Nieprawidłowy sterownik DirectSound Kod błędu 88780078

kesior12 , Wpisz na http://www.google.com “CT4780” - będzie dużo informacji o sterownikach do Twojej Creative, poczytaj i znajdziesz rozwiązanie.

Bajlando_16 , Domyślam się, że chodzi o sprzęt z podpisu? Gdybyś pomyślał to już dawno byś miał dźwięk.

http://global-download.acer.com/GDHome. … A_20&LC=en

A dokładnie tu: http://global-download.acer.com/Step5.a … A_20&LC=en - wybierz tylko odpowiedni system.

nowlasnie, jest ich duzo i nie wem, ktore jest dobre, a juz pelno sciagalem i nic…

kesior12 , Uruchom menadżer urządzeń i napisz, przy których widoczne są “kolorowe znaczki” - możliwe, ze brakuje Ci jeszcze innych sterowników do np. płyty głównej.

Witam,

mam problem ten co wszyscy tutaj - nie mam dźwięku. Próbując włączyć winampa wyskakuje mi błąd : 88780078 i brak sterownika DirectSound.

Nazwa płyty głównej: Acer Aspire 5670 typ: Mobile DualCore Intel Core Duo T2400, 1833 MHz (11 x 167)

Karta dźwiękowa: Realtek ALC883 @ Intel 82801GBM ICH7-M - High Definition Audio Controller [b-0]

Bardzo prosze o pomoc, pozdrawiam Klaudia

ok, ja już sobie poradziłam:)

dobra, wszedlem w menadzer, ale tu przy wszystkim sa jakies ikonki.

Czyli nie masz zainstalowanych sterowników producenta płyty głównej. Poszukaj Płytki CD z tymi sterownikami i zainstaluj wszystkie i dopiero wtedy możemy zając się samym dźwiękiem.

PS. ALT Ci nie działa?

nie mam plytki xd ja tego kompa dostalem xd

ALT nadal Ci nie działa (i SHIFT też)

No to ściągnij sterowniki ze strony producenta płyty głównej. Podaj dokładny symbol płyty głównej, jeśli go nie znasz, to odczytaj ten symbol za pomocą programu np. Everest lub CPU-Z.

ALT mi działa bo menadżer zadań odpalam, shift też bo mam ten przycisk przypisany i go używam

Hejka :slight_smile:

Dzisiaj na komp przebywał kuzyn młodszy który w “zabawie” usunął jeden jakiś sterwonik :slight_smile: niestety nie jestem sprecyzować jaki :slight_smile: ale wiem ze jeden.

Właśnie po usunięciu go pojawia mi się owy błąd w temacie. Bardzo bym prosił o pomoc bo sam już staram się to rozwiązać, lecz do informatyka mi daleko :slight_smile:

Karta dzwiękowa “chyba” ; ati function driver for high definition audio ati aa01

Plyta główna: Asus P5B-VM

co ewentualnie podać (i piszcie od razu jak sprawdzić dla takiego ćmoka jak ja komputer to troszke czarna magia :wink: )

Pobierz i zainstaluj sterownik do AUDIO pierwszy od góry .

http://support.asus.com/download/downlo … uage=pl-pl

Kolejno w okienkach wybierz:

1. MOTHERBOARD

2. SOCKET 775

3. P5B-VM

oki pobieram już :slight_smile: odkryłem powoli wszystko.

dam znać co i jak.

Prosze O Pomoc :frowning:

Płyta Główna : Asus M2N68-AM SE2 (1PCI, 1PCI-E x1, 1PCI-E x16, 2DDR2 DIMM,A…)

Karta Dzwiekowa : ATI Radeon HDMI @ ATI RV710/730/740- High Definition Audio Controller

Karta Dzwiekowa : Realtek ALC662 @ nVIDIA nForce 7025-630a (MCP68SE)-High Definition Audio Controller

Czekam Na Odpowiedz :frowning:

Witam wszystkich.

Mam mały problem ze sterownikami do karty dźwiękowej.

Moja Karta dźwiękowa to: Analog Devices AD1986A @ VIA VT8251 High Definition Audio Controller PCI

:Nazwa płyty głównej: Asus A8V-VM

Prosze o pomoc.

Najlepiej jakby był już link ze sterownikiem.

:slight_smile:

mam problem tak jak inni w wczesniejszych postach

Po przeinstalowaniu systemu, brak dźwięku! Pojawia się taki komunikat.

Nieprawidłowy sterownik DirectSound. zainstaluj odpowiedni sterownik lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod błędu 88780078

Nazwa płyty głównej MSI K8MM-V (MS-7142) (3 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)

Karta dźwiękowa VIA AC’97 Enhanced Audio Controller

Co mam zrobic?

Sterowniki do karty dźwiękowej instalowałeś ze strony producenta czy z płytki dołączonej do sprzętu?

Problem jak wszyscy powyżej :frowning:

karta: soundmax integrated digital hd audio

płyta główna: asus M2N-SLI Deluxe

Dzięki bardzo za pomoc :slight_smile:

mam ten sam problem, bardzo proszę o pomoc, bo w ogóle się w tym nie orientuje :expressionless:

Nazwa płyty głównej ASRock K7VT6 (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)

Karta dźwiękowa VIA AC’97 Enhanced Audio Controller

saba214

• na Windows XP zainstaluj wg. kolejności :
  1. sterowniki do płyty głównej VIA 4 in 1 driver ver: 4.49

Są w Zip-ie, wypakuj do nowego folderu, kliknij dwa razy, poczekaj do pełnej instalacji i uruchom ponownie komputer.

1. sterowniki do karty dźwiękowej C-Media audio driver ver:UDA046_build02.

Również są w Zip-ie, wypakuj do nowego folderu, wyszukaj plik setup - kliknij na niego, poczekaj do pełnej instalacji, uruchom ponownie komputer.

Instalacja - kliknij aby powiększyć :

setupb.th.jpg

1. DirectX.

Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX.

Start - Panel sterowania - Dźwięki i urządzenia audio - zakładki Audio oraz Głos

sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.

Jeżeli nie to wybierz ją - Zastosuj - OK.

Start - Panel sterowania - System - Sprzęt - Menedżer urządzeń.

Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik…

/ masz płytkę ze sterownikami to wcześniej włóż ją do napędu CD/DVD, zminimalizuj /.

Uruchom ponownie komputer.

W razie dalszych problemów :

Jeżeli sterowniki zostały zainstalowane to przeprowadź w ich opcjach wszystkie testy dźwięku/głosu.

Odłącz głośniki, mikrofon, słuchawki z gniazda komputera i podłącz ponownie…

Zainstaluj tylko kodeki :

K-Lite Codec Pack Full + Real Alternative Lite

lub FFDShow + Real Alternative Lite.