Nowy komputer a stary monitor

Monitor ruszy bo ma złącze analogowe D-Sub (VGA) i cyfrowe DVI-D (odnoszę się do modelu z linka). Zawsze jakiś kabel dopasujesz. Komfort pracy tu już inna kwestia. Jeżeli teraz Ci nie przeszkadza to używaj dopóki starczy ci cierpliwości.

Z tyłu monitora masz pełny model, podaj go, albo listę wyjść, jakie w nim masz.
Jeśli GPU (podaj najwyżej jakie będziesz kupował) nie będzie już miało obsługi sygnału analogowego, to nawet przełączką nie podłączysz z DVI do D-Sub.

Co ty gadasz. Wirus mu wejdzie przez monitor? Jakie bezpieczeństwo? :smiley:
Podany przez niego monitor ma rozdzielczość 1680x1050 a to jest 16:10 a nie 4:3.

Musisz nam podać jaka kartę graficzną będziesz miał i zrób zdjęcie złącz w monitorze jakimi można podłączyć kable video. Pozdro.

• 4:3 in Wide (ARC-Aspect Ratio Control), taka informacja w nagłówku. Zresztą ze zdjęcia wygląda on na nieco bardziej kwadratowy, nie prostokątny.

Wzrok. Nie chce mi sie szukać, ale chyba przez ostatnie 10 lat nieco technologia ( i standardy) poszły do przodu. Poczynając od zastosowania niebiezpiecznych substancji, a kończąc na jasności i promieniowaniu.

No właśnie podpiąłem wczoraj ten monitor do lapka i bo 15 minutach moja cierpliwość się wyczerpała, lecz ciężko podjąć decyzję ponieważ te monitory są dość drogie.

Jeżeli chodzi o wyjścia to są następujące:
HDMI
DVI-D
D-SUB

Gpu które mam w planie:
Rtx 2060 Gaming Z

Złącza

Gpu:
Rtx 2060 Gaming Z

A może AMD rx 5600xt? Wydasz o 300-400 zł mniej za taką samą wydajność, a za 500 dostaniesz juz znośny monitor 24 cale FHD z odświeżaniem 75, czyli takie minimum.

Bo rx2060 do gry bez FHD…

Rozumiem Cię patrzyłem na wiele takich kart graficznych lecz postawię na kartę od zielonych. Podoba mi się co oni do kart wstawiają, GeForce Experience i takie tam programy. Na starym kompie mam kartę od AMD i nie podoba mi się zbytnio ta firma A na lapku mam Nvidie I sprawuje się świetnie. A ogólnie w przyszłości uda się kupić jakiś monitor droższy z 144hz 1440p. Co do komputera to porad nie potrzebuje😁

Lecz ciekawi mnie czy z monitorem nie będzie problemów. Używałem go długo na Xbox i strasznie się grzał i smierdzialo od niego plastykiem. Obawiam się o mój nowy komputer :joy:

… a moze jednak? bo 2060 w 2K da może 75 FPS, ale nie 144. :wink:

… a o swoje zdrowie to już nie? Jeżeli kopci się coś w środku, to Ty wdychasz to przez kilka godzin w czasie maratonu gier. Z jakiegoś powodu zadecydowano, że takich buteleczek palić nie wolno w piecach. Może to “tylko” przygrzany kurz, ale i tak powinieneś sie tym zająć.

… ale wracając do tematu: komputera raczej Ci nie uszkodzi, Ty może nabawisz sie astmy, może się zapali kiedyś monitor…

Grafika za 2k zł i monitor warty 30 zł :man_facepalming:
To jak kupić Nakamichi Dragon do komputerowych głośniczków Creative :wink:

Widzę że masz pojęcie na ten temat. Ja narazie jestem na poczatkowym etapie wiedzy o komputerze. Mógłbyś mi rozwinąć temat tego monitora? W sensie że jeżeli będę mieć słaby monitor to karta graficzna będzie generować mało fpsów? Możesz mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje?
Dzięki

Wręcz odwrotnie. Ta karta spokojnie obsłuży FHD 144Hz, a nawet przyzwoicie sobie poradzi w 4K, więc na takim monitorze będziesz marnował jej potencjał :wink:

Czyli jaki monitor myślisz że byłby dobrym pomysłem? Mógłbyś podać model? Oczywiście jestem Polakiem to żeby był najlepszy w najniższej cenie​:joy::wink:

Rozumiem że karta graficzna nie będzie się np psuć, i takie tam tylko poprostu monitor będzie wyświetlać tylko 60fps bo ma 60hz A karta produkuje np 300fps?

Jeśli nie masz teraz kasy, to kup na razie sprzęt i zbieraj na monitor, który powinieneś wymienić w pierwszej kolejności, bo szkoda pchać tyle kasy w grafikę, żeby oglądać obraz na ziemniaku :wink:
Zanim nazbierasz kasy to ceny mogą się zmienić, więc nic Ci nie polecę, ale szukaj minimum 27 cali, a najlepiej 32 o rozdzielczości 2K (mógłbyś się teoretycznie nawet szarpnąć na 4K, ale to już chyba zbytek luksusu na 27 calach)

Nie będzie.

Ja bym jednak narazie zakupił jakiś monitorek średniej klasy taki jak:

Myślisz że będzie to dobry wybór?

Do biura.

Tańszy, a lepszy. 21 cali do gier… średnio. Ogólnie, jak pocolog napisał, 27-32 cale i 2K (1440) byłoby optymalne do tej karty. :wink:

Co to za monitor?

Temat uważam za zamknięty.