Nie wykrywa całego ramu z 4 GB jest 3,25GB


(apanasiuk) #1

M3A785GMH/128M asrock taka płytę posiadam, system win 7 pro 64 bit

wykonałem reset biosu

i wtedy zauważyłem, że nie wykrywa całego Ramu.Postanowiłem wykonać aktualizację biosu,ale nadal ten problem występuje.


(MariuszListecki) #2

Czyli w biosie trzeba przestawić żeby wykrywał


(Domgug) #3

Spróbuj sprawdzić każdą kość pamięci tzn. wkładaj do płyty pojedynczo może jest któraś uszkodzona, bo raczej nie masz jednej kości 4GB?

Pozdrawiam


(Adalbert) #4

Jakie dokładnie pamięci?

BIOS w najnowszej wersji?

System na pewno 64bitowy? PPM na Mój komputer>Właściwości i zrób zrzut ekranu.


(apanasiuk) #5

system 64 bitowy na pewno. bios w aktualnej wersji

-- Dodane niedziela, 29 sierpnia 2010, 18:46 --

mam dwie kości po 2GB

-- Dodane niedziela, 29 sierpnia 2010, 18:46 --

przed resetem biosu wszystko było okej.


(Tomson 13ck) #6

domgug , Pomyśl, jak mu może wykrywać 3,25GB RAM'u jeśli jedna kość była by zepsuta?


(Damian Pol) #7

tomsonis ,

kiedy domgug to pisał to nie wiedział jak apanasiuk ma "rozłożony" ram.


(Adalbert) #8

W takim razie szukałbym jakiejś opcji w BIOSie związanej z pamięcią i bitowością systemu (chociaż nie kojarzę nic takiego...).

Może ponowna aktualizacja BIOSu zadziała? Co mówią inne programy o RAMie (np. CPU-Z)? Ile masz pamięci fizycznej w Menedżerze zadań>Wydajność?


(Domgug) #9

a przypomniało mi się kiedyś mój kuzyn miał problem chyba nawet podobny do Twojego. Mianowicie też miał dwie kości pamięci nie pamiętam ile tego ramu było ale też komputer mu nie widział całej pamięci chyba miał 2x1GB a widział mu tylko jakieś 1,75GB i okazało się że źle wsadził pamięć do płyty i pamięci nie pracowały w dualu. Sprawdź z instrukcją czy masz kości poprawnie wsadzone bo może muszą być w tylko w slotach o tym samym kolorze albo w pierwszych różnych. Mam nadzieję że napisałem zrozumiale :slight_smile: Kuzynowi to pomogło :slight_smile:


(igrek) #10

Nie masz zintegrowanej karty graficznej?


(Fokal) #11

Zobacz w biosie czy ta płytka nie ma funkcji "memory remap". Jeśli ma to włącz jeśli jest wyłączona.


(Domgug) #12

właśnie sprawdziłem specyfikacje Twojej płyty głównej i posiadasz zintegrowaną kartę graficzną jeśli jej nie używasz to ją wyłącz a jeśli tak to dlatego masz mniejszą ilość ramu bo ją karta "zabiera" :slight_smile:


(igrek) #13

Ale to aż 768mb by mu zabierało?


(Delphiss New) #14

Noo... A co, nie może tyle zabierać? :stuck_out_tongue: Tym bardziej, że właśnie 768MB czyli potęga 2 :stuck_out_tongue: Bo jak by było np. 750 to bym podejrzewał coś innego.


(apanasiuk) #15

a możecie podać kroki jak tą zintegrowaną kartę wyłączyć w biosie


(Domgug) #16

masz to opisane w instrukcji od płyty głównej lub:

http://www.asrock.com/mb/manual.asp?Mod ... 85GXH/128M


(apanasiuk) #17

a możesz podać co dokładnie mam zrobić z tym fantem?

proszę o pomoc


(Dwodnicki) #18

no tak zresetowałeś bios i domyślnie włączył grafikę zintegrowaną.Ale spr bo coś mi nie pasuje za dużo by miało zjeść tych RAM a pisze jak byk:

Integrated AMD Radeon HD 4200 graphics, DX10.1 class iGPU, Shader Model 4.1, Max. shared memory 512MB Czyli max 512MB można przeznaczyć dla grafiki zintegrowanej, jak trzeba przetłumaczyć.

Do tego asrock ma wbudowaną pamięć 128MB(dlatego w nazwie płyty 128) : Built-in 128MB DDR3 1333(OC)/1200MHz SidePort Memory

Na stronie 65 tego manuala. Masz opisane po angielsku co gdzie i jak leży.

Primary Graphics Adapter- Tu się wybiera kartę graficzną; dostępne opcje [PCI], [Onboard] and [PCI Express]. Domyślnie ma PCI.

Share Memory - Czyli dzielenie pamięci, dosłownie.[Auto], [32MB], [64MB], [128MB], [256MB] and [512MB] dostępne będzie jeśli wybierzesz w opcji “Internal Graphics Mode” to [uMA] or [uMA+SIDEPORT].

Więc jeśli masz wykluczyć grafikę to w opcji "Primary Graphics Adapter" daj na PCI Express, a dodatkowo można ustawić w “Internal Graphics Mode” samo SIDEPORT, co będzie korzystało z wbudowanej pamięci 128MB. Ale ta opcja tak tylko dopisałem bo dając PCI Express wyłączy grafikę na płycie.

Jeśli dalej problemy, hm....

Pozdrawiam


(apanasiuk) #19

Primary Graphics Adapter nie odnalazłem tej nazwy

więc Internal Graphics Mode na sideport właczyłem i nic nie dało