Odłącznie się USB


(mar&rad) #1

Witam

Mam problem z gniazdami USB

Mam podłączony sprzęt i co jakiś czas poje awia mi się komunikat "to urządzenie może działać szybciej"

no i mój podłączony sprzęt wyłącza się tak jakby go odłączyć a za chwilę znowu jest podłączony

i kiedy zaczyna pracować znów się odłącza

proszę o pomoc


(Frog) #2

mar&rad , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Masz zainstalowane sterowniki do chipsetu?


(Cosik Ktosik) #3

Zainstaluj także minimum Service Pack 2.


(mar&rad) #4

sterowniki do chipseta mam

proszę o pomoc


(Apdjs) #5

PPM na Mój komputer :arrow: właściwości :arrow: sprzęt :arrow: menadżer urządzeń :arrow: kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej główny koncentrator szeregowy :arrow: PPM :arrow: właściwości :arrow: Zarządzanie energią i tam nie powinno być nic zaznaczone

napisz czy pomogło

"kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" może być więcej głównych koncentratorów więc sprawdź wszystkie


(mar&rad) #6

jest tam za zaznaczone zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu zaoszczędzenia energii

czy mam to odznaczyć??


(Cosik Ktosik) #7

Tak.


(mar&rad) #8

Nie pomogło -proszę o inną rade


(Seba86mu) #9

mar&rad , odszukaj w BIOS-ie:

USB Support Devices, lub

USB Controller, lub

OnChip USB Controller, lub

USB Leagcy Support, bądź podobnie i ustaw w tej pozycji na ENABLED (włączone).

Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień (Save & Exit Setup -> F10).

Co do komunikatu "To urządzenie może działać szybciej....", to napisz jaką posiadasz płytę główną.

Prawdopodobnie wyłączoną masz funkcję HI-SPEED USB w BIOS-ie, bądź Twoja płyta główna obsługuje tylko USB 1.1.


(mar&rad) #10

Moja płyta główna to

ECS K7VTA3 v3


(Seba86mu) #11

Twoja płyta obsługuje USB 2.0.

Service Pack 2 masz zainstalowany ?

Masz jakieś żółte wykrzykniki, bądź znaki zapytania w Menadżerze urządzeń ?


(mar&rad) #12

nie mam żadnych znaków

mam service pack 2


(Bdamianus) #13

A ja pozwolę sobie zapytać - jaki to jest sprzęt?


(Seba86mu) #14

Próbowałeś to zrobić ?

Odłącz od portów USB wszystkie urządzenia.

Wejdź w Menadżer urządzeń, rozwiń gałąź "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" i odinstaluj wszystkie pozycje, a następnie uruchom ponownie komputer.

Po ponownym uruchomieniu wszystko zostanie zainstalowane ponownie automatycznie. Jeżeli nie, to zainstaluj ponownie sterowniki do chipsetu płyty głównej.

Po tym zabiegu podłącz urządzenia do portów USB.

Wcześniej jednak zastosuj się do porady związanej z BIOS-em.


(mar&rad) #15

w biosie jest i było włączone

sterowniki do chipsetu zainstalowałem jeszcze raz

nic nie pomogło :frowning: