Nie włącza się proces "explorer.exe" i "dwm.exe" | ikony, pa


(system) #1

Witam,

Gdy włączyłem komputer to wszystko było normalnie. Lecz gdy zalogowałem się na moje konto na komputerze to nie chciał się uruchomić proces "explorer.exe" i "dwm.exe", gdy w menedżerze urządzeń chciałem je włączyć ręcznie to nie dało się. Tak jakby nie było owych programów.

Pulpit nie załącza się, widnieje tylko tapeta, a pasek zadań i ikony nie.

Czy da się to naprawić?

z góry dziękuję za odpowiedzi

-- Dodane 13.03.2012 (Wt) 7:20 --

Jak chcę włączyć explorer.exe to w menedżerze zadań pisze "Program to big fit in memory"


(Atis) #2

Uruchom wiersz polecenia jako administrator i wpisz: sfc /scannow

http://support.microsoft.com/kb/929833

Pokaż logi z OTL:

otl-gmer-rsit-dss-inne-instrukcje-t370405.html


(system) #3

Jak długo to może się skanować?

Mi się już skanuje 25 minut... :slight_smile:

-- Dodane 13.03.2012 (Wt) 15:35 --

Już jest.

Poprzez dropbox, ponieważ wysyłam telefonu (internet w komputerze mam poprzez modem)

http://db.tt/DtvHNpGt - log OTL

http://db.tt/25bsiglt - Extras

-- Dodane 13.03.2012 (Wt) 15:44 --

a tego pierwszego nie moge zrobic bo nie moge sie dostac do menustart ;(


(Atis) #4

Nie widzę żadnej infekcji.

Log utworzyłeś na koncie na którym występuje ten problem?

W logu widzę, że plik był podmieniany.

Czy do podmiany użyłeś pliku zgodnego z wersją systemu?

Ctrl + Alt + Del -> Aplikacje -> Nowe zadanie -> wklej: C:\Windows\System32\cmd.exe

Sprawdź czy problem występuje w trybie awaryjnym:

http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... -safe-mode

  1. Pobierz i uruchom Autoruns

  2. Options -> zaznacz: Hide Microsoft and Windows Entries -> Kliknij Refresh F5

  3. Odznacz wszystkie pozycje na karcie Explorer i zrestartuj komputer.

Można spróbować funkcji przywracania systemu:

http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... em-restore


(system) #5

na wszystkich kontach na komputerze jest problem...

-- Dodane 13.03.2012 (Wt) 16:11 --

nie da się tego zrobić za pomocą msconfig.exe?

oprocz Microsoftowych aplikacji uruchamiają się:

-Avast! antivirus

-google update service

-nvidia display driver service

-ui assistant service

-- Dodane 13.03.2012 (Wt) 16:20 --

zrobiłem tak jak napisałeś powyżej i nic.

Jest tak samo, masz jakieś inne pomysły ? :slight_smile:

-- Dodane 13.03.2012 (Wt) 16:22 --

to się "zepsulo" jak zainstalowała się aktualizacja, po ponownym uruchomieniu komputera


(Atis) #6

Wykonaj przywracanie systemu do czasu przed instalacja aktualizacji.

http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... em-restore


(system) #7

nie mogę tego zrobić bo menustart mi nie dziala.

Da sie to inaczej wlaczyc?

-- Dodane 13.03.2012 (Wt) 16:49 --

już mam, tzn znalazlem aplikacje przywracania systemu

-- Dodane 13.03.2012 (Wt) 16:51 --

dane usuną się do momentu wybranego z przywracania?

wszystkie pliki stworzone, pobrane po aktualizacji usuną się?


(Atis) #8


(system) #9

dzięki, działa ;D