Nvidia GTX 260 przestała podawać obraz po HDMI?


(edmun) #1

Gdyby nie fakt, że do znajomego mam kawałek (z 50 km) to już pewnie bym rozwiązał problem, ale niestety na odległość tak łatwo nie jest.

Krótka historia tematu:

Znajomy wpadł wczoraj z komputerem, który zazwyczaj ma podłączony do telewizora poprzez przewód HDMI. Zadanie? Dodać dysk SSD i przeinstalować system. Komputer podłączyłem pod swój telewizor, swoim przewodem HDMI i na moim Samsungu pojawiła się informacja, że "Nieobsługiwana rozdzielczość ekranu". No nic. Przyniosłem monitor z wejściem DVI, przełączyłem komputer na DVI i przeinstalowałem system. Do tego oczywiście doszły sterowniki, podstawowe oprogramowanie i znajomy pojechał do domu. Niestety wieczorem odbieram telefon i okazuje się, że u niego telewizor wykrywa że jest coś podłączone pod HDMI, ale TV pokazuje tylko informację "No signal". (jeśli nie wykryłby napięcia, to nie mógłby nawet wybrać HDMI jako źródło obrazu, mam to samo u siebie). 

Oczywiście następujące konfigurację zostały sprawdzone jak odłączyć przewody i podpiąć kiedy sprzęt nie pracuje, plus uruchamianie (na zmianę) najpierw komputer albo najpierw TV. Na razie bez zmian. Podejrzewam, że problem rozwiązałbym gdybym pojechał do niego z monitora, ale nie chcę mi się robić 100km tylko po to, aby przestawić jakąś opcję w sterownikach. 

 

Ktoś może wie jak to można naprawić zdalnie (a ja głupi zapomniałem mu TeamViewera zainstalować)?

Czy pozostaje tylko podłączyć się pod monitor i wtedy zobaczyć?

 

płyta główna: A55M-DGS

Grafka: nVidia GTX 260

System: Windows 8.1 Pro PL 64 bit

 


(edmun) #2

No. Widzę że las rąk tutaj :wink: No nic… Czeka mnie 100km przejażdżka z monitorem aby sprawdzić co i jak. Dziękuję za pomoc chłopaki :wink: :stuck_out_tongue_winking_eye:


(Drobok) #3

Win+r -> wpisz: DisplaySwitch.exe /clone

Jeśli masz sterownik do tego portu a kwestia tylko zmiany źródła sygnału powinno pomóc. A jeśli nie, przekieruj porty i zainstaluj tight vnc z poziomu pliku wsadowego. I zainstaluj sterownik z poziomu tego programu.

http://www.tightvnc.com/doc/win/TightVNC-installer-2.5.2.pdf


(edmun) #4

Niedługi pomysł 

:slight_smile: teraz tylko wypróbować. 


(edmun) #5

Odwiedziłem znajomego, niestety nie udało mi się zmusić HDMI do współpracy więc obecnie telewizor ma podpięty poprzez przewód DVI>HDMI. Obydwa ekrany (mój tymczasowy monitor + TV) były wykrywane przez kartę graficzną i OS, ale niestety niezależnie od ustawień multi monitorów, nie udało mi się uzyskać żadnego obrazu na porcie HDMI (Brak sygnału). 


(Drobok) #6

Jesteś pewien, że zainstalowałeś właściwy sterownik ? 


(edmun) #7

Ściągany prosto ze strony nVidia. Kiedyś jeszcze zajrzę do problemu, podejrzewam że przy butelce czegoś mocniejszego bo nie lubię przy takich “błahostkach” za dużo się głowić :slight_smile: kto wie. Może zimny lut gdzieś na wyjściu? Albo Windows zdecydował trzymać stary sterownik OS’owy? Na razie nie jest to pilne bo DVI daje sygnał 


(Drobok) #8

Zimny lut mało prawdopodobny zważywszy że działał do czasu zmiany wyjścia. Na twoim miejscu szukałbym takowej opcji w sterowniku, a wcześniej upewnił się czy działa sam port np debianem live cd.