Odłączenie komputera od zasilania i F1


(Irekxara) #1

Witam :slight_smile:

gdy komputer stacjonarny wyłączę i nie odłączę go od zasilania prądu, po ponownym uruchomieniu włącza się " normalnie".

Jednak gdy wyłączę listwę po ponownym uruchomieniu muszę nacisnąć "F1"do poprawnego automatycznego zalogowania się.

moje pytanie :

czy ? jest możliwość uniknięcia "wciskania" F1...


(adam749) #2

A gdzie ten komunikat wyskakuje?? Na czarnym tle odrazu po włączeniu kompa, czy po załadowaniu windowsa??


(Irekxara) #3

na czarnym tle zaraz po włączeniu kompa .

jednak zaznaczę gdy kompa nie odłączę od źródła zasilania, komunikatu niema .


(Cosik Ktosik) #4

Spróbuj też wejść do biosu, załadować ustawienia optymalne i zapisać zmiany. Może wystarczy.

Jak nie, to zmień bateryjkę na płycie głównej.


(Darth ReX) #5

Jaki to komunikat?

Moim zdaniem też bateria.


(adam749) #6

MOim zdaniem bateria nie trzyma ustawień i stąd ten problem. Ściągnij "Everest Ultimate" i zobacz jakie napięcie ma bateria.


(Irekxara) #7

komp ma dwa latka i zawsze był podłączony do "gniazdka" jednak ostatnio po zakupie listwy postanowiłem na noc wyłączać i od tego momentu pojawił sie problemik, jaki to komunikat juz go zaraz podam :wink:

edit

komunikat, czarny ekran miedzy innymi kilka opcji do wyboru "F" i... takie coś

:shock:

przypomne gdy komputera nie odłączę od sieci nie mam tego komunikatu :expressionless:


(Mlajtner) #8

bateryjka pada -bez dwóch zdań......


(niezDarek) #9

najlepiej podaj dokładną treść komunikatu jaka wyskakuje


(Irekxara) #10


(adam749) #11

To wina baterii, ale dla pewności podaj jej napięcie.


(niezDarek) #12

bateria lub zworka którą można zresetować BIOS nie łączy pinów więc to jeszcze sprawdź


(Irekxara) #13

"bios"

ewerest mi "mówi" ze nie mam żadnej baterii #-o


(adam749) #14

To jeszcze dla pewności sprawdź czy w płycie głównej naprawdę nie ma baterii, i jak nie ma to ją kup.


(Irekxara) #15

adam749 , juz niepamietam dokladnie, ale rok temu komputer kilku krotnie odlaczalem od sieci (przemeblowanie) i nie było potrzeba klikać "F1"

Dlatego po ostatniej "burzy" jak mi poszedł router i karta sieciowa postanowilem go wyłączać i teraz po uruchomieniu pojawia się to co się pojawia #-o


(adam749) #16

To sprawdź czy jest bateria, bo może się rozładowała do końca i komp jej nie widzi.


(Irekxara) #17

.. i ja tez nie :oops:

54b4598b32516cfbm.jpg

f64f4485cd501329m.jpg

gdzie ta bateryjka jest ?


(Cosik Ktosik) #18

Będzie niżej, pod kartą graficzną. Jest dokładnie pod białym gniazdem.


(niezDarek) #19

też nie widzę u ciebie baterii, podaj model płyty głównej to się zobaczy gdzie powinna być


(Cosik Ktosik) #20

Tutaj ją Masz: http://up.programosy.pl/foto/clipboard01_23.jpg

Jest to bateria: CR 2032