OCZ Vertex 2 | problem z wykrywaniem i startem systemu


(evolucja_) #1

Cześć.

Mam nieciekawy problem. Dziś w nocy podczas normalnego korzystania z komputera(Windows Live się instalował w tle, nawiasem mówiąc chyba instalacja się przycięła bo nie było postępu. Ignorowałem to) nagle komputer się zawiesił, sieczka na ekranie przez moment i BSOD o treści:

KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR

0x0000007A

Od tego czasu system się nie włącza. Gdy wyłączę komputer, włączę, wybiorę Uruchom system normalnie(Awaryjny zresztą to samo) dochodzi tylko do Trwa ładowanie systemu Windows i zawieszka. Nawet logo Windows się nie pojawia.

Po restarcie BIOS nie wykrywa dysku. Dopiero po wyłączeniu komputera i ponownym włączeniu dysk jest wykrywany, ale wtedy powtarza się ta sama sytuacja.

Sprawdzałem na innym porcie SATA, odłączałem pozostałe dyski.

Co robić?

Asus M4A785TD-V EVO

Phenom II X4 955

GoodRam 2x2GB

ATI Radeon


(surface) #2

to SSD ? mi z zwykłą SATA posypał się sterownik ahici sama awaria i objawy te same podczas jakiejś tam aktualizacji Windows padł później podczas ładowania systemu restart zobacz czy w biosie nie masz opcji SATA operation mode [lub podobnie] i czy nie możesz przełączyć na zwykłe ATA bo mi tak Windows wstał i mogłem diagnozować musiałem na chama wgrać sterowniki do dysku nie wiem czy z SSD się tak da

przy wyborze trybu awaryjnego próbuj opcji lunch startup recovery oraz last good configuration

być może podczas instalacji po uszkadzały się pliki,sektory wypadało by sprawdzić dysk pod względem błędów


(system) #3

Jeśli dysk znika z BIOSu to można wnioskować, że coś z nim nie tak. Najlepiej byłoby sprawdzić na innym sprzęcie.


(evolucja_) #4

Zmieniam zdanie. Dysk jest wykrywany zawsze albowiem ta wersja firmware ma taki znany błąd:

Drive may fail to boot within 5 seconds with continuous rapid power cycles

czyli jak zbyt szybko go zrestartuje to nie zdąży wstać.

Próbowałem zmienić z AHCPI na IDE. Nic to nie dało, system dalej się nie włącza.

-- Dodane 05.07.2011 (Wt) 16:03 --

Myślę, że to ewidentnie wina softwarowa. Wgrałem na szybko 7 na drugi dysk, bez problemu się odpaliła i wykryła ten mój dysk systemowy. Pewnie jakieś pliki się posypały - tylko jakie.

Co proponujecie?

-- Dodane 05.07.2011 (Wt) 22:30 --

Próbowałem CHKDSK zrobić. Niestety zawiesza się na tym momencie:

tak samo jak uruchomiłem CHKDSK z CMD. Po 5 minutach CMD się wyłącza(nie kończy skanowania) a dysk znika z mojego komputera.


(surface) #5

może CHKDSK z poziomu płyty instalacyjnej Windows

albo HDD Tune


(evolucja_) #6

Niestety nie idzie. CHKDSK z poziomu płyty również się wiesza. HDD Tune powoduje natomiast, że na dysku zapala się czerwona dioda i znika on z Mojego komputera. Dopiero po zrestartowaniu dysku lub komputera dalej jest on widoczny jednak sytuacja się powtarza.

Pogodziłem się już z faktem uszkodzenia dysku. Powiedzcie mi czy jest szansa na zrobienie kopii tego dysku tak abym mógł go po otrzymaniu z gwarancji przywrócić? Czy wystarczą same foldery systemowe i użytkowników? Niestety przy użycia np. Acronis True Image nie jest on w stanie dokonać kopii bo dysk się "traci".


(surface) #7

spróbuj jeszcze raz mi kiedyś 80 GB skanował 3.5 godziny i stawało na 20-30 minut w jednym miejscu co do kopi zapasowej to ja zazwyczaj kopiuje dane tzn muzę itp + pliki konfiguracyjne jeżeli da chociaż chwile popracować na Win to możesz po prostu kopiować pliki twój problem z dyskiem może mieć wiele przyczyn jeszcze nie oddawaj dysku podłącz pod inny port SATA odłącz zbędne urządzenia podłącz dysk pod inne zasilanie dyski szczególnie nowe mają małą awaryjność spróbuj z live CD czy pod linuxem problem z dyskiem też występuje