? Próbowałem wejść przez system awaryjny - oczywiście bez skutku... a i jeszcze przed ekranem powitalnym czasami komputer robi skan dysków i wtedy nie skanuje normalnie jak zazwyczaj tylko podczas 4kroku w okolicach 80% zaczynają wyskakiwać jakieś dziwne polecenia związane z działaniem na plikach w komputerze.Był bym wdzięczny za pomoc.


(Olixxx94) #2

linh , byłabym również wdzięczna, gdybyś może podał, co tam jest napisane.


Próbowałeś ostatniej dobrej konfiguracji??


(Cosik Ktosik) #3

A próbowałeś ostatniej znanej konfiguracji, albo przywracania?

Przywracanie:

Po włączeniu komputera wciśnij klawisz F8, przed rozpoczęciem ładowania systemu. Następnie:

  • wybierz tryb awaryjny z wierszem polecenia.

  • wybierz system operacyjny, jeżeli Masz ich więcej.

  • Zaloguj się do systemu na konto z uprawnieniami administratora.

  • Wpisz c:\windows\system32\restore\rstrui.exe , gdzie na dysku C jest zainstalowany XP

PS A przy sprawdzaniu, pewnie chodzi o deskryptory plików i spójność. Jeżeli tak, to normalka.


(Przemek Linh) #4

właśnie nie bardzo mam możliwość ogarnięcia wzrokiem bo za szybko to skacze... a później równie szybko znika;/ tak to bym napisał.

właśnie nie działa żadna z tych opcji która wyskakuje po włączeniu klawisza F8


(Cosik Ktosik) #5

OK, spróbuj tak:

Wejdź do konsoli odzyskiwania (uruchamiasz komputer z płyty instalacyjnej windows - jak się zapyta po raz pierwszy, czy naprawiać, to wchodzisz: R=Napraw).

Aby uruchomić z płyty, w biosie ustaw bootowanie z napędu CD/DVD, czyli w oknie Advanced Bios Features->First Boot Device ustaw na CD/DVD.

Wpisz MAP ARC

zapamiętaj pod, którą literą jest napęd CD (oznaczymy go jako X);

Wpisz:

del C:\windows\system32\userinit.exe

del C:\windows\system32\dllcache\userinit.exe

expand X:\i386\userinit.ex_ C:\Windows\system32\

jak nie działa:

expand X:\i386\userinit.ex_ C:\Windows\system32\userinit.exe

x-cdrom, c- dysk systemowy

Zauważ, że po expand i przed C:\windows... jest spacja

expandX:\i386\userinit.ex_C:\WINDOWS\System32\

Wpisz exit i zrestartuj komputer.

Jeżeli system ruszy, koniecznie daj logi z programów HijackThis oraz Combofix: viewtopic.php?f=16&t=36654


(Klossj23) #6

Jak nie ruszy logowanie po przywróceniu userinit.exe to warto jeszcze podejrzeć ten wpis:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Userinit=C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,

za pomocą jakiegoś LiveCD, np. BartPE (import pliku c:\windows\system32\config\software jak mniemam)


(Olixxx94) #7

linh , a więc spróbuj zatrzymać przyciskiem Pause/Break i podaj chociaż kilka, jeśli możesz.