Nowy komputer 100% oc

W oczy mnie razi zestaw z pierwszego postu i jakoś nie widzę aby ktoś się do niego czepił. Kolo widzę, że masz dużo chajsu na tego kompa, ale po co od razu wszystko najdroższe brać z półki?

Uwaga RAID ma sens. Ja bym jednak kupił chyba już wspomniany Samsung F1 320GB HD322HJ 16MB x2 (RAID)

Do tego mało widzę sensu w inwestowaniu w E8500. Aż tak wielce nie jest lepszy od E8400, aby tyle do niego dokładać.

Zasilacz za 300zł wcale nie musi być zły jeśli chodzi o 750W :stuck_out_tongue: Przykład?

Corsair 750-TXEU 750W -> firmowy, rewelacyjna sprawność, świetnie trzyma napięcia i wyjątkowo cichy, no i wentylatorek 14cm.

Obudowa? Questia gustu.

Jeśli masz kasę na HD4870 w CF to proszę bardzo.

Co do RAM’ów, ja bym widział Mushkin DDR2 PC8000 2x2048MB XP 1000MHz CL5.0 jeśli chodzi o OC.

Kase mam moze dlatego ze pracuje 6 dni w tygodniu po 12 godzin *irlandia^^^ wiec jesli ktos mi powie , ze jestem nadzianym noobem z bogatym ojcem to sorryy - mam 20 lat btw^. Kupuje wszystko co najdrozsze bo po to tyle zapierd… bo chce kompa jakiego zawsze chcialem. Z tym monitorem to masz racje. Ogladalem dzisiaj troche modeli i juz za 1.8 tys wychacze cos konkretnego , jakies 20 cali. zaraz wkleje wam moja konfiguracje kompa , to ze drogie i sie nie oplaca dodawac stu zlo za kilka dodatkowych klatek to do tego sie nie czepiajcie. poprostu mam kase na to i juz.

Noctua NH-C12P 219.00

1. OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe 391.00

2. Coollaboratory Liquid MetalPad CPU (3x) + GPU (3x) + CS 64.00

3. Radeon 4870 Asus 512MB 2xDVI (PCI-E) 879.00

x2 1758.00

1. Asus Rampage Formula Intel X48 784.00

2. Intel Core2 Duo E8500 3,16GHz (S775) BOX 796.00

3. Antec Gamer Nine Hundred Case 379.00

4. Pioneer DVD+/-RW DVR-215 bulk black (Serial ATA) 85.00

5. Zalman zestaw VGA VF900-Cu 103.00

6. Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-700W 462.00

7. WD Raptor X 150 GB WD1500AHFD Serial ATA (16MB, przeźroczysta obudowa) 607.00

8. Logitech X-540 269.00

9. Logitech G9 Laser Mouse 309.00

10. Logitech G15 Keyboard 279.00

11. Creative Sound Blaster X-Fi Platinium Fatal1ty Champion Series 540.00

Tak czy siak komp bedzie smigal az milo z tym czy ktos beedzie mi tego zalowal czy nie i wyzywal od noobow bo po co az tyle wydawac…

Skoro masz kasę to czemu bierzesz X-540? Skoro zapewne stać Cię na GigaWorksy G500?

Radze kupi w apollo.pl

nie jest do konca powiedziane ze kupie wkomputroniku. linki podalem przykladowo i cene tez, wiadomo jesli wyjdzie duzo taniej np w apollo kupie w apollo. A co do glosnikow to nie biore az tak drogich bo napewno nie bede z nich kozystal az w takim stopniu-.- biore dobra dzwiekowe i b.dobre sluchawki - to wszystko . lepiej skonczmy ten post bo zaraz mnie zjecie …

Nie, ja w cale nie chcę się kłócić ani wytykać palcami, serio. Nie obrażaj się. Mnie osobiście dziwi zestawienie głośników i karty muzycznej.

Jeśli wydajesz kasę na najlepszą kartę muzyczną to pytanie moje czemu takie dość przeciętne głośniki do tej karty?

Mój kumpel ma te głośniki(G500) w połączeniu z X-Fi Gamer i sobie chwali audiofil jeden :wink:

Miłej zabawy z nowym kompem :slight_smile:

porownalem ceny komputronik vs znak= faktycznie w znaku.pl wyjdzie mi moze z 300 zl taniej. Nie duzo ale zawsze mozla dolozycz do czegos. Co do glosnikow to nie chce z najwyzszej polki poniewaz mam zamiar kupic sluchawki jakies naprawde dobre (ok 150zl+) a glosniki , wiadomo musza byc czasami do muzy. Sam komputer wyniesie mnie ok 6 tys zl wiec sam widzisz , ze mozna tak bez konca sto zl tutaj sto zl tam i w koncu bedzie 7 tys… co do proca to wezme jednak 8400 i go wykrece mocna , wrac z noctua bedzie chodny jak irlandia w lecie :slight_smile: i cichusi. Plyta glowna pod mocne OC + do crossfirex 16x2 wiec obie karty chodza z pelna moca. Do tego ramy OCZ reapery 1066 heatpipe- wszystkie testy pokazuja ich wyzszosc nawet nad MUSZKAMI redline… Ramy ofc 2x2048 ddr2^ i mocne OC. Grafika 4870 asusa w crossfirex. Moze niedlugo wyjdzie 4870x2 wiec wezme ja na 100%. Dzwiekowa x-fi champion series pci-e- glownie do gier+ te nieszczesne glosniki :smiley: ale za to sluchawki stworzone dla tej karty xD. Obudowa anteca - bardzo ladna + chlodna i dosc cicha. Jakies wentyle na grafe tez ale dosyc drogo to wyjdzie bo az ok 120 zl za jednego zalmana ;/ wiec tutaj sie zastanowie jeszcze . Twardziel raptor 1k obrotow.Dosc glosny ale go wycisze ale wydajnoscia bije wszystkie inne dyski raidy itp.Mysz i klawe g15+g9 to i to po 276 zl … + podkladka jakas razerka moze ok 100 zl. JUZ SIE NIE MOGE DOCZEKAC ;D

