W oczy mnie razi zestaw z pierwszego postu i jakoś nie widzę aby ktoś się do niego czepił. Kolo widzę, że masz dużo chajsu na tego kompa, ale po co od razu wszystko najdroższe brać z półki?
Uwaga RAID ma sens. Ja bym jednak kupił chyba już wspomniany Samsung F1 320GB HD322HJ 16MB x2 (RAID)
Do tego mało widzę sensu w inwestowaniu w E8500. Aż tak wielce nie jest lepszy od E8400, aby tyle do niego dokładać.
Zasilacz za 300zł wcale nie musi być zły jeśli chodzi o 750W Przykład?
Corsair 750-TXEU 750W -> firmowy, rewelacyjna sprawność, świetnie trzyma napięcia i wyjątkowo cichy, no i wentylatorek 14cm.
Obudowa? Questia gustu.
Jeśli masz kasę na HD4870 w CF to proszę bardzo.
Co do RAM’ów, ja bym widział Mushkin DDR2 PC8000 2x2048MB XP 1000MHz CL5.0 jeśli chodzi o OC.
Kase mam moze dlatego ze pracuje 6 dni w tygodniu po 12 godzin *irlandia^^^ wiec jesli ktos mi powie , ze jestem nadzianym noobem z bogatym ojcem to sorryy - mam 20 lat btw^. Kupuje wszystko co najdrozsze bo po to tyle zapierd… bo chce kompa jakiego zawsze chcialem. Z tym monitorem to masz racje. Ogladalem dzisiaj troche modeli i juz za 1.8 tys wychacze cos konkretnego , jakies 20 cali. zaraz wkleje wam moja konfiguracje kompa , to ze drogie i sie nie oplaca dodawac stu zlo za kilka dodatkowych klatek to do tego sie nie czepiajcie. poprostu mam kase na to i juz.
nie jest do konca powiedziane ze kupie wkomputroniku. linki podalem przykladowo i cene tez, wiadomo jesli wyjdzie duzo taniej np w apollo kupie w apollo. A co do glosnikow to nie biore az tak drogich bo napewno nie bede z nich kozystal az w takim stopniu-.- biore dobra dzwiekowe i b.dobre sluchawki - to wszystko . lepiej skonczmy ten post bo zaraz mnie zjecie …
porownalem ceny komputronik vs znak= faktycznie w znaku.pl wyjdzie mi moze z 300 zl taniej. Nie duzo ale zawsze mozla dolozycz do czegos. Co do glosnikow to nie chce z najwyzszej polki poniewaz mam zamiar kupic sluchawki jakies naprawde dobre (ok 150zl+) a glosniki , wiadomo musza byc czasami do muzy. Sam komputer wyniesie mnie ok 6 tys zl wiec sam widzisz , ze mozna tak bez konca sto zl tutaj sto zl tam i w koncu bedzie 7 tys… co do proca to wezme jednak 8400 i go wykrece mocna , wrac z noctua bedzie chodny jak irlandia w lecie i cichusi. Plyta glowna pod mocne OC + do crossfirex 16x2 wiec obie karty chodza z pelna moca. Do tego ramy OCZ reapery 1066 heatpipe- wszystkie testy pokazuja ich wyzszosc nawet nad MUSZKAMI redline… Ramy ofc 2x2048 ddr2^ i mocne OC. Grafika 4870 asusa w crossfirex. Moze niedlugo wyjdzie 4870x2 wiec wezme ja na 100%. Dzwiekowa x-fi champion series pci-e- glownie do gier+ te nieszczesne glosniki ale za to sluchawki stworzone dla tej karty xD. Obudowa anteca - bardzo ladna + chlodna i dosc cicha. Jakies wentyle na grafe tez ale dosyc drogo to wyjdzie bo az ok 120 zl za jednego zalmana ;/ wiec tutaj sie zastanowie jeszcze . Twardziel raptor 1k obrotow.Dosc glosny ale go wycisze ale wydajnoscia bije wszystkie inne dyski raidy itp.Mysz i klawe g15+g9 to i to po 276 zl … + podkladka jakas razerka moze ok 100 zl. JUZ SIE NIE MOGE DOCZEKAC ;D
Ram mogą być te reapery 1066 2x2gb też, albo mushkiny redline 1000mhz. Obudowa -> 900’tka ma duzy przewiew ale absolutne zero wyciszenia, już lepiej w strone CM 690 się kierować za niecałe 280zł, albo całkiem w drugą stronę, na coś z serii CM Cosmos (wtedy to praktycznie będzie mebel :D). Jeśli chcesz skorzystać z tych radków w cf to bierz monitor fullhd 24calowy przynajmniej, matryce aktywne z wyraźnych zalet mają już tylko lepsze kąty widzenia (co jest wątpliwą zaletą). Np. taki spory samsung w dobrej cenie -> Samsung SyncMaster T260 (1,9k w komputroniku).
A co do głośników - “super” gigaworks’y to koszt ok. 1tysiąca złotych… W tej cenie masz bardzo porządne wieże…
Zgadzam sie z kolega wyżej, do crossfire to brać x38/x48 przyrost wydajności np: crysis, jest dla mnie znaczący. Fakt ze te plyty główne sa jeszcze drogie, ale jesli nie chodzi o pieniądze to warto sie nad tym zastanowić, zwłaszcza na przyszłość.
Ten wykres przedstawia ze nawet w rozdzielczości 1280x1024 jest prawie 36% większa wydajność względem P45. Według mnie jest to całkowita przepaść. Wiem ze nie w każdej grze będzie taki wyraźny przyrost ale na pewno będzie wychodzić coraz więcej gier gdzie będzie to widać.