Nowy Proc nie chce wystartować

Witajcie!

Kupiłem sobie procesor- Intel Pentium 4 PRESCOTT 2.8GHz 1MBCache i 533MHz FSB na slot 478

Mam płyte ABIT BD7 II która spełnia wymogi tego proca [“Supports 400/533MHz FSB”].

Wkładam proc, wentylator… No i niby wszystko OK jednak niechce wystartować :confused: komp się włącza na sekunde i gaśnie. Prawdopodobnie może być cos nie tak z BIOS’em, jednakże jest ustawiony pod kątem by sam wykrył dany procesor, a nie “User Define”.

Jestem w rozpaczy bo myślałem że w końcu wywale tego starego celerona a tu klapa i dalej musze na nim robić :\ . Da się coś z tym zrobić ?? Pomocy!

Sprubój zresetowac bios

Płyta obsługuje fsb

100/133 MHz

(400/533 MHz)

może twój stary procek chodził na 100 a nowy pyka na 133 i wtedy musisz zmienić zworke na płycie gł u wnej lub w biosie (nie wiem gdzi abit ma tą zmiane) w instrukcji płyty pisze

Albo

Jeżli zgadza się szyna to sprawdz w biosie mnoznik czy jest ustawiony na taki jaki obsługuje procek

A jeśli nic innego już nie pomaga to spróbuj wgrać nowy Bios do tej płytki.

PaPauX:

Tak jest, ten stary chodzi na 100 a nowy w takim razie na 133. Spróbuje wgrać najnowszy BIOS oraz zmienić w User Define na 2800 i 133 bo może to coś pomoże. A nie wiesz czy na płycie jest taki zworek do zmiany podczas gdy jest taka opcja w BIOSie ?

Jeżeli tamten stary procek chodził na 100 to zmiana na 133 powinna pomóc :slight_smile:

Płyta

BD7II / BD7II-RAID

* Intel Socket478 Pentium4, up to 2.6GHz (400)

* Intel Socket478 Pentium4, up to 3.06GHz (533)

* Intel Socket478 P4 Celeron CPU, up to 2.6GHz

Wersja biosu - E9 wgraj ten i zobacz.

http://file.abit.com.tw/pub/download/bi … bd72e9.exe

JNJN:… w instrukcji…

Ponadto to jest raczej ta płyta którą podałeś w linku. Jest tam również napisane "Supports Intel Pentium® 4 Socket478 processor

400/533MHz System Data Bus" więc powinna obsłużyć.

Próbowałem w biosie zmieniać fsb ale nic z tego nie wyszło. Coś mi się wydaje że to trzeba fizycznie na płycie zmienić tylko nie wiem gdzie! Raczej nie w BIOSie bo jak włącze komp z nowym procem to nawet nic na moniotrze nie zdąża się wyświetlić. Procek jest raczej sprawny, ma wszystkie “nóżki” oraz kupiłem od sprzedawcy na allegro który ma sporo pozytywów i chyba same pozytywy. Mówił mi że na tym procu pracował i nic sie nie działo.

EDIT: JNJN. Wgrałem właśnie ten bios a i tak mu coś nie pasi

Masz wgrany ten bios co podałem.

Na włożonym procku,wyjmij baterię z płyty na 30 minut,włóż i ustaw bios tylko co trzeba,zapisz Save i zobacz.

Poczytaj instrukcję do płyty odnośnie FSB,gdzie ustawić na 533 - może jest zworka na płycie i trzeba przestawić.

Jak tam zasilacz,ten procek trochę prądu potrzebuje - podłącz min 400W i sprawdź.

JNJN: a gdzie to się zmienia ?

W biosie jest też opcja zwiększenia napięcia proca na chyba max 2.7V. Mój obecny celeron wykorzystuje 2.5V. Spróbować zwiekszyć napięcie ?

A co się zmienia - wszelkie zmiany w biosie czytaj instrukcję do płyty lub kumpel co kuma w czym rzecz.

Nie podnoś mu napięcia - bios sam ustawi właściwe.

Wskazane sprawdzić ten procek na innym kompie.

Jeśli masz Celerona 1.7 GHz to jego napięcie zasilania to 1.5V a nie 2.5V.

Moge od siebie jeszcze dodać że komputer zachowuje sie tak samo jakby proca wogule nie było- natychmiastowy turn off. Proc ponoć działa. Zarzeka się ciągle sprzedający ze u niego chodził. Fizycznie nie widać żeby coś z nim było nie tak. Na spalonego tez nie wygląda.

slabiutkie to mobo agpx4 :?

proc ma HT ? bo plyta tez o tym nic nie wspomina :?

MARIO: Proc nie ma HT, płyta raczej też nie obsługuje.

Sprawdź na obudowie,zasilanie tego procka to chyba 1.4V.

Intel Pentium 4 PRESCOTT 2.8A - napewno bez HT.

Poczytaj które chipy płyt obsługują Prescoty.

http://www.pcworld.pl/news/63377.html

Ja twojego 845E nie widzę.

JNJN:

Dzięki za poświęcenie i cierpliwość. Przynajmniej jest już wszystko jasne, myślałem że kupiłem niesamowicie wydajny procesor na którym skończą się moje problemy… a tu niestety… chyba czeka mnie Northwood :(. Ale dzięki Wam wszystkim za wszystko i pochwała idzie do JNJN