Nie wykryto sygnału, Nie podłączono kabla HDMI1


(Jaziun) #1

Witam,

Problem jest następujący. Wyłączyłem komputer. Przy ponownym włączeniu wyskakuje komunikat jak w temacie.

Komputer rusza, ale na monitorze nic kompletnie nic się nie wyświetla po za tym komunikatem.

Podłączyłem komputer do telewizora kablem HDMI, pojawił się komunikat: brak sygnału. Potem do innego monitora, to samo.

Pomyślałem, że karta graficzna odmówiła posłuszeństwa. Wyciągnąłem i włożyłem do drugiego komputera, efekt: działa.

Jakieś pomysły Panie/Panowie? Teraz obstawiam płytę główna, ale nie mam jak sprawdzić.

Pozdrawiam, jaziun


(Pharun) #2

wstaw inną kartę graficzną do kompa który podłączasz do telewizora. Skoro już sprawdziłeś że karta działa to sprawdź teraz czy działa gniazdo karty :slight_smile: drogą eliminacji dojdziemy do tego co to jest. Może być też coś takiego że zakresy odświeżania się nie zgadzają w telewizorze i na karcie graficznej (w co wątpię, ale szansa zawsze istnieje) a także że masz walnięty kabel od HDMI (nie wiem czy tego drugiego kompa podłączałeś do TV też czy do monitora).


(Jaziun) #3

Wyglądało to tak, że wziąłem komputer do kumpla.

  1. Podłączyliśmy mój PC do jego monitora (na jego kablach) - czarny ekran, ale komputer odpalił bez żadnego PIP PIP :stuck_out_tongue:

  2. Potem moją kartę włożyliśmy do jego PC - zadziałało.

Nie wiem dlaczego nie włożyliśmy jego karty do mojej heh:)


(Pharun) #4

No to czeka Cię spacer do kumpla, albo niech kumpel przyjdzie ze swoją kartą :slight_smile: ale faktycznie wygląda to na płytę główną bo skoro nie działa też na zwykłym monitorze na innych kablach, ale sama karta działa to możesz mieć uszkodzony port karty graficznej. Wtedy niestety płyta główna do wymiany pewnie poleci bo nie wiem czy masz ja na gwarancji i czy gdzieś by to naprawili tak normalnie (a nawet jeśli to naprawdę dobry elektronik musiałby to robić, a i tak bym się bał że to kiedyś siądzie i spali jeszcze kartę graficzną dodatkowo).


(Soninja11) #5

Weź podłącz na innym kablu.


(Jaziun) #6

Rano sprawdziłem kwity, brakuje mi tylko gwarancji na płytę - gdzieś zgubiłem :stuck_out_tongue: a cały zestaw w czerwcu miał roczek. Nie mógł się rozklekotać w poniedziałek..

Dzięki za opinię.

-- Dodane 23.07.2011 (So) 15:17 --

Witam

Spalona płyta główna to było przyczyną.

Pozdrawiam:)