Niewykrywalnosc dysku


(system) #1

Witam

Mam wielki problem : Zakupilem nowy laptop Acer Aspire 5320 z zainstalowanym systemem Linux . Nie naleze do zielonych w sprawie komputerów ale z Linuxem mam pierwszy raz doczynienia . Chcialbym zainstalowac na tym komputerze Windows Profesional ustawilem juz w Biosie rozruch z płyty CD/DVD odpala mi instalator windowsa , ładuje pliki daje następny etap i pisze ze Dysk twardy jest nie podlaczony itd. Nie wiem co zrobic

Gdy wlaczam komputer wyskakuje duzo tekstu cos sie laduje i staje na takim tekscie :

The complete license terms can be found in the root directory*

Please type "less/GPL" and "less/COPYRIGHT" to view.

Linpus Linux Basic Edition v9.2 b070626av1

[root@localhost /]#

I od tego nic sie nie zmienia i kompletnie nie moge nic zrobic poniewaz komputer czeka az cos wpisze a ja nie wiem co

Na komputerze nie ma zadnych danych wiec moge go calkowicie sformatowac, lecz nie wiem jak.

Prosze o szybka pomoc poniewaz starego laptopa musze pilnie sprzedac i nie bede mial na czym pracowac

Pozdrawiam


(Soren) #2

***

//część posta łamiąca Regulamin została zasłonięta - squeet

A co do twojego problemu to czy twój xp jest z service packiem 2? Pewnie poprostu nie wykrywa twojego dysku SATA.

Dostałeś do laptopa jakieś dodatkowe płytki? Podczas ładowania instalatora xp w pewnym momencie na dole ekranu jest napis by wcisnąc klawisz F-coś tam (sorry nie pamiętam) by załadować inne sterowniki do dysku... spróbuj tą drogą...


(system) #3

Do laptopa jest plytka z oprogramowaniem i sterownikami (chyba) . Windows orginalny mam z service pakiem i osobny


(squeet) #4

Shen witaj na Forum. Proszę zapoznać się z Regulaminem:

:arrow: viewtopic.php?f=5&t=210226

I pamiętać, aby w postach stosować polskie znaki (ą, ć, ó, ł) w celu większej czytelności i poprawnego przekazu. Nie spiesz się przy pisaniu postów, ponieważ tworzą się literówki i błędy, które nie dość, że zaciemniają stan rzeczy i zamazują przekaz, to jeszcze utrudniają późniejsze wyszukiwanie informacji.

Proszę edytować i poprawić posta.

Plichu - byłeś już kilka razy upominany przez moderatorów, żeby nie bawić się w zbawcę koślawych tematów i tekstów, czyli jednym słowem, przestrzegać tego, o czym mowa tu:

:arrow: viewtopic.php?t=83150

Proszę, abyś zaprzestał upominania innych użytkowników, bo to się nieprzyjemnie może skończyć. A po co? :wink:


(system) #5

Dziekuje bardzo za pomoc rozwiązałem już problem chodziło o kontroler SATA zmieniłem jego ustawienie i dalej poszło dziekuje jeszcze raz :smiley:


#6

Co temat związany z Windowsem robi w dziale linuksowym?

Przenoszę.


(Olo1910) #7

Czy mógłbyś dokładnie podać rozwiązanie tego problemu bo mam to samo z kompem?


(system) #8

Gdy włączasz komputer naciskasz F2 caly czas . Wchodzisz do Biosa tam masz wszystkie partycje na Enable i ostatnie jest cos tam Sata i tam zmien na to 2 zapisz i zresetuj kompa ustawiajac wczesnie rozruch z CD i juz ci instalator pojdzie


(Ferdek31) #9

To co Ci wyskakuje tyczy się zainstalowanego Linuksa, jeśli masz laptop dedykowany pod Vistę, a tak przypuszczam bo teraz tylko takie sprzedają, a Linuksa zainstalowali Ci "na odczepne" to sterowników Sata raczej nie znajdziesz pod windows XP, sprawdź na stronie producenta laptopa. A jeśli chcesz zainstalować XP wyłącz w biosie obsługę SATA / czyli znajdź wiersz, gdzie występuje słowo SATA lub AHCI, ustaw na disabled lub ustaw IDE lub ATA na enabled/ i powinno być wszystko ok., niestety dysk będzie działać tylko w trybie ATA.