Nienaturalne zużycie procesora


(Szymek S) #1

Od ok. miesiąca mój komp dostaje zadyszki na byle otwarciu przeglądarki internetowej. Dopóki system jest bezczynny zużycie procka jest w granicach 2-5%, ale kiedy robię cokolwiek - chociażby minimalizuję jakieś okno skacze do 50-80%.

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 19:56:22, on 2006-05-23

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

E:\Programy\Avast\aswUpdSv.exe

E:\Programy\Avast\ashServ.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\Program Files\Microsoft Hardware\Mouse\point32.exe

C:\Program Files\Microsoft Hardware\Keyboard\type32.exe

E:\Programy\Avast\ashDisp.exe

C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe

E:\Programy\MemStat XP\MemStat.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

E:\Programy\Kalendarz XP\Kalendarz.exe

E:\Programy\Avast\ashMaiSv.exe

E:\Programy\Avast\ashWebSv.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

E:\Programy\Gadu-Gadu\gg.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\Program Files\MSN Messenger\msnmsgr.exe

E:\Instalki\Hijackthis\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O4 - HKLM\..\Run: [POINTER] point32.exe

O4 - HKLM\..\Run: [IntelliType] "C:\Program Files\Microsoft Hardware\Keyboard\type32.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd

O4 - HKLM\..\Run: [avast!] E:\Programy\Avast\ashDisp.exe

O4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe

O4 - HKLM\..\Run: [MSConfig] C:\WINDOWS\PCHealth\HelpCtr\Binaries\MSConfig.exe /auto

O4 - HKCU\..\Run: [MemStat] E:\Programy\MemStat XP\MemStat.exe

O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKCU\..\Run: [msnmsgr] "C:\Program Files\MSN Messenger\msnmsgr.exe" /background

O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe

O4 - Global Startup: Adobe Gamma Loader.lnk = C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe

O4 - Global Startup: Kalendarz XP.lnk = E:\Programy\Kalendarz XP\Kalendarz.exe

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O18 - Protocol: msnim - {828030A1-22C1-4009-854F-8E305202313F} - "C:\PROGRA~1\MSNMES~1\msgrapp.dll" (file missing)

O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - Unknown owner - E:\Programy\Avast\aswUpdSv.exe

O23 - Service: Ati HotKey Poller - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe

O23 - Service: avast! Antivirus - Unknown owner - E:\Programy\Avast\ashServ.exe

O23 - Service: avast! Mail Scanner - Unknown owner - E:\Programy\Avast\ashMaiSv.exe" /service (file missing)

O23 - Service: avast! Web Scanner - Unknown owner - E:\Programy\Avast\ashWebSv.exe" /service (file missing)

O23 - Service: Macromedia Licensing Service - Unknown owner - C:\Program Files\Common Files\Macromedia Shared\Service\Macromedia Licensing.exe

Proszę o pomoc.


(adam9870) #2

Log masz ok.

Jaki masz komputer. Może sprawdź temperatury podzespołów i daj do kontorli na fourm. Można je sprawdzić tym programem:

Możesz przeskanować komputer programem Ewido po update :slight_smile:


(Gutek) #3

jak pojawi się okienko zaptaszkuj i daj Ok

Start >>> Programy >>> Autostart >>> kasacja z prawokliku.

Optymalizacja XP: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=76580


(system) #4

Start >> Uruchom >> MsConfig. exe >> Uruchamianie >> odptaszkuj >>MemStat XP

Po restarcie, sprawdź jak działa komputer.


(Szymek S) #5

Optymalizacja XP i w/w dodały lekkiego kopa.

MemStat miałem od początku posiadania obecnego kompa (Celeron 2.66GHz; 512 RAM; Radeon 9250 128), zarówno na Me jaki na XP nie spowalniał. Spróbowałem go wyłączyć, jednakże nie było zauważalnych zmian w żarciu CPU.

Problem był jednak natury fizycznej. Zanim ściągnąłem program do śledzenia temp. podzespołów sprawdziłem temp. procka w BIOSie. Po 1,5h nagrzał się do 90°C. Rozkręciłm kompa i zobaczyłem, że na całej płaszczyźnie równoległej do wiatraka radiator był zapchany kurzem.

Na szczęście teraz jest już wszystko ok.

Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc :slight_smile:


(Gutek) #6

Czasem oczywiste rzeczy są ........... :slight_smile: Widzę, że z kolegami muszę zakładać wszystko: kurz, temperaturę itd. :slight_smile: