Nowy dysk wolniejszy komputer

Witam a wiec mam taki problem niedawno kupiłem nowy dysk twardy sata II i komputer nagle jakby zaczął wolniej pracować przy różnego rodzaju aplikacjach jak winamp czy winrar wcześniej gdy miałem oglądałem film i w tym samym czasie coś rozpakowywałem nic się nie cięło a teraz ledwo co da sie oglądać film tak samo jak z winampem jak cos rozpakowuje muzyka sie okropnie tnie wcześniej miałem dysk twardy ata segata i sie tak nie robiło wymieniłem na lepszy a jedna okazało sie że to chyba jakiś bubel

Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 2600 MHz (13 x 200) 5200+

Nazwa płyty głównej Asus M2N-E (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x4, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Pamięć ram x 2 : Kingston 9905316-005.A04LF 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM

Karta wideo NVIDIA GeForce 8600 GTS (256 MB)

Dysk - SAMSUNG HD501LJ

Co może być nie tak z tym dyskiem ???

Jeśli dysk jest nowy, to z dużym prawdopodobieństwem jest sprawny.

Przyczyny w pierwszej kolejności upatrywałbym w niewydolnej linii zasilania +12V.

Sprawdź w BIOS-ie, w sekcji Hardware Monitoring, czy napięcie +12V nie jest obniżone do np.11,6 lub jeszcze mniej i jak stabilne jest w czasie, czyli, czy zmienia się raz w górę, raz w dół.

Jeśli tak, to czeka Cię wymiana zasilacza.

to zestawienie z everest home edition

Napięcie rdzenia procesora 2.29 V

+2.5 V 2.96 V

+3.3 V 0.03 V

+5 V 4.84 V

+12 V 11.52 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.76 V

VBAT baterii CMOS 2.94 V

a za to znowu w biosie tak jak pisałeś przy obok 12v pokazywało 12,3 i sie nie zmieniało

Ewidentnie widać, że linia +12V jest kiepska - 11,5V, co wielu nowym dyskom nie wystarcza do poprawnej pracy, powodując błędy odczytu/zapisu i konieczność wielokrotnego odczytu/zapisu tych samych danych, a to skutkuje dużym spadkiem wydajności, w końcu może uniemożliwić start dysku.

Pozostałe napięcia też pozostawiają wiele do życzenia.

Rozbieżności pomiędzy pomiarem w BIOS-ie, a pomiarem programem są duże i niewiarygodne.

Pewny pomiar można wykonać jedynie dobrym miernikiem, a jeszcze lepiej oscyloskopem, bo można zaobserwować szybkie skoki i zakłócenia.

Przy okazji - bateryjka podtrzymoująca CMOS/RTC również jest do wymiany.

Żeby się na 100% upewnić warto chociaż pożyczyć dobry zasilacz i podmienić na próbę.

Jaki masz zasilacz (model i firma)?

bateryjka do wymiany komputer kupiłem zaledwie 3 miesiące a dysk od 1 miesiąca wszystko jest nowe a zasilacz jest tracera 4life/400

Fakt, że komputer jest nowy, nie daje gwarancji dobrego stanu bateryjki.

Wystarczy w trakcie montowania zrobić małe zwarcie i bateryjka do wymiany.

Zasilacz jest bardzo przeciętny.

Jeśli uważasz, że jednak bateryjka i zasilacz są na 100% sprawne, to poczekaj na opinię kogoś mądrzejszego od mnie :slight_smile:

podejrzewam że nie zamontowałeś właściwie dysku albo system na którym siedzisz nie ma wgranych sterowników przyspieszających całą wymianę danych.być może przez standardowe stery w windowsie (o ile go używasz) system właśnie się tak wlecze i nie korzysta w pełni z trybu ide czy tam jakiegoś innego.może też w biosie nie nastawiłeś odpowiedniego transferu do dysku? wgraj ponownie stery do płyty głównej i może się poprawi coś

nie wiem które mam wybrać http://support.asus.com/download/download.aspx?SLangua ge=pl-pl czy to bedzie NVIDIA 32bit SATA RAID Driver for Windows 2000/XP/2003. ???

Czy ktoś jeszcze sprawdza instrukcję przed montowaniem czegokolwiek. Używasz NVIDIA GeForce 8600 GTS, popatrz się w instrukcję jakiego wymaga zasilacza (min 450W). Twój procesor też trochę mocy zjada. Napięcia Masz niskie (zwłaszcza 12V). Posłuchaj kolegi Karmazyn65 , i spróbuj z innym zasilaczem, bo kiedyś będzie na to za późno.

PS Zasilacza tracer nie włożyłbym do komputera nawet, gdybym go dostał za darmo.

a wiec jaki zasliacz polecasz ???

Firmowy, niżej niż Chieftec nie schodź. Skoro GeForce 8600 GTS ma wymagania minimalne 450W (sprawdzałem dla Gigabyta) to wybieraj taki, który da Tobie zapas mocy.

zainstalowałem nowego everesta i tam napiecie jest całkeim inne

Napięcie rdzenia procesora 2.47 V

+3.3 V 2.96 V

+5 V 5.19 V

+12 V 12.37 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.76 V

VBAT baterii CMOS 2.94 V

Spójrzmy na to inaczej:

prawdopodobnie podczas rozpakowywania lub pakowania plików użycie procesora sięga 100%

z tego WinRar używa np. 60% a 40% pozostaje na inne procesy (inne programy).

Na starym dysku ATA WinRar nie mógł pracować tak szybko ponieważ stary dysk odczytywał

i zapisywał wolno więc i WinRar mógł np. wykorzystać tylko 40% procesora a 60% pozostawało

dla innych programów i dlatego inne programy się nie zacinały.

Sprawdź użycie procesora dla poszczególnych programów, możliwe że jeszcze jakiś inny proces

(może niepotrzebny) wykorzystuje dużo zasobów procesora.

już wszystko wporzadku jednak coś ze sterownikami było zwalone teraz na luzie mogę włączyć winampa winrara antyvirusa i nawet cos jeszcze i sie nie tnie :smiley: