Niska wydajność komputera w windows 7, utrata basów


(hatezit) #1

Witam, mam takie pytanie. Skończyłem dziś oglądać kurs dotyczący wdrażania windows 7. Odszedłem bo kolacja. Gdy wróciłem to byl komunikat niska wydajność komputera i utraciłem basy w głośnikach. czy ktoś spotkał się z tym problemem? Wszystkie głośniki działają ale bez basów.


(Daniel_1982) #2

Witaj

Podaj parametry komputera, na którym masz windowsa zainstalowanego


(R@z0r) #3

Głośniki się czasem nie przepaliły?


(hatezit) #4

Witam, głośniki działają bo mam zestaw z subbuferem 5.1 ale o dziwo, chyba mi karta muzyczna padła bo jak odłączam wtyki od zestawu creative to zawiesza się program w którym oglądam film, lub słucham muzyki. System mam 32 bitowy 4GB RAM, procesor AMD Phenom II X4 3.40 GHZ, karta graficzna 1GB ATI. Nie miałem po odejściu od kompa włączonych głośników, tylko przeglądarka ze stroną Microsoft Virtual Academy. No cóz chyba będzie trzeba odinstalować system bo próbowałem instalacje sterów na nowo i nic.


(Daniel_1982) #5

Nic mi to nie mówi. Konkretniej, Windows 7, Vista XP czy inny?

Jaka płyta główna?

Marka i model zasilacza?

Jak mam Ci pomóc jak nie wiem co masz?

Ściągałeś najnowsze sterowniki od producenta?

System oryginalny (i jaki)?

A może masz wirusy?

Napisz więcej informacji to coś podziałamy a tak to możemy sobie pisać i nic z tego nie będzie...


(hatezit) #6

Model zasilacza to nie wiem ale wiem, że mam 400 Wat i od dwóch lat czyli od zakupu kompa nie było problemu, Dopiero dziś niska wydajność komputera i subbufer nic a nic tylko boczne głośniki działają. Mam Windows 7 Home premium oryginalny. Nie mam wirusów bo mam kasperskiego 2012. Płyta główna Gigabyte GA-MA770T-UD3P

Wątpię że nowe stery zadziałaja jak po ponownej instalacji sterów juz nawet programy audio console nie działają.


(Daniel_1982) #7

wiec rada: zaktualizuj bazę wirusów programu av i przeskanuj cały komputer czy nie ma wirusów, następnie ściągnij aktualne stery do twojej płyty głównej i wgraj je (poprzednio odinstalowując poprzednie).

Co do zasilacza to warto byś wiedział co jest a jeszcze lepiej porobił testy napięć. Ile lat ma ten zasilacz?


(hatezit) #8

Kurcze, aż wstyd mi jest że musze się pytać na forum, bo generalnie sam rozwiązuje problemy, i zawsze tak było ze starym kompem co mam xp proff, a od dwóch lat mam drugi nowy zakupiony w komputronik. Jedyna usterka co była to z graficzną kartą ale to jak na gwarancji był komputer.

A Windows 7 mimo, że mam dwa lata z nowym kompem na 100% nie zapoznałem się z nim a jakieś 60%.

Co do zasilacza to przypomniałem sobie, że wybrałem przy zakupie 400 W w sklepie mi powiedziano że za słaby wybrałem, ale wziąłem mocniejszy chyba 500W (nie pamiętam a nie chce wprowadzać w błąd).

Napisałem do support creative, ale nieuniknione jest że w systemie może tkwić przyczyna i będzie trzeba zainstalowac na nowo. Co do głośników bo mam Creative Inspire 5.1 to miałem ze starym kompem, który był zakupiony ok 2001 roku, więc mógł paść bo ma prawo.

Podłączę ten zestaw ponownie pod stary komp i zobaczę czy wina tkwi w subbuferze czy w komputerze.

------Aktualizacja po 20 min---------

Sprawdziłem, podłączając zestaw do starszego kompa co kiedyś był podłączony i również subbufer nie działa, zwiększam basy i nic! Więc pytanie, czy to możliwe jest że jak sprzęt uległ usterce to komputer odbiera to jako słaba wydajność komputera???? Ja stawiałem na uszkodzenie karty dźwiękowej ale jak podłączyłem słuchawki pod kartę nowego kompa to basy są, mimo że w słuchawkach nie ma dostrajania basów tylko regulacja głośności.

PS. Wiem że pisząc subbufer to robię błąd bo powinno inaczej pisać się ale piszę tak aby szybko było napisane:)


(Daniel_1982) #9

Więc najtańszym rozwiązaniem tego problemu będzie... zakup nowych głośników.

"Sprawdziłem, podłączając zestaw do starszego kompa co kiedyś był podłączony i również subbufer nie działa, zwiększam basy i nic"

Prawdopodobnie to właśnie one uległy uszkodzeniu

Co do zasilacza skoro kupiłeś w sklepie więc znając życie zasilacz z czarnej listy. Zmień go np na ten:

http://allegro.pl/ocz-modxstream-pro-50 ... 04168.html


(hatezit) #10

Ale zasilacz mam dobry, wiem, bo sam przy zakupie jeszcze zmieniałem:) Upewniając się co i jak, jutro zadzwonię do komputronik działu serwisowego.


(Daniel_1982) #11

Zasilacz dobry tj działający to nic nie znaczy. Może działać ale źle przekazywać napięcia dlatego komputer świruje. Poza tym nie znam ani modelu ani producenta zasilacza. Więc określając coś pojęciem "dobry" jest pojęciem względnym.

