Niewyświetlanie się niektórych stron (problem z DNS)


(Silence891) #1

Witam. Piszę ponieważ od paru dni szukam rozwiązania swojego problemu, ale bez skutku. Zarówno tutaj jak i na innych forach znalazłam tematy o podobnym problemie, jednak rozwiązania brak. A sprawa wygląda następująca. Od paru tygodni miałam problem z niektórymi stronami, mianowicie albo się nie otwierały wcale albo nie do końca (w postaci tekstu), np. youtube, albo facebokk. Dodam, że z siecią łączę się przez router d-link dir 300. Początkowo myślałam, że to jakaś blokada ze strony dostawcy, jednak po podłączeniu kabla sieciowego bezpośrednio do komputera, wszystko ładnie działa, zarówno na komputerze stacjonarnym jak i na laptopie (więc nie jest to wina komputera). Zdecydowałam się zrobić reset routera i na nowo go skonfigurowałam, jednak nic się nie zmieniło. Poszperałam w necie i ktoś doradził, żeby zmień DNS na publiczny lub zmienić MTU na 1492. Po zmianie MTU na chwilę podziałało i strony które wcześniej nie działały, przez moment działały prawidłowo. Ale tylko przez moment, więc zmieniłam DNS na publiczny 8.8.8.8, ku mojemu zdziwieniu wszystko działa pięknie, cały czas. Dlatego mam pytanie, czy to że DNS przydzielony przez dostawcę nie działa, to jego wina, czy problem tkwi gdzieś indziej?? Czy mogę to jakoś sama naprawić?? Nie chcę używać publicznego DNS ponieważ przeczytałam, że nie jest to zbyt dobre rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc.


(FadeMind) #2

Niestety jakość obsługi połączenia przy korzystaniu z podstawowego adresu DNS dostawcy pozostawia wiele do życzenia. Najkorzystniej jest zmienić w ustawieniach routera na jeden z globalnych adresów DNS.

Z tego co piszesz wynika, że korzystasz obecnie z DNS od Google. Popularnym DNS jest openDNS czy Norton DNS od Symantec.

DNS to system serwerów identyfikujący adresy stron WWW z nazw domenowych na adresy IP.

Na przykład: zamiast wpisywać adres: http://213.189.45.86 wpisujesz http://www.google.com.


(roobal) #3

Truskawkowa89 , zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałaś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem, w przeciwnym razie temat wyląduje w koszu.


(Silence891) #4

roobal wybacz, myślałam że określony przeze mnie temat mówi wystarczająco dużo. Zmieniłam, nie wiem czy wystarczy.

FadeMind, dziękuję za odpowiedź. Nigdy do tej pory nie miałam problemów z tym DNSem otrzymanym od dostawcy. Z tego co piszesz wnioskuję, że korzystanie z tych publicznych nie jest niebezpieczne?? A czy fakt, że bezpośrednio przez kabel sieciowy nie ma tego problemu nie wskazuje na to, że to może problem z routerem?? Bo przez kabel sieciowy po wpisaniu DNS od dostawcy, wszystko działa dobrze.


(FadeMind) #5

Publiczne DNS-y od Google, openDNS czy Symantec są bezpieczne i nawet podwyższają bezpieczeństwo.

Jeżeli łączysz się poprzez WLAN to sprawdź rodzaj zabezpieczenia sieci (szyfrowanie połączenia).

Jaki masz program antywirusowy/zaporę?


(Łukash) #6

Więc nie jest to raczej wina DNS operatora, bo komputer korzystał prawdopodobnie z tych samych. Zrób test, odłącz na moment zasilanie od modemu i routera ,włącz i sprawdź czy nie ma problemu.


(Silence891) #7

Jeżeli chodzi o antywirus to używam AVG free.

Typ zabezpieczenia: WPA2-Personal

Typ Szyfrowania: AES

-- Dodane 04.07.2012 (Śr) 14:04 --

Łukash, problem nadal jest.


(XMan) #8

Przeczyść komputer programem CCleaner

U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner

później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

cf114_CCleaner.jpgccleaner2.th.jpg

Sprawdź na innych DNS-ach :

Open

208.67.222.222

208.67.220.220


lub TP.SA.

194.204.159.1

194.204.152.34


lub Google

8.8.8.8

8.8.4.4


Jak będzie działać to o nic się nie przejmuj :wink:

W razie dalszych problemów:

analiza-dezynfekcja-zestaw-narzedzi-nieingerencyjnych-t485632.html


(Łukash) #9

Truskawkowa89 , zrób test szybkości łącza : http://www.speedtest.net/

Napisz czy podczas pomiaru downloadu ten "wykres" jest stabilny czy poszarpany ,i czy test uploadu przebiega pomyślnie(jak masz możliwość użyj Chome)


Wyda się to śmieszne ale odepnij i przepnij kable( ułóż je luźno) kabel: router---modem daj na ruter--komp itd.(nie wyłączaj przy tym zasilania modemu i routera)


(Silence891) #10

XMan, na innych DNSach działa.

Łkash, podczas testu wydaje się to być stabilne, upload pomyślny.


(Łukash) #11

Hmmm, jak działa to nie trza psuć :wink: nie pozostaje nic innego jak korzystać z publicznych DNS.


(Silence891) #12

Ok, w takim razie zostawiam.

Dzięki za zainteresowanie i pomoc :smiley:


(XMan) #13

Również od czasu do czasu mam problemy z DNS-ami, wystarczy że zmienię i za kilka sekund jest OK :wink:

Użyłaś CCleaner :?:


(Silence891) #14

Tak, użyłam, bez zmian.


(thommy181) #15

Ja od dawna używam OpenDNS i nie mam najmniejszych problemów - są informacje o statusie usług, co do cache'owania adresów domen każdy użytkownik może odświeżać te adresy wchodząc na stronę http://cache.opendns.com Taki DNS jest dużo bezpieczniejszy od w zasadzie każdego DNS'a dostarczanego przez providera. Opendns stale dba o bezpieczeństwo przetwarzanych przez Ciebie danych, blokuje groźne witryny i itp., więc na pewno nie jest niebezpieczny.


(roobal) #16

Uruchom w systemie wiersz poleceń, wykonaj poniższe polecenia i wklej tu ich wynik.

nslookup dobreprogramy.pl

ping dobreprogramy.pl

ipconfig

netsh dump

route print

Zaloguj się do panelu konfiguracyjnego routera, zrób zrzut ekranu z zakładki status i podaj go tu na forum (możesz wrzucić do galerii forum i wstawić miniaturkę).

Pozdrawiam!