Kupiłem sobie procesor- Intel Pentium 4 PRESCOTT 2.8GHz 1MBCache i 533MHz FSB na slot 478
Mam płyte ABIT BD7 II która spełnia wymogi tego proca [“Supports 400/533MHz FSB”].
Wkładam proc, wentylator… No i niby wszystko OK jednak niechce wystartować komp się włącza na sekunde i gaśnie. Prawdopodobnie może być cos nie tak z BIOS’em, jednakże jest ustawiony pod kątem by sam wykrył dany procesor, a nie “User Define”.
Jestem w rozpaczy bo myślałem że w końcu wywale tego starego celerona a tu klapa i dalej musze na nim robić :\ . Da się coś z tym zrobić ?? Pomocy!
może twój stary procek chodził na 100 a nowy pyka na 133 i wtedy musisz zmienić zworke na płycie gł u wnej lub w biosie (nie wiem gdzi abit ma tą zmiane) w instrukcji płyty pisze
Albo
Jeżli zgadza się szyna to sprawdz w biosie mnoznik czy jest ustawiony na taki jaki obsługuje procek
Tak jest, ten stary chodzi na 100 a nowy w takim razie na 133. Spróbuje wgrać najnowszy BIOS oraz zmienić w User Define na 2800 i 133 bo może to coś pomoże. A nie wiesz czy na płycie jest taki zworek do zmiany podczas gdy jest taka opcja w BIOSie ?
Ponadto to jest raczej ta płyta którą podałeś w linku. Jest tam również napisane "Supports Intel Pentium® 4 Socket478 processor
400/533MHz System Data Bus" więc powinna obsłużyć.
Próbowałem w biosie zmieniać fsb ale nic z tego nie wyszło. Coś mi się wydaje że to trzeba fizycznie na płycie zmienić tylko nie wiem gdzie! Raczej nie w BIOSie bo jak włącze komp z nowym procem to nawet nic na moniotrze nie zdąża się wyświetlić. Procek jest raczej sprawny, ma wszystkie “nóżki” oraz kupiłem od sprzedawcy na allegro który ma sporo pozytywów i chyba same pozytywy. Mówił mi że na tym procu pracował i nic sie nie działo.
EDIT: JNJN. Wgrałem właśnie ten bios a i tak mu coś nie pasi
Moge od siebie jeszcze dodać że komputer zachowuje sie tak samo jakby proca wogule nie było- natychmiastowy turn off. Proc ponoć działa. Zarzeka się ciągle sprzedający ze u niego chodził. Fizycznie nie widać żeby coś z nim było nie tak. Na spalonego tez nie wygląda.
Dzięki za poświęcenie i cierpliwość. Przynajmniej jest już wszystko jasne, myślałem że kupiłem niesamowicie wydajny procesor na którym skończą się moje problemy… a tu niestety… chyba czeka mnie Northwood :(. Ale dzięki Wam wszystkim za wszystko i pochwała idzie do JNJN