rozsądku to tu nie ma, kupowanie bez myślenia

Thermaltake 120 extreme

na 99% zedrzesz to później razem z oznaczeniami cpu = utrata gwar, plus uszkodzenia spodu chłodzenia, arctic silver 5, lub arctic mx-2

MSI P45 Platinium

kompatybilność kończy się na 4850

E8400 kosztuje ok 500 zł, jest 160Mhz wolniejszy od 8500, ciekawe co jest bardziej odczuwalne 160mhz czy przepłacenie 300 zł

corsair 750W lub inny modularny, enermax seria 82+ /modu

na system dobre jeśli kogoś zbawi szybciej ładujący się system, Samsunga F1 320/640 bym wpakował ewentualnie radia zrobił

są tańsze, i lepsze np Prodigy Audiotrak, tu płacisz gł za napis fatality

Chester.ftw ,

zakładasz temat i nie słuchasz rad(te jakieś pierwsze 10 postów to w ogóle nadają się tylko do zmoderowania) :x

ten twój zestaw z pierwszego postu jest totalnie nieopłacalny, tak jak poprzednik widzęże w twoim zestawie nie widaćw ogóle rozsądku

płyta główna: MSI P45 Platinum

procek: E8400

grafa: HD4870x2

dysk: Samsung F1 320GB x2 (w RAID)

zasiłka: Corsair 750TXEU

ramy: Crucial Ballistix 1066

chłodzenie na procka: Thermaltake 120-extreme

wiatraczki do obudowy: 3x Acutake 120

pasta: Arctic mx-2

dźwiękówka: Creative Xtrerme Gamer Fatal1ty

reszta to już twój wybór

części kupuj w apollo.pl oszczędzisz około 500-600zł

Ram mogą być te reapery 1066 2x2gb też, albo mushkiny redline 1000mhz. Obudowa -> 900’tka ma duzy przewiew ale absolutne zero wyciszenia, już lepiej w strone CM 690 się kierować za niecałe 280zł, albo całkiem w drugą stronę, na coś z serii CM Cosmos (wtedy to praktycznie będzie mebel :D). Jeśli chcesz skorzystać z tych radków w cf to bierz monitor fullhd 24calowy przynajmniej, matryce aktywne z wyraźnych zalet mają już tylko lepsze kąty widzenia (co jest wątpliwą zaletą). Np. taki spory samsung w dobrej cenie -> Samsung SyncMaster T260 (1,9k w komputroniku).

A co do głośników - “super” gigaworks’y to koszt ok. 1tysiąca złotych… W tej cenie masz bardzo porządne wieże…

np takie Sony MHC RG 495

http://www.ceneo.pl/591100

Jak komputer do crossfire to można się nawet pokusić o X38/X48…

Zgadzam sie z kolega wyżej, do crossfire to brać x38/x48 przyrost wydajności np: crysis, jest dla mnie znaczący. Fakt ze te plyty główne sa jeszcze drogie, ale jesli nie chodzi o pieniądze to warto sie nad tym zastanowić, zwłaszcza na przyszłość.

Wzrost względem czego? Względem 8x8 na p45? (czyli jak 16x16 pciex 1.0).

A nawet jeśli to nie każdego stać na monitor 30+calowy o rozdzielczosci 2560x1600 czy jeszcze tam więcej aby zauważyć tą różnicę :]

Jak ma tyle kasy to niech bierze E8500, nieopłacalny ale co tam :wink: Chyba te 200zł płaci się za mnożnik.

Za pół mnożnika :expressionless:

Ten wykres przedstawia ze nawet w rozdzielczości 1280x1024 jest prawie 36% większa wydajność względem P45. Według mnie jest to całkowita przepaść. Wiem ze nie w każdej grze będzie taki wyraźny przyrost ale na pewno będzie wychodzić coraz więcej gier gdzie będzie to widać.

Tiaa crysis na very high to świetny benchmark niczego…

To w czym lepiej przedstawić przyrost wydajności jak nie w Crysise?? Mamy się sugerować starym 3Dmark 06??

‘’;

No przynajmniej na high, a najlepiej kilkoma grami w które ludzie grają typu tdu, cod4, wow, jakaś strategia np c&c 3…

wcześniej napisał:

A co do Crysis’a to to nie jest żaden benchmark, właściwie wbudowane liczniki w tą grę nie powinny być traktowane jako faktyczne.

Co do chipsetu to autor mówi, że buduje konstrukcję na płycie:

1. Asus Rampage Formula Intel X48 784.00

więc sprawa jasna.