To tyle. Co Pan zrobi to będzie. Ja piszę co wiem i co na ogół zdarza mi się wymieniać.

Zamiast tego proponuję zajrzeć w dokumenty od komputera. Tam powinno być wszystko zapisane co Pan posiada.


(hatezit) #12

Mam prośbę, nie pisz mi na per Pan bo czuje się bardzo staro:) Pisz na ty ok?

Aktualizacja z dziś:

Model zasilacza sprawdziłem i mam taki: http://www.komputronik.pl/index.php/product/41920/Podzespoly-PC/Zasilacze-do-obudow/Chieftec_%28GPS-500AB-A%29_500W.html?gclid=COCfioDJrK4CFUG9zAodZHRuTA

Co o tym sądzisz? Kilku znajomych stwierdziło , że za słaby jest jak na moje parametry kompa bo powinno być minimum 530 lub więcej.

Ponowna Aktualizacja:

Jednak basy są w głośnikach, lecz mimo tego subbufer zwany centralą jest uszkodzona, bo jak kręcę regulatorem w kierunku minus(-) to basy rosną a nie powinno być tak, powinno być na odwrót. Ale basy zadziałały gdy rozgałęziacze (podwójne jack) wyjąłem z trzech wyjść (czarny, zielony i żółty) bo nie działało na ustawieniach dźwięku 5.1. Po takim zdiagnozowaniu to basy działają ale z 5 głośników działają 3 głośniki.


(Daniel_1982) #13

Powiem tak. Nie znam DOKŁADNYCH parametrów twojego komputera więc sie nie wypowiem. Gdybyś dokładniej określił jaką masz grafikę, płytę główną , jaki i ile ramu oraz procesor to mogę stwierdzić czy za mały czy nie. Znając życie dali za mały. Dobrze by było gdybyś się dowiedział jaki masz sprzęt w swoim komputerze to być może pomogę ale na 100% nie obiecuję

Kwestia dźwięku. W takiej sytuacji dobrze by było gdybyś poprosił jakiegoś dobrego informatyka żeby Ci to na miejscu sprawdził co naprawdę z nimi jest. Ja, gdybym był na miejscu to sprawę załatwiłbym w 10 minut, a tak to wiesz, można sobie pisać....

A co do niskiej wydajności to jej spadek może wynikać z wielu innych rzeczy (pomijając zasilacz).


(hatezit) #14

Po co mam wzywać informatyka, skoro sam nim jestem? A jeżeli widzę, że ktoś zna się lepiej na zasilaczach to pytam, nie znaczy że nie mam pojęcia o hardware komputera:) To tak jak w programowaniu, w sieciach każdy może powiedzieć że jest dobry lecz uwaga innej osoby może pomóc, czyli uwaga twoja:)

Ja już po zdiagnozowałem co i jak i wiem że subbufer padł, a naprawiać nie będę bo może wynieść cenę dobrych głośników:) Po za tym ten zestaw 5.1 mam od 2001 roku i żadnych problemów nie było, czyli na pierwszym i na drugim komputerze.

A co do dźwięku, to mogę wyłączyć z płyty głównej dźwięk ale jednak pozostawię włączoną. Nie takie rzeczy już rozwiązywałem ale zapytałem bo dziwna usterka była.

Ok moje parametry:

Płyta główna: Gigabyte GA-MA770T-UD3P

Procesor: AMD Phenom II X4 3.40 GHz

RAM - 4GB DDR3

Karta Graficzna ATI RADEON 5770 HIS 1GB DVI, HDMI,DP PCI-Express

AAAA! Kilku krytykowało ale cóż każdy ma swoje zdanie i swoje parametry.

Jeszcze jedno, ja kupowałem w 2010 roku więc wiadomo będzie że na dzień dzisiejszy może być słabym kompem.


(Daniel_1982) #15

Komputer uważam jeszcze na dzień dzisiejszy jest jeszcze bardzo dobry;)

Co do zasilacza to STANOWCZO za mały. Na taki zestaw radzę min. 650W. Zapas mocy się przyda;)

Ja w swoim sprzęcie mam 700W (widać w opisie;)) A wczesniej z tą kartą co posiadasz miałem Cheftec 650W, wystarczał. Tobie radzę kupić jednak firmy OCZ. Raz że lepsze a dwa tańsze.

Krytykowali zwyczajnie z zazdrości bo nie każdy może sobie pozwolić na taki sprzęt;), ale fakt faktem wymień zasilacz.

Z dźwiękiem najtańszą metodą (jeżeli masz uszkodzoną dźwiękówkę na płycie głównej) żeby to w miarę dobrze grało, to kupić kartę dźwiękową:

http://allegro.pl/0331-karta-muzyczna-c ... 82783.html

W ustawieniach karty 2 kliknięcia myszką i dźwięk 5.1 ładnie gra;)


(hatezit) #16

Nie mam uszkodzonej karty dźwiękowej ani wbudowanej, lecz nigdy nie lubiłem kart zintegrowanych z wyjątkiem kart sieciowych, a co do muzyki, grafiki to byłem przeciwny i nie używałem, oraz nie będę używać. Jednak jutro przetestuje na głośnikach 5.1 i zobaczę co i jak. Bo może okazać się że konflikt jest w sterownikach dźwięku co będzie trzeba odinstalować z wbudowanej dźwiękówki i wyłączyć z w biosie.

Co do zasilacza to może kiedyś kupię:wink: Ale jeden błąd zrobiłem, nie kupiłem od razu systemu 64 bitowego .