Witam otóż jestem zapewne 1 z wielu osób którzy posiadają ten problem co ja, a mianowicie, Chciałbym pokupić części do komputera, nie miał żadnej nowej od ponad 5 lat!! I chciałbym kupić nówki ;).A więc tak to są moje części na dzień dzisiejszy:
Karta graficzna: Nivida GeForce 6800 XT (niestety od 4 dni nie działająca)
Procesor: AMD Athlon XP Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI 1.26 Ghz
Ramy: 768 MB
Zasilacz: 240v
To tyle co udało mi się znaleść.
Najbardziej zależy mi na karcie bo bez niej komputer nie działa;/
Podaje tutaj znalezione prze zemnie części na internecie, oraz polecane przez znajomych:
Intel Core 2 Duo E6550 2x2,33GHz
ZASILACZ 600W
NVIDIA 8800GT 512MB
Bardzo proszę o odpowiedz!! Oraz dobraniu Płyty głównej;) Mam xp Mam zamiar przejść po zmianie na windows 7
Jeżeli zły dział to bardzo przepraszam i mogę przenieść;/
GPU: Sapphire ATI Radeon HD4670 1GB DDR3/128bit -159zł,
PSU: SeaSonic SS-400ET 80+ -135zł,
Napęd: Pioneer nagrywarka DVD DVR-S19LBK -83zł,
CASE: Gembird ML2 -69zł,
Razem: 1006zł
Tani komputer do Internetu, muzyki, filmów czy gier, z potencjałem do rozbudowy - dołożyć można RAM-u, wymienić procesor nawet na 4-rdzeniowy. Zestaw stanowi minimum dla gracza.
Pomyśl czy nie kupić w całości jakiegoś C2D, Xeona (z tym cięzko) albo AMD X2 (z tym chyba najłatwiej). Przynajmniej wszystko będzie spasowane. A tego zostaw jako zapasówkę, albo oddaj znajomym/potrzebującym.
Przyjacielu nie podpalaj się bzdurami ,które wyczytałeś( znalazłeś) w internecie. Procesor z tego zestawu to Xeon E3-12303,2GHz8MB LGA1155 a nie jak podają na stronie ,której dałeś link - Intel i7 XEON E3-12304x3.2GHz** , 8M Cache, 32nm Sandy Bridge, 64bit . Gigaherców nigdy nie mnożymy ,dzielimy ,odejmujemy ,dodajemy, nie są również wyznacznikiem wydajności procesora tylko informują nas z jaką częstotliwością pracuje dany procesor.Jeżeli byłoby tak jak podają to ten procesor powinien pracować z częstotliwością 12,8GHz**co jest absurdem…Odniosę się teraz do tabel wydajności które wcale nie są miarodajne - na tej stronieXeon E3-1230 jest niżej niż Intel Core i5-2500K , zresztą jest to przedstawiciel procesorów serwerowych i sama nazwa wskazuje gdzie powinien być zastosowany.Następną rzeczą którą chcę poruszyć to płyta główna ASUS P8H61-M R3.0 - Socket-1155 **** microATX której chipset to Intel H61 , z racji tego ,że szukasz komputera do gier powinieneś szukać płyty z chipsetem P61 .Brak USB 3.0 , częstotliwość szyny pamięci to tylko : 1333, 1066, 800 Mhz ., dla porównania AsRock P67 PRO /intel P67/ - 2133 (OC), 1866 (OC), 1600, 1333, 1066, 800 Mhz . Płyta ta posiada tylko sześciofazowy układ zasilania i tylko dwa gniazda pamięci DDR3 . Karta graficzna : GeForce GTS450 512MB DDR5 to na dzień dzisiejszy średniaczek i to słabiutki , która będzie ograniczać procesor.Brak pełnej nazwy dysku twardego , obudowa z zasilaczem Colorsit ATX to zwykły chłam bez siatki antypyłowej ,a sam zasilacz to urządzenie którego bałbym się podłączyć do prądu - zobacz listę złych i dobrych zasilaczy .