Mam problem z ramem mam 256 i dokupiłem sobie 512 jak wkładam 512 to monitor nie chce sie wlaczyc komputer chodzi ale monitor nie dziala gdy wyjme 512 i zostawie 256 to wszystko dziala prosze o pomoc
Popróbuj różnych ułożeń kości w slotach. Pozamieniaj je miejscami, itp.
Jeśli to nie działa, to może oznaczać, że pamięci ze sobą nie współpracują.
Miałem ten sam problem. Sam do końca nie wiedziałem o co chodzi. Podejrzewałem iż moja płyta może jest za słaba aby obsługiwać 512+256.
Hehe moze karty graficznej nie docisneles? Przy wkladaniu bo jak sie monitor nie wlacza 
A jak nie to te kosci moga nie wspolpracowac ze soba. Lub jw plyta glowna.
:roll:
kości się gryzą, na to nie ma rady trzeba było kupić identyczną kość o tym samym CL ;]
reset biosu , albo przestaw taktowanie pamięci synchronicznie do procesora, lub jeżeli procesor pracuje na wysokim FSB to (166-200) to zmniejsz taktowanie na pamięciach do 133 musisz eksperymentalnie do pasować taktowanie pamięci nawet nie napisałem jaka płyta gł jaki procesor i jakie pamięci (szczegółowo)
nie tylko CL może powodować niekompatybilność pamięci, również pozostałe timmingi jak np ras to cas itp. reasumując aby mieć pewność, że kości będą pracowały prawidłowo, muszą się zgadzać 4 parametry czasowe (timmingi) zawsze podawane przez sprzedających.
Jeszcze dziś miałem ten sam problem, zobacz czy kość ramu którą kupiłeś nie jest za szybka na model płyty głównej, zobacz w książeczce od łyty głównej na 1 stronie.
Zbych1 jak zrobic reset biosu ? i zmniejszyc taktowanie na pamięciach do 133 ? i mam plyte glowna ECS K7S5A 1000 mhz kart graf ge force 4 mx 64 mb typ pamieci SD 512 + 256 ;/ moze nie pojdzie ale chcialbym zeby samo 512 poszlo
płyta obsługuje pamięci sdram i ddr przy czym nie mogą pracować jednocześnie dwa różne moduły czyli sdram z ddr można stosować pamięci albo same sdram albo ddr
sprawdź czy napewno obie pamięci (512 i 256 ) są typu sdram, muszą posiadać wycięcie w tym samym miejscu.
tak obie są sdram
klapa pamięci się gryzą nic nie zrobisz…
a nie da sie zrobic taz zeby samo 512 dzialalo?