Nowa antena 12dbi, słabszy zasięg (TPLINK W8901G)

Witajcie!

Otóż ostatnio sporo korzystam z Wifi i zasieg taki że jak wyjdę ze swojego pokoju i mam jedną kreskę mi nie odpowiadał. Postanowiłem kupić antenę do routera, ale o większej mocy. Ową anteną jest Pentagram P 6901-3 (12 dbi). Oryginalna antena miała 4-5 dbi. Po założeniu zasięg spadł dwukrotnie, postanowiłem zadzwonić do sklepu w którym zakupiłem ową antenkę i powiedzieli mi że jest router daje za mało mocy (nie pod ten sprzęt taka antena). No dobra… Nie poddałem się i pożyczyłem tego bata kumplowi który ma taki sam router jak mój (TPLINK W8901G), co się okazało u niego antena zwiększa zasięg i jest wszystko oka. Przyjrzałem się więc bardziej szczegółowo routerowi, i zaciekawiła mnie rzecz taka że gniazdo RP-SMA rusza się w przód i w tył. I nie wiem czy to jest coś w nim uszkodzone, bym mógł zobaczyć ewentualnie zlutować, ale mam na niego gwarancję, ale sądzę iż nie przyjmą mi ponieważ to jest raczej uszkodzenie fizyczne. Co poradzicie? I czy owy problem może być spowodowany akurat tym?

Weś od kolegi jego router i sprawdz u siebie w domu

To raczej będzie trudne bo on dość daleko mieszka. Ale rozmawiałem z nim i mówi że przez dwie ściany przechodzi (z pustaka) i jest full zasięg. A u mnie odsunę się od routera na kilka metrów (bez ścian) i mam 1-2 kreski.

Nie mam teraz możliwości wejścia na W8901G, ale u mnie na 543G jest opcja, która steruje siłą sygnału. Może i u Ciebie coś takiego gdzieś jest.

543wu.jpg

Już myślałem że to będzie to, jednak jest ustawione maksymalnie (high):

file.html

Gdzieś zetknąłem się jeszcze z wersją że niby zmiana jakiś tam portów pomaga… Czy to może być prawda?