Obrazki


(Filipsko) #1

Potrzebuję skryptu który będzie przewijał kolejno obrazki w pionie. Gdzieś taki widziałem, chyba javascript.


(Balon) #2

Marquee ?


(Filipsko) #3

Tak coś takiego. Tylko jakbyś mógł mi doradzić, jak zrobić żeby kilka obrazków tam było, i jeśli się da, to jak to zrobic żeby były losowe?


(Balon) #4

hmm losowe... mozesz zrobic to tak, skorzystamy tutaj z funkcji shuffle i stworzymy taki rotator

<?php

//

define('ILE', 3);


// tablica do ktorej dodajesz obrazki

$imgs = array ('1.gif', '2.gif', '3.gif', '4.gif');

srand((float)microtime()*1000000);


// losujemy

shuffle($imgs);


// marquee

echo '';


// wyswietlamy losowe obrazki

for ($i=0; $i
	echo '
';	

}


echo '';


?>[/code]

pisalem z palca ale sprawdzalem i to dziala :wink:


(Filipsko) #5

(Balon) #6

alt dodaje bo jak nie ma altu to sie validator pluje

a nie wiem o co Ci chodzi z tym img src


(Airborn) #7

zwruc uwage ze ten cudzysłów sie zamyka dalej, a

'.$imgs[$i].'

powoduje wklejenie w kod adresu odpowiedniego obrazka


(Filipsko) #8

Acha, rozumiem. Dzięki.

Jednak nie działa dobrze. Jest tak że na początku losuje jakiś obrazek, a potem wyświetla go w kółko. ;-( Pomocy..

I wyświetla się w takim małym prostokącie naśrodku. To zmienie jakoś. A jak wygląda kod bez losowania obrazków?