Nowy ASUS K50IJ-SX036 problem z instalacją Win XP


(gorgon) #1

nowy ASUS K50IJ-SX036 problem z instalacją XP

cześć, zakupiłem nowego Asusa K50IJ-SX036. Tyle tylko, że nie chce mi się zaladować windowsa xp. Na forach wyczytalem, że trzeba zmienic ustawienia w Biosie. Czy to prawda, bo wszedlem do Biosa, zmienilem w ustawieniach IDE SATA MODE na COMPATIBLE, a w zakladce Boot wskazałem CD/DVD, zatwierdzilem nastepnie F10, i nic sie nie dzieje! !!


(CzajAn) #2

Spróbuj z inną płytą.

Jeśli to kopia zapasowa - użyj oryginała (kopię nagraj z mniejszą prędkością, np. 22x).

Jeśli oryginał nie startuje to musi być uszkodzony/wyeksploatowany - pożycz od kogoś inny nośnik .


(darek0107) #3

Ludzie czego wy uczepiliście sie tych ustawień w biosie. Przy właczaniu komputera wciska sie zazwyczaj F12 lub inny (to pisze na dole ekranu) i wtedy uruchamia sie lista z czego boot'towac. Te ustawienia w biosie to jest co innego i o co innego chodzi.


(CzajAn) #4

darek0107 to co napisałeś też pozwala uruchomić komputer z cdromu, jednak u kolegi nie BIOS powoduje problemy tylko płyta instalacyjna. Wątpię, żeby M$ wypuścił w obieg płyty z źle nagranym sektorem rozruchowym, stąd zachodzi tu podejrzenie o niedbałym wypaleniu własnego nośnika.

Co do SATA MODE zgadzam się z Tobą w zupełności, ale nie protestuję, ponieważ bez przedstawionej modyfikacji z pewnością instalator wyświetli komunikat o braku dysków twardych w tym komputerze (o ile oczywiście instalacja zostanie uruchomiona).


(gorgon) #5

odziwo win xp jest oryginalny, zaledwie 3-5 razy byl zalączany. Co prawda ma juz z 7 latek ale powinien dzialc. Przede wszystkim jesli zwazyc że na innym laptopie odpala. Ciekawa jest ta podpowiedz z klawiszem f12, musze sprobowac, bo tesciom prezent taki sprawilem , ze nie moga narazie odpalic laptopika i nie ma radochy