Niedziałające sterowniki Realtek HD


(Lirycznypoeta) #1

Więc mam zainstalowane kb88811, sterowniki Realtek HD, mam Windows XP sp3, karta dźwiękowa zintegrowana, płyta główna ASUS.

Screen:


(gufi4) #2

a jaki kod błędu ci tam wyświetla ?


(Lirycznypoeta) #3

Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)

Aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów przeznaczone dla tego urządzenia, kliknij Narzędzie do rozwiązywania problemów.

Dodane 06.01.2013 (N) 19:23

Jakieś pomysły ? ;/


(Rradek22) #4

Usuń sterowniki Realteka

Zresetuj bios, np wyjmując baterie z płyty (przy odłączonym kompie z zasilania)

Wrzuć najnowsze sterowniki od chipsetu ze strony producenta płyty

Zainstaluj sterowniki Realteka, ale ze strony ASUSa , nie te ogólne do wszystkich płyt


(Lirycznypoeta) #5

Ok, zaraz to zrobię i dam znać co z tego wyszło .

Dodane 06.01.2013 (N) 20:35

Więc zrobiłem reset biosa, wrzuciłem sterowniki od chipsetu, zainstalowałem sterowniki Realtka ze strony ASUSa i zmieniło się tylko to :

http://img255.imageshack.us/img255/3430/karta1.jpg

Dodane 06.01.2013 (N) 20:36

I dodam, że wcześniej odinstalowałem stare stery.

Dodane 06.01.2013 (N) 20:49

Jeśli trzeba to mogę napisać wersje biosu, będzie potrzebna ?


(Rradek22) #6

I był komunikat że Realtek się zainstalował prawidłowo???

Bo chyba nie…

Zainstaluj go jeszcze raz aż się zainstaluję… u mnie ostatnio też nie chciał się zainstalować


(Lirycznypoeta) #7

Na końcu było coś tam, że został zainstalowany prawidłowo i czy ponownie uruchomić komputer, ale spróbuje jeszcze raz .

Dodane 06.01.2013 (N) 21:11

A mam najpierw odinstalować i potem zainstalować czy tak od razu ?


(Rradek22) #8

Spróbuj zainstalować jedne na drugie… przy instalacji kreator i tak Ci usunie obecne


(Lirycznypoeta) #9

Na koniec instalki:

http://img189.imageshack.us/img189/6957/karta2ka.jpg

Po resecie pc:

http://img585.imageshack.us/img585/734/karta3m.jpg


(Rradek22) #10

Uruchom to narzędzie i postępuj ze wskazówkami http://support.microsoft.com/kb/943104/pl


(Lirycznypoeta) #11

Postępuje ze wskazówkami, ale nie działa ; /

Dodane 06.01.2013 (N) 22:15

Wyskakuje error, gdy chcę zainstalować stery od Microsoft


(Rradek22) #12

Darmowa pomoc od dobreprogramy http://www.dobreprogramy.pl/netfix

Zgłoś się jutro jeżeli nikt inny Ci już tu nie pomoże, bo ja na odległość nie mam już pomysłów


(Lirycznypoeta) #13

Ok, dzięki za chęci .


(Rradek22) #14

Mam jeszcze pomysł :lol:

Wejdź w ten menadżer urządzeń i ręcznie wskaż mu sterowniki… wskaż mu wypakowane sterowniki Realteka ze strony ASUSA te które pobrałeś

ps. czy masz zainstalowane wszystkie aktualizacje systemu? To oczywiście podstawa


(Lirycznypoeta) #15

Jak chcę wybrać lokalizację to przycisk ok jest zamazany tzn. nie mogę go nacisnąć .

Oczywiście aktualizacje wszystkie są .


(Rradek22) #16

Wiesz co, podaj logi OTL bo zapewne masz jakiś śmietnik w systemie lub inne problemy

analiza-dezynfekcja-zestaw-narzedzi-nieingerencyjnych-t485632.html

W nazwie tematu dopisz OTL żeby temat był zauważony przez fachowca :smiley:


(Lirycznypoeta) #17

hmm… wczoraj miałem format :smiley:

zaraz dam znać bo chyba znalazłem rozwiązanie :wink:

Dodane 07.01.2013 (Pn) 18:29

Więc tak, wlazłem na tryb awaryjny, zainstalowałem stery, patrzę wszystko Ok. Reset pc, wchodzę normalnie na system, ładuję się Windows, a tu nagle BlueScreen ;/

Musiałem wejść przez ostatnio dobrze skonfigurowane opcje czy coś takie jest przy trybie awaryjnym, lecz gdy wchodzę to jest tak jak wcześniej ;/


(Rradek22) #18

A po tym formacie wrzuciłeś wszystkie sterowniki w tym chipset jako pierwszy???

Podaj model płyty głównej, bo się okaże jeszcze że nie dobre sterowniki cały czas ściągasz i instalujesz :smiley:


(Lirycznypoeta) #19

Może wrzucić tu dane z EVEREST’a? Przydadzą się?

Model podam osobno, bo w EVEREST’cie jest napisane ‘‘nieznane’’.

Dodane 07.01.2013 (Pn) 20:01

Pogubiłem się z tymi wszystkimi modelami :shock:

Dodane 07.01.2013 (Pn) 20:06

Właściwości płyty głównej:

Producent ASUSTeK Computer INC.

Nazwa P5B

Wersja Rev 1.xx

Numer seryjny MB-1234567890

Dodane 07.01.2013 (Pn) 20:09

Z tego wynika, że karta główna to Asus P5B ;d

Jestem w tym bardzoo zielony :o


(Rradek22) #20

Nie masz dźwięku bo nie masz karty dźwiękowej Realteka :lol:

http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_S … /#download

Ściągasz najpierw chipset, potem AUDIO, oczywiście pod odpowiedni system jaki masz

Jeżeli masz zainstalowanego tego nieszczęsnego Realteka to go usuń najpierw