Tak wiem. Już widzę wasz błysk w oku, kiedy zobaczyliście tytuł tematu. Zapewne macie chęć odesłania mnie do konfiguratora z komputronika albo prolinka, lecz gdy już próbowałem coś tam złożyć to wychodziły mi niemałe (w mocnym zbagatelizowaniu )sumy. Tworzyłem ostatnio temat o moim wahaniu się pomiędzy kupnem nowego sprzętu, a ulepszeniem starego i wybrałem jednak to pierwsze. A więc mam do dyspozycji ok. 2500 zł. Jedyne do czego jestem (prawie) przekonany to procek z serii Core 2 Duo i Galaxy GeForce 7600 GS DDR3. Co o nich sądzicie?? Może wybrać coś lepszego? No ale nie z samego procka i karty graficznej składa się komputer. Piszcie swoje sugestie. Począwszy od płyty głównej, a skończywszy na wszelkiego rodzaju zasilaczach, wiatraczkach i ewentualnie obudowach. Proszę was bardzo o szczere wypowiedzi DOŚWIADCZONYCH W TYCH SPRAWACH UŻYTKOWNIKÓW.
PS. Tak wiem, że tych wszystkich komponentów jest od chu…steczki, ale właśnie prosiłem DOŚWIADCZONYCH W TYCH SPRAWACH UŻYTKOWNIKÓW, żeby doradzili mi takie części, które mają największą wydajność i oczywiście o umiarkowanej cenie.
Noo. Ewentualnie 3000zł. Ale to już chyba ostatnie słowo. I nie mówię tu o jakimś jednym z mocniejszych Core 2 Duo. Już nawet najsłabszy jest o kilkadziesiąt procent lepszy od innych procków. Tak słyszałem :]
Dzięki wielkie. Tylko jeszcze sprawa z chłodzeniem procka. Coś polecasz?? A te wszystkie taśmy i inne ustrojstwa to zakupić w okolicznym sklepie komputerowym od razu ze złożeniem??
Radziłbym zainwestować inaczej. Na te dwie najważniejsze rzeczy zaznaczone na czerwono warto wydać troszkę więcej a wydajność w stosunku do ceny jest wręcz znakomita.
Aby zminimalizować kwotę kup nagrywarke DVD w cenie ok 120 zł, obudowa ok. 150 zł, pamięci te same co podał freedom a dysk twardy za 306 zł z Seagate 250 GB Barracuda
Jeżeli masz gotówkę 2500 PLN lub 3000 PLN to pozostałą kwotę wez na raty w razie czego.
grafa 7600 gt w tej cenie masz 7900gs,a galaxy 7600gs po oc jest szybsza grafa,(to nic innego jak 7600gt z obnizonym taktowanie GPU o 60,a pamiatki ma lepsze).A i co jaka kupywac e6400 ja e6300 tak samo sie kreci.
A zeby sie zmiecil w 2500-3000zl
to sa plyty dla kolegi
Biostar Tforce 965PT (Intel P965) 450zl
Asus P5B (Intel P965) [DDR2, PCI-E] 476
jak wiadomo nf4 i core2 to niejest optymalne rozwiazanie,tylko i wylacznie chipy intela.
ps. u ciebie bym kompa z tych wskazowek niezlozyl,wywalenie pieniedzy w bloto
Popatrz na zestawik co zaproponowal Freedom to jest optymalne w tej cenie
Czy wszystko musi opierać się o oc? Wiekszość userów z tego forum nie poradzi sobie z tym i nawet nie wie jak to w sposób bezpieczny zrobić (świadczy juz o tym pytanie z problemem o zakupie komputera).
A tak spokojnie beż żadnych konsekwencji i grzebania może cieszyć się sporą wydajnością i nie tylko. Płyty główne nie zmienia się często a za to procesory mogą tanieć. Jak stanieje za rok a może wcześniej np. procesor E6700 to będzie miał z tego korzyść.
Poza tym można zmienić na trochę tanszą płytę.
Nie do końca prawda. Nieznacznie przewyższy tylko na maks. przetaktowaniu. A jak chłopak nie potrafi podnieść wydajność ? To nie wykorzysta w pełni zalet tej karty.
Z tymi pamiątkami to róznie bywa po overlockingu.
Nic nie wiadomo. Nie ma juz patentu tylko i wyłącznie. To się zmienia. Chipsety np. z serii NVIDIA nForce4 SLI X16 dla Core Duo 2 to jedna z najlepszych kombinacji. Mówisz o chipsetach i975X i 945G ? Niestety nie dorównują wydajnością.
Karta graficzna 7900 GS to dobry wybór ale napewno nie w tej samej cenie tylko troszkę więcej trzeba zapłacić. Mimo wszystko nawet bym przetrawił te parę groszy bo korzyść jest duża.
Ty byś nie złożył. Nie każdy jest Tobą. Pisanie, że jest to wywalenie w błoto to już gruba przesada.
Propozycja freedoma jest dobra ale dla tych co mają wiedzę o overlockingu. A moja propozycja jest kierowana do userów, którzy nie bawią się w te klocki.
Fakt. Nie bawię się w wyciskanie z kompa siódmych potów (nie znaczy to oczywiście, że nie znam się na komputerach ). Więc pytam ostatni raz. Jaki sprzęt mam kupić, żeby zmieścić się w granicach 3000zł??
PS. I tak części kupuję na raty. Jest mało ludzi, którzy mają do wyłożenia od razu 3 patyki, zwłaszcza na komputer.