Witam mam pytanie odnośnie tego który model karty graficznej lepiej kupić do komputera jak w tytule - na którym nowe gierki pokroju Cyberpunk’a 2077, Doom The Dark Ages, Black Myth: Wukong, Quake RTX, Quake 2 RTX, Portal RTX, Dziedzictwo Hogwartu, Alan Wake 2, Indiana Jones and the Great Circle, itp. będą lepiej działać ?
Pytam się, bo wiem, że RTX 5060 jest na PCI-E 5.0, a RTX 4060 na PCI-E 4.0, a moja płyta główna w tym kompie ma tylko PCI-E 3.0 więc RTX 5060 będzie patrząc z tej strony bardziej ograniczany przez tego kompa niż RTX 4060. Jednak z drugiej strony patrząc RTX 5060 obsługuje Multi-Frame Generator, z kolei RTX 4060 jedynie zwykły Frame Generator, a różnica między Multi-Frame Generator a Frame Generator polega chyba na tym, że ten pierwszy potrafi generować 3 wirtualne klatki na jedną rzeczywistą klatkę obrazu, natomiast ten drugi tylko jedną wirtualną klatkę na jedną rzeczywistą klatkę obrazu, czy mam rację ? Poprawcie mnie jeśli się mylę w tej kwestii. I teraz jak do tego podejść - czy aby nie będzie tak, że mimo, iż 5060’tka będzie bardziej ograniczona przez ten PCI-E 3.0 to mimo to będę na niej osiągał lepszy FPS w grach niż na 4060-tce, ponieważ 5060-tka będzie generować dwa razy więcej klatek aniżeli 4060-tka ? Jak to wyważyć ? Jak to „ugryźć” ? Jak do tego podejść ? Waham się z zakupem, gdyż nie wiem co będzie w moim przypadku lepsze - 5060’tka czy 4060’tka, a ceny obydwu tych kart są prawie, że takie same na dzień dzisiejszy, tj. ok. 1400 zł. Nie ukrywam, iż nie chciałbym źle wybrać i zmarnować pieniążków dlatego, że dokonałem złego wyboru pomiędzy tymi dwoma kartami. Nie będę też udawał, że nie zależy mi też na Path Tracing’u w grach, stąd właśnie decyzja o zakupie karty z serii RTX 4xxx lub RTX 5xxx, a nie np. RTX 2xxx albo RTX 3xxx. Poza tym pobór mocy tych dwóch modeli kart graficznych nad którymi się tutaj zastanawiam jest wyraźnie mniejszy niż kart z serii RTX 2xxx lub RTX 3xxx, a to też ma dla mnie niebagatelne znaczenie, bo nie chcę przeciążyć zasilacza i spalić tego kompa. Poza tym prąd tani już teraz nie jest, a będzie z tym tylko gorzej w przyszłości więc z tego względu pobór mocy także mnie interesuje. Do tego przy wyższym poborze mocy dochodzą wyższe temperatury pracy, a jak wyższe temperatury to i łatwiej pewnie o awarię takiej grafiki, a nie chcę zaraz lub co chwilę oddawać grafy na gwarancję, bo ta się uszkodziła z powodu przegrzania. Patrząc pod kątem samego poboru mocy to 4060-tka wygrywa z tą drugą, ale te 20-30 W więcej na 5060-tce może jakoś ja i mój zasilacz przeboleje jeśli miałaby być dzięki niej lepsza wydajność w grach. Mnie osobiście wystarczy jak będzie minimum 30 klatek na sekundę, choć jak będzie więcej, np. 60 to napewno się nie pogniewam. Mam jakiś stary monitor IBM, który ma maksymalną rozdzielczość 1650x1050 więc nawet Full HD nie wchodzi póki co w grę jeśli nie zmienię tego monitora. Do tego ten monitor ma maksymalną częstotliwość odświeżania jeśli mnie pamięć nie myli 75 Hz, choć ja mam i tak ustawione 60 Hz więc domyślam się, że i tak nie zobaczę więcej FPS’ów na ekranie niż te 60, maks 75 więc w związku z tym klatkaż w przedziale 30-60, może 30-75 FPS’ów mi w zupełności wystarczy choć oczywiście zapewne byłoby lepiej jakby było raczej 60, ewentualnie te 75 FPS’ów, ale trudno - jak będzie 30 FPS’ów to może jakoś to przeżyję. Tym bardziej, że planuję grać jedynie w trybie single player, a multi player mnie raczej nie interesuje, zresztą i tak mam chyba zdecydowanie za wolny internet na takie sprawy. Chodzi mi jedynie o to aby było na tyle wystarczająco i przyzwoicie płynnie żebym nie ginął co chwilę w tych grach w które zamierzam grać podczas przechodzenia kampanii w trybie single player, a będę grał raczej na najniższym poziomie trudności, bo nie chcę się niepotrzebnie wnerwiać, bulwersować i frustrować podczas rozgrywki - to ma być czysta przyjemność i pełen relaks oraz odpoczynek, a nie darcie ostatniego włosa z głowy, katorga i droga przez mękę. Jestem graczem raczej starej daty więc dla mnie granie i w 15-20 FPS’ach nie jest czymś obcym dla mnie, nadzwyczajnym, niezwykłym oraz niespotykanym chociaż raczej wolałbym uniknąć takiego klatkażu. To także nie jest rzecz jasna kupno grafy po to aby zaspamować, przechwalać się, filozofować, mądrzyć się i popisać się przez kumplami - to ma po prostu na tyle dobrze działać tak żeby dało się grać, oczywiście z tymi wszystkimi ulepszaczami typu DLSS Super Resolution, DLAA, DLSS Ray Recontruction i oczywiście DLSS Frame Generator lub DLSS Multi-Frame Generator, bo bez tego ani rusz jak podejrzewam patrząc na to jak przykładowo taki Cyberpunk 2077 z włączonym pełnym Path Tracingi’em na najwyższych ustawieniach graficznych ze wszystkimi innymi bajerami na full chodzi nawet na takim potworze jak RTX 4090. Ja oczywiście o 4K, nawet 1440p mogę zapomnieć, a maks dla mnie to teraz 1650x1050, w przyszłości może Full HD/1080p/1920x1080.
Za wszelką pomoc i porady z góry dziękuję.
Poniżej podaję konfigurację tego kompa:
CPU: Intel® Xeon® Processor E5-1650 v4 (6 rdzeni, 12 watków, 3.6 GHz, Turbo do 4.0 GHz)
RAM: 32 GB DDR4 (2 x 16 GB DDR4)
PSU: 700 W, oryginalny do tego modelu kompa (HP Z440)
MB: oryginalna płyta główna do te modelu kompa (HP Z440)