Nie można znaleźć określonego pliku Visual C++ 2010 Express


(Xvix56) #1

Witam, dopiero zaczynam swoją przygodę z C++ i zainstalowałem Visual C++ 2010 Express. Gdy chcę skompilować najprostszy program tzn.

#include 


int main()

{

	std::cout << "Hello World" << std::endl;

	return 0;

}

pojawia się taki komunikat:

http://i47.tinypic.com/w6r3w2.png

Szukałem przez Google oraz na tym forum i nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc. Testowałem na komputerach z Windows XP (laptop), Vista (Laptop), Seven (laptop) oraz Seven (stacjonarny) wersje 2010 i 2008, zawsze ten sam komunikat. Projekt robię tak: File > New > New project > Empty project, potem Ctrl + N i C++ File (.cpp).

Mam nadzieje że pomożecie mi rozwiązać mój problem.


(Tomek Matz) #2

Hm. Jesteś pewien, że ten utworzony plik widoczny jest w utworzonym przez Ciebie projekcie? Otwórz Solution Explorer (View -> Solution Explorer) i sprawdź, czy ten plik znajduje się w folderze Source Files. Jeśli się nie znajduje to kliknij prawym przyciskiem myszy na ten folder i wybierz Add Existing Item … i wskaż ścieżkę, pod którą utworzyłeś ten plik. I potem skompiluj cały projekt (prawym przyciskiem myszy na nazwę projektu i wybierz Build). Następnym razem jak będziesz tworzył nowy plik to nie używaj Ctrl + N tylko klikasz prawym przyciskiem myszy w Solution Explorer na nazwę projektu lub odpowiedni folder i wybierasz Add New Item …


(Xvix56) #3

Dzięki, to zadziałało, jednak gdy chcę skompilować ten sam kod, na karcie Output wywala coś takiego:

'Test.exe': Loaded 'F:\Documents And Settings\WinXPae\Moje dokumenty\Visual Studio 2008\Projects\Test\Debug\Test.exe', Symbols loaded.

'Test.exe': Loaded 'F:\WINDOWS\system32\ntdll.dll'

'Test.exe': Loaded 'F:\WINDOWS\system32\kernel32.dll'

'Test.exe': Loaded 'F:\WINDOWS\WinSxS\x86_Microsoft.VC90.DebugCRT_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30729.1_x-ww_f863c71f\msvcp90d.dll'

'Test.exe': Loaded 'F:\WINDOWS\WinSxS\x86_Microsoft.VC90.DebugCRT_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30729.1_x-ww_f863c71f\msvcr90d.dll'

The program '[3788] Test.exe: Native' has exited with code 0 (0x0).

a okno konsoli znika.

Edit: Jeśli skompiluje bez debugowania to działa dobrze, jeśli z, to źle :confused:


(Tomek Matz) #4

To co wkleiłeś to nie są informacje z kompilowania tylko już uruchamiana aplikacji. Na tym co wkleiłeś masz pokazane jakie biblioteki są ładowane w celu uruchomienia aplikacji. A ostatnia informacja

The program '[3788] Test.exe: Native' has exited with code 0 (0x0).

mówi o tym, że w trakcie ładowania bibliotek i uruchamiania aplikacji nie wystąpił żaden błąd (code 0 == good ) . To, że w trakcie uruchamiania aplikacji bez możliwości debugowania aplikacja konsolowa nie zamyka Ci się automatycznie, a w trakcie debugowania zamyka się automatycznie to jest jak najbardziej normalne zachowanie. Jeśli nie chcesz, żeby ten Twój program Ci się automatycznie zamykał w trakcie debugowania dodał na końcu metody main takie cuś

system("PAUSE");

.


(Xvix56) #5

Acha, w takim razie dziękuje bardzo, temat do zamknięcia.