Odłączony kabel


(jarmk) #1

Witam. Byłem dzisiaj u sąsiadów robić "porządek" z komputerem. Sformatowałem partycje, zainstalowałem na nowo XP-ka i różne programy, jednak nie mogłem dać rady z połączeniem internetu..ikonka w trayu jest przekreślona krzyżykiem na czerwono i wyskakuje info że kabel odłączony...oczywiście kabel jest połączony i przed formatem wszystko działało.

Zainstalowałem wszystkie możliwe sterowniki jednak pewnie dalej jakiegoś brakuje...Wchodząc w menadżera nie ma żółtych wykrzykników, ale w "kartach sieciowych" jest tylko NVIDIA nForce Networking Contlloer.

Internet jest z Multimedii połączony poprzez modem do gniazda USB kompa.

Czyży brakowało sterowników...? Proszę o pomoc.


(Breitner) #2

Dokładnie, zainstaluj z płytki dołączonej do modemu, a najlepiej to podłącz kabel bezpośrednio do karty sieciowej, po co Ci to usb.


(jarmk) #3

Właśnie chodzi o to, że nie mają żadnej płyty do modemu...


(stalesz) #4

Podaj dokładny typ modemu.


(TomVoo) #5

Zerknij na stronę Multimedii klik!. Na dole tej strony są instrukcje. Sprawdź, jaki model modemu jest podpięty do komputera. Jeśli nie masz płytki, to poszukaj sterowników do modemu w sieci.


(jarmk) #6

Wiem tylko tyle, że jest to Motorola...na 99% coś takiego http://www.motorola.com/Business/US-EN/ ... 5121_US-EN


(TomVoo) #7

Z instrukcji do tego modemu klik! wynika, że można go podłączyć bezpośrednio kablem sieciowym bez użycia USB.


(Breitner) #8

Mam internet też w Multimedii, kabel mam podłączony bezpośrednio do karty sieciowej, po co Ci to usb?


(jarmk) #9

No właśnie, wyszukałem taki metrowy kabelek i powinno działać bez żadnych kombinacji...?

Ale jakby co szukam też sterowników i nie mogę znaleźć...


(Breitner) #10

Daj sobie spokój z tym usb, co się tak uparłeś, jak masz prostsze i lepsze rozwiązanie. Bez sensu.


(jarmk) #11

Boję się, że coś będzie nie tak z tą kartą sieciową...

Ale ok, dam sobie chyba spokój rzeczywiście z tym USB, wielkie dzięki Panowie za poradę i pomoc.