Nie moge zainstaować XP-eka


(Szotrab84) #1

Mam problem. Instaluje system Windowsa XP z SPII i w czasie instalacji wyskakują dziwne komunikaty (dodałem fotki). Proszę o pomoc...

http://img383.imageshack.us/my.php?imag ... 496dj5.jpg

http://img511.imageshack.us/my.php?imag ... 495lk5.jpg

i kilka podobnych komunikatów, mogę "kontynuować" system się zainstaluje ale chodzi dziwnie;/

Proszę o pomoc.....


(Seba86mu) #2

Czy płytka z Windowsem ma zaimplementowane w sobie zewnętrze sterowniki do urządzeń, np programem nLite ?

Co chcesz przez to powiedzieć ?

Pobierz program Everest Ultimate Edition.

Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:

-> Nazwa płyty głównej

-> Mikroukład płyty głównej

-> Multimedia (karta dźwiękowa)

-> Ekran (karta wideo)


(Szotrab84) #3

tzn tak system się zainstalował lecz np kolory tzn "kompozycja" jest tak jak by był to stary system szare okna a kompozycji nie mogę zmienić na "windows XP". Hmm płyta z systemem jest na pewno dobra bo ją instalowałem na wielu komputerach.... W ewereście pokazuje że praktycznie wszystkie urządzenia są poprawnie zainstalowane przez system, i faktycznie są ale system chodzi niestabilnie np chce zainstalować avasta to wyskakuje błąd itp. Screena z eweresta nie moge teraz zdobić bo instaluje jeszcze raz system ale widze że znowu wyskakują te komunikaty przy instalacji....


(Djkilof) #4

A instalujesz system z oryginalnej płyty czy masz jakąś zmodyfikowaną instalkę pobrana z sieci? Kiedyś testowałem jakiś wynalazek z sieci to miałem podobne komunikaty podczas instalacji.


(Szotrab84) #5

Płyta jest na 100% dobra bo mam ją od dawna i dużo razy ją instalowałem na różnych komputerach.....


(Djkilof) #6

W takim razie dziwne, że podczas instalacji wyskakują ci takie okienka. Pierwszy raz widzę coś takiego. Może spróbuj zdobyć płytę z SP3.


(luger) #7

Kiedyś , dawno temu też miałem podobne komunikaty podczas instalacji "gołego" XP Pro.

Pomijałem instalacje takich sterowników i później instalowałem ich najnowsze wersje.

Wszystko było OK. :slight_smile:


(MaRa) #8

Nieprawdopodobne rzeczy się dzieją :dostal:

Te komunikaty oznaczają, że sterownik nie jest podpisany cyfrowo. To niby nic nie znaczy, wiele sterowników nie ma podpisów Microsoftu i jakoś Windowsy chodzą. Natomiast na płytce instalacyjnej wszystkie powinny być podpisane, prawdopodobnie płytka jest zmodyfikowana lub uszkodzona.

Jeśli koniecznie trzeba instalować z tej płytki, to jedynie można pominąć instalację tych sterowników, później trzeba zainstalować ścągnięte ze strony producenta grafiki i karty siieciowej na postawionym już systemie.


(impassive) #9

Przetestuj pamięć RAM.

Proc się nie przegrzewa?


(Szotrab84) #10

Pomijałem instalację tych sterów i dalej to samo ;/


(luger) #11

To znaczy, że pomijasz instalację i wyskakują znowu te komunikaty i nie możesz dokończyć instalki? Bo jeżeli nie wyskakują to nie kumam w czym rzecz.

Te screeny co podałeś w pierwszym poście dotyczą sterów karty graficznej i karty sieciowej, więc zainstaluj te sterowniki później, nowe wersje i gra gitara, nie muszą być zainstalowane w trakcie instalacji systemu.


(Szotrab84) #12

jeżeli pominę instalację to i tak stery się instalują ;/ i kurcze system działa dziwnie hmm ma dziwny wygląd;/ hm nawet jak zainstaluje sterowniki nowe z poziomu już sytemu hmm a nie raz przy instaacji sytemu wywala mi jeszcze coś takiego http://img221.imageshack.us/my.php?imag ... t01pb9.jpg

Kurcze hm zmieniałem miejscami Ram, zmieniałem napęd dvd. Kurcze już kończo mi się pomysły.....


(luger) #13

To ja już nie wiem co ci doradzić, jedyne co mi przychodzi na myśl to zresetowanie ustawień biosu.


(Szotrab84) #14

no kurcze nikt na forum dobrych programów nie zna rozwiązania tego problemu?? niewieże... :frowning:


(Szotrab84) #15

????????????


(impassive) #16

Przyczyna na 95 proc. leży w sprzęcie. Testowałeś RAM?


(Szotrab84) #17

hmm żebym miał inną kość to bym wsadził i sprawdził hmm a tak to w jaki sposób mam ten RAM przetestować??


(impassive) #18

http://www.memtest.org/


(Szotrab84) #19

http://img375.imageshack.us/my.php?imag ... 015im5.jpg czyli chyba dobra:\ kurcze hmm


(impassive) #20

Według mnie to problem sprzętowy. A co jest winne? Wróżenie z fusów - zasilacz, taśma dysku, napęd DVD itd. Procesor się nie przegrzewa?

Spróbuj odłączyć zbędne urządzenia (karty, napędy) i zainstalować system jeszcze raz.