Nie ustanne zwiechy komputera


(Woocash304) #1

Witam!

Pisze do Was, szanowni Userzy ze sporym problemem. Otóż, pracuje na Viście i nie ma praktycznie godziny, aby komputer się nie zawiesił. Jedyna radą jest restart. Próbowałem ustalić co może być przyczyna takiego stanu rzeczy. Pierwsze co mi przyszło do głowy za duże obciążenie procesora i że to właśnie przy dużym jego obciążeniu zawieszenia następują. Jednak nie. Staję się to w kompletnie nie przewidywalnym momencie. Komputer może pracować przez długi czas przy duzym użyciu CPU i nic sie może nie stać, ale przy praktycznie zerowym obiążeniu CPU moze. I na odwrót. Krótko mówiąc zawieszenia są kompletenie nie przewidywalne i w żaden sposób obciążenie CPU nie jest związane z problemem.

Tak więc proszę o każdą możliwą pomoc i rady gdyż juz sam nie wiem co się dzieje.

Pozdrawiam.


(Cosik Ktosik) #2

A jaki Masz zasilacz (moc i marka) oraz jak wygląda sprawa trzymania przez niego napięć?

Sprawdzałeś pamięć programem memtest86: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... est86+3.4a

I czy otrzymujesz jakieś bluescreeny?


(Qwozniak6) #3

Witam!

Sprawdź czy w autostarcie nie ma niepotrzebnych wpisów i programów i tak na wszelki wypadek daj log z HijackThis albo przeskanuj chociaż


(Woocash304) #4
  1. ZASILACZ: IBOX 350W

Przekladanie napięć:

Rdzeń procesora: 1.24V-1.26V

+3.3V - 3.25V

+5V - 4.89V

+12V - 11.90V

  1. Tak, sparawdzałem, nie wykrył żadnych błedów

  2. Nie, nie pojawiają się BSODy, komputer kończy swoją prawdziwą prace pozostawiając na monitorze ostatnią klatke obrazu a dźwięk zostaje zapętlony.

  3. Programy startowe zredukowane do minimum. Log zaraz wrzuce.

http://wklej.org/id/3936d5d289


(Lukaszk 89) #5

Zasilacz raczej do ciekawych nie należy.NApięcie na procu też niezbyt ciekawe.Reszta też się waha w granicach.Podaj jeszcze odczyt napięć z BIOS'u.

Masz możliwość sprawdzenia kompa na lepszym zasilaczu?


(Redkolor 76) #6

Objawy, (pozostawiając na monitorze ostatnią klatke obrazu a dźwięk zostaje zapętlony.) mogą sugerować problemy ze sterownikiem do karty graficznej.


(Woocash304) #7

Dane z BIOSu:

Rdzeń procesora: 1.232V - 1.256V

+3.3V: 3.248V

+5V: 4.992V - 5.043V

+12V: 11.985V


(Cosik Ktosik) #8

To niekoniecznie jest przyczyną zasilacza, ale aby się upewnić, włącz test w programie Orthos.

i sprawdź co dzieje się z temperaturami i napięciami np w programie speedfan.

4.992V - 5.043V , czy te napięcie było w miarę stałe, czy mocno skakało?


(Woocash304) #9

OK, zaraz zrobie ten test Orthos'em

To napięcie skakało dośc mocno.


(Cosik Ktosik) #10

To zwróć na to uwagę, jak będzie testował orthosem.


(Woocash304) #11

Przy teście w Orthos'ie wyskoczył taki błąd:

W dniu 23.07.2008 , o godzinie 22:40 został dopisany post przez Woocash304

Jeśli chodzi o to jak skaczą napiecia to +5V nie wygląda tak źle,z kolei wykres VCORE wygląda tak( chyba niepokojąco):


(Lukaszk 89) #12

Na rdzeniu napięcie nie jest ciekawe.Ja obstawiam jak narazie zasialcz.


(Woocash304) #13

Szkoda, że nie mam opcji podłączenia innego zasilacza. Niestety.


(Lukaszk 89) #14

Nie możesz od znajomego jakiegoś pożyczyć na moment żeby podłączyć i sprawdzić tylko?

Podaj jeszcze temperatury podzespołów(BIOS + Everest Ultimate).


(Woocash304) #15

Płyta główna: 40 °C

Procesor 51 °C

Dysk twardy 39 °C


(Cosik Ktosik) #16

Pokaż mi, jak możesz, jeszcze raz wszystkie napięcia ze speedfana, gdy orthos chodzi.


(Woocash304) #17

Procesor:

vcoreun9.jpg

12V i 3V:

12v3vcl1.jpg


(zaklik) #18

Może problem z ramem . Ściągnij tenm program http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... est86+3.4a i zobacz czy nie będzie żadnych błędów


(Woocash304) #19

Memtest nic nie wykazał


(zaklik) #20

Przeskanuj kompa antywirusem