Oculus Rift (wyłącza sterowniki karty graficznej)

Witam… Mam pewien problem, otóż czasami (raz na dziesięć razy) gdy odłączam monitor i podłączam Oculusa do portu HDMI, karta graficzna zmienia podświetlenie na podstawowe, daje wiatraki na 100% i ekran się wyłącza, i wtedy muszę restartować PC… Jest to niezwykle wkurzające gdy mam chęć chwilę pograć a tu takie coś… Myślę że to coś ze sterownikami, lub jakieś spięcie…

Palit GTX 1080 JetStream (Palit thundermaster)
AMD Ryzen 5 1600
corsair vengeance LPX DDR4 RED 3000mhz (2800mhz)
MSI B350 Gaming Plus
Oculus Rift CV1 + Oculus Touch

Nie możesz podpiąć monitora i okularów do osobnych portów na karcie graficznej zamiast je przełączać?

Niestety port HDMI mam jeden, a urządzenia 2.

Ale poza HDMI karta graficzna ma jeszcze 3 DisplayPorty i DVI :wink:

Musiałbym kupić przejściówkę…
Do oculusa odpada bo żadna nie przesyła obrazu w 90hz i 2160 x 1200
Do monitora też raczej nie bo czytałem że nie będzie przesyłać obrazu z opóźnieniem 1ms tylko 4-5ms

W monitorze nie masz gniazda DVI ani DisplayPort?

A monitor odłączasz gdy jest wyłączony? Okulary podpinasz jak są wyłączone? Nie powinno się odpinać urządzeń, a na pewno przepinać jak są włączone. Znaczy większość ludzi i tak tak robi, bo szansa na awarię jest mała, no ale jest.

Sprawdź też czy karta siedzi w slocie jak należy. Żonglerka kablami też na pewno na port HDMI w karcie jakoś wpłynęła.

Pomyśl też może nad przełącznikiem HDMI. Sprawdź tylko czy generuje jakieś duże opóźnienia skoro bardzo na to zwracasz uwagę. Opóźniena 4-5ms mogą przeszkadzać jakimś profesjonalnym graczom, ale domowemu graczowi nie powinno to robić różnicy - większość nawet nie zauważy zmiany.

Po ostatniej aktualizacji sterowników karty, problem nie występuje!