Niedziałający pasek zadań w Viscie


(PiotrN72) #1

Witam

Od jakiegoś czasu po uruchomieniu komputera (z Windows Vista Home Basic) nie jest aktywny pasek zadań i menu start.

Najeżdżając myszką nic nie działa. Muszę zrobić ctrl+atr+del i wybrać wyloguj, następnie ponownie zalogować i jest dopiero ok.

Czytałem trochę na forum o podobnych problemach ale chyba nic nie dotyczyło mojego problemu.

Większość użytkowników przedstawiała logi z programu Hijack. Zainstalowałem program i przeskanowałem, oto wyniki:

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4

Scan saved at 09:02:53, on 2010-08-27

Platform: Windows Vista SP2 (WinNT 6.00.1906)

MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.6001.18943)

Boot mode: Normal

Running processes:

C:\Windows\system32\taskeng.exe

C:\Program Files\TuneUp Utilities 2010\TuneUpUtilitiesApp32.exe

C:\Windows\system32\Dwm.exe

C:\Windows\Explorer.EXE

C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe

C:\Windows\Explorer.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\plugin-container.exe

C:\Portable\FreeCommanderPortable\FreeCommanderPortable.exe

C:\Portable\FreeCommanderPortable\App\FreeCommander\FreeCommander.exe

C:\Program Files\Trend Micro\HiJackThis\HiJackThis.exe

C:\Windows\system32\DllHost.exe

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch =

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName =

O1 - Hosts: ::1 localhost

O2 - BHO: Symantec Intrusion Prevention - {6D53EC84-6AAE-4787-AEEE-F4628F01010C} - C:\Program Files\Norton AntiVirus\Engine\17.7.0.12\IPSBHO.DLL

O2 - BHO: Pomocnik rejestracji usługi Windows Live - {9030D464-4C02-4ABF-8ECC-5164760863C6} - C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Windows Live\WindowsLiveLogin.dll

O4 - HKLM…\Run: [synTPEnh] C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe

O4 - HKLM…\Run: [Windows Defender] %ProgramFiles%\Windows Defender\MSASCui.exe -hide

O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000

O8 - Extra context menu item: Przetłumacz stronę w serwisie Google - C:\ProgramData\TuneUp Software\TuneUp Utilities\Web\gtranslate.htm

O8 - Extra context menu item: Wyszukaj w &Google - C:\ProgramData\TuneUp Software\TuneUp Utilities\Web\gsearch.htm

O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL

O22 - SharedTaskScheduler: Component Categories cache daemon - {8C7461EF-2B13-11d2-BE35-3078302C2030} - C:\Windows\system32\browseui.dll

O23 - Service: Usługa Acronis Scheduler2 (AcrSch2Svc) - Acronis - C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedul2.exe

O23 - Service: Andrea ADI Filters Service (AEADIFilters) - Andrea Electronics Corporation - C:\Windows\system32\AEADISRV.EXE

O23 - Service: Acronis Nonstop Backup service (afcdpsrv) - Acronis - C:\Program Files\Common Files\Acronis\CDP\afcdpsrv.exe

O23 - Service: Agere Modem Call Progress Audio (AgereModemAudio) - Agere Systems - C:\Windows\system32\agrsmsvc.exe

O23 - Service: hpqwmiex - Hewlett-Packard Development Company, L.P. - C:\Program Files\Hewlett-Packard\Shared\hpqwmiex.exe

O23 - Service: LightScribeService Direct Disc Labeling Service (LightScribeService) - Hewlett-Packard Company - C:\Program Files\Common Files\LightScribe\LSSrvc.exe

O23 - Service: Norton AntiVirus (NAV) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton AntiVirus\Engine\17.7.0.12\ccSvcHst.exe

O23 - Service: stllssvr - MicroVision Development, Inc. - C:\Program Files\Common Files\SureThing Shared\stllssvr.exe

O23 - Service: @C:\Program Files\TuneUp Utilities 2010\TuneUpDefragService.exe,-1 (TuneUp.Defrag) - TuneUp Software - C:\Program Files\TuneUp Utilities 2010\TuneUpDefragService.exe

O23 - Service: TuneUp Utilities Service (TuneUp.UtilitiesSvc) - TuneUp Software - C:\Program Files\TuneUp Utilities 2010\TuneUpUtilitiesService32.exe

End of file - 4184 bytes

Jeśli ktoś może coś podpowiedzieć w tym temacie to proszę o pomoc. Jeśli coś przedstawiłem niekompletnie lub nieprofesjonalnie to proszę pisać czego jeszcze brakuje do rozwiązania problemu.

Pozdrawiam

Piotr


(greh) #2

Hijack to przeżytek. :wink:

Pokaż logi z OTL.


(PiotrN72) #3

Czy powinny 2 razy uruchamiać się procesy (wyróżnione na tłusto):

Running processes:

C:\Windows\system32\taskeng.exe

C:\Program Files\TuneUp Utilities 2010\TuneUpUtilitiesApp32.exe

C:\Windows\system32\Dwm.exe

C:\Windows\Explorer.EXE

C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe

C:\Windows\Explorer.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\plugin-container.exe

C:\Portable\FreeCommanderPortable\FreeCommanderPortable.exe

C:\Portable\FreeCommanderPortable\App\FreeCommander\FreeCommander.exe

C:\Program Files\Trend Micro\HiJackThis\HiJackThis.exe

C:\Windows\system32\DllHost.exe

A oto log z OTL: http://wklej.org/hash/47ab6d19d49/

Dodane 27.08.2010 (Pt) 11:31


(greh) #4

Bo takie rzeczy wrzuca się na http://www.wklej.org a tutaj tylko link do wklejki.

Wg mnie nie powinno być dwóch procesów Explorer.exe i Explorer.EXE


(PiotrN72) #5

Co zrobić aby uruchamiał się tylko jeden proces Explorer.exe


(Agatonster) #6

PiotrN72 ,

Proszę zapoznać się z tematem TYTUŁOWANIE TEMATÓW DOTYCZĄCYCH LOGÓW i poprawić tytuł na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zamieszczenie logów na forum - przeczytaj i zastosuj się do zaleceń.

Zignorowanie zaleceń będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(PiotrN72) #7

Zauważyłem pewną sytuację:

Mam myszkę Logitech bezprzewodową. Używam ją od dawna. Bloototh mam zawsze włożony w port USB. Myszka zawsze startowała z systemem. Dzisiaj pierwszy raz uruchomiłem komputer bez myszki i tu zdziwienie - problem zniknął. Po pewny czasie podłączyłem myszkę i problem znowu powrócił (musiałem się wylogować i ponownie zalogować). Wychodzi na to że myszka coś “krzaczy